Није Шекспир него бициклизам: Ромео вози до Вероне!

Сутра креће 102. Трка кроз Италију, свима позната под скраћеним називом Ђиро, а завршава се другог јунског дана.

Остали спортови 10.05.2019 | 13:23
Није Шекспир него бициклизам: Ромео вози до Вероне!
Едит Пјаф је певала о животу у ружичастом, али је тај живот био паклено тежак.

Кад је у песми (било) тако, колико ли је тек тешко доћи до ружичасте мајице на крају једне бициклистиче трке која траје 21 радни дан и дугачка је преко 3.500 км?

Одговор на ово питање даће најбољи светски возачи на 102. Трци кроз Италију, свима познатом под скраћеним називом Ђиро, која почиње у суботу 11. маја, а завршава се другог јунског дана.

Прошлогодишњи победник Британац Крис Фрум ће овога пута изостати јер се припрема за предстојећи Тур де Франс, па ће његовим колегама бити олакшан посао.

Примож Роглич (Словенија, ЈВ, 5. светска педала) ове године показује да може да победи сваког, а да ли ће моћи да “туче” све - уверићемо се почетком наредног месеца.

Универзалац из Трбовља није имао запажен резултат досад на овој трци, пре три године је био 58. по реду, али је ове тренутно у изврсној форми, па се очекује да Змајчек полети до највишег степеника подијума, као што је некад успешно летео на скијама.

Три трке у 2019. је завршио као победник, осим оне нижег ранга у Уједињеним Арапским Емиратима, тријумфовао је на смотри Тирено-Адриатико, а пре десетак дана је класу доказао на Трци кроз Романдију у Швајцарској, што јасно говори ко је први фаворит и на наступајућој Гренд тур трци!

За почетак ће заједно са колегама полагати колоквијум на уводној рунди која се у универзитетском граду, Болоњи, вози у форми индивидуалне хронометарске трке у дужини од осам километара, чему се радује јер је пре три године баш на Ђиру победио штоперицу остваривши једини етапни тријумф, а уколико буде имао довољно знања и снаге победнички пехар ће 2. јуна пољубити у Верони, граду љубави, такође у етапи која ће бити вожена као појединачни хронометар.

Из Холандије право у круг фаворита долеће Том Димолен, популарни Лептир из Мастрихта.

Победник Ђира из 2017. године, прошлогодишњи вицешампион за свој приоритени циљ одабрао је баш италијански цикло-опен, то у преводу значи да ће јуришати на трон, предиспозиције за тако нешто несумњиво поседује.

Четири етапне победе, једна прошле године, на Апенинима добијао и хронометарске и остале етапе, ваљда су те победе довољан су показатељ да најбоље лале могу бити ружичасте боје.

Истина је да је у текућој години нема врхунски резултат (4. на Тирено-Адриатико, 6. на УАЕ туру), међутим, возач Санвеба је, ипак, другопласирани на светској ранг листи Међународне бициклистичке уније (УЦИ), а не може баш свако бити котиран тако високо.

Британац Сајмон Јејтс (Мичелтон-Скот, 8. на УЦИ листи) је тријумфом на Вуелти летос уживао у каљосу, трку је окончао на 1. месту а да ли ће му пријати и шпагети?

Три етапне победе на 101. Ђиру дале би потврдан одговор, но, податак да је трку завршио на 21. месту дају сигнал да је победа у генералном пласману за некадашњег светског првака у вожњи на писти, победника УЦИ Светског тура 2018. крупан залогај, мада не и несавладив.

У текућој сезони има једну етапну победу у боју вођеном на релацији Париз-Ница, зелену мајицу је понео кући као најуспешнији брдски возач на “путовању” кроз Андалузију, али је Ђиро сврстан у виши ранг у односу на наведена надметања.

Најбољи бициклисти с јужноамеричког тла представљају Колумбију, тако је и сада.

Своју земљу и тим Астана репрезентоваће трећепласирани и најбољи млади возач на Ђиру прошле године Мигел Анхел Лопез и Еган Бернал.

Не зову младића из Песке без разлога Супермен, бициклистичке моћи свакако поседује, ушта је аудиторијум заљубљен у педалирање уверио и на Вуелти 2018. године, пошто су његова стопала оставила траг на најнижем нивоу победничког постоља.

После славља на трци нижег ранга, Кроз Каталонију и Кроз Колумбију, жарко жели да на великој сцени демонстрира надљудске моћи, а у тај поход креће са 12. места светске ранг листе.

Еган Бернал би да буде главни Кафетерос на овој трци, не само због тога што је рођен у главном граду Колумбије, већ зато што је у 2019. остварио врло добре резултате, па ни податак да је 33. на табели најуспешнијих возача у текућој сезони не умањује његове могућности и амбиције.

Најбрже је окретао педале на престижној “екскурзији” Париз-Ница, по пристизању на крајње одредиште на Азурној обали није се окупао јер је обукао и белу мајицу намењену најбољем младом возачу, на трци Кроз Каталонију дочепао се 3. позиције, а на истом месту се нашао и у националном шампионату у борби против хронометра, што нам говори да 22-годишни бициклиста из земље банана, члан ИНЕОС-а (доскорашњи Тим Скај), зна и на супер-кратким деоницама “огули” конкуренте, мада ће у Италији имати муке стврдокорнијим противницима.

Упркос томе што је у ветеранском строју, на старим заслугама баштини своју наду у успех 34-годишњи Италијан Винћенцо Нибали, један од седморице “јахача” у историји с пехарима са три најбитније трке у овом спорту. Човек који је два пута Ђиро окончао изнад осталих (седам етапних победа уз још две тимске) вреба из потаје, мада би ретко ко уложио новац на њега.

Ајкула из Месине угризла је у сезони треће место на Алпском туру, 15. је био на Тирено-Адриатико, уз још пар добрих наступа на класицима, а то је у збиру довољно за 69. позицију на УЦИ листи.

Италијан се узда и у традицију. У историји ове трке, 41 Азур је покупио 69 трофеја намењених победнику у укупном пласману, а двојица од тројице најуспешнијих појединаца са пет шампионских звездица су са “чизме” - Алфредо Бинда и Фаусто Копи, уз раме им стоји Белгијанац Еди Меркс, али су њихови подвизи ствар историје. Садашњост је друга димензија!

Титула звана Јулија чека свог Ромеа који јој долази на бициклу. У Верони, а где би друго?

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар