Nije Šekspir nego biciklizam: Romeo vozi do Verone!

Sutra kreće 102. Trka kroz Italiju, svima poznata pod skraćenim nazivom Điro, a završava se drugog junskog dana.

Ostali sportovi 10.05.2019 | 13:23
Nije Šekspir nego biciklizam: Romeo vozi do Verone!
Edit Pjaf je pevala o životu u ružičastom, ali je taj život bio pakleno težak.

Kad je u pesmi (bilo) tako, koliko li je tek teško doći do ružičaste majice na kraju jedne biciklističe trke koja traje 21 radni dan i dugačka je preko 3.500 km?

Odgovor na ovo pitanje daće najbolji svetski vozači na 102. Trci kroz Italiju, svima poznatom pod skraćenim nazivom Điro, koja počinje u subotu 11. maja, a završava se drugog junskog dana.

Prošlogodišnji pobednik Britanac Kris Frum će ovoga puta izostati jer se priprema za predstojeći Tur de Frans, pa će njegovim kolegama biti olakšan posao.

Primož Roglič (Slovenija, JV, 5. svetska pedala) ove godine pokazuje da može da pobedi svakog, a da li će moći da “tuče” sve - uverićemo se početkom narednog meseca.

Univerzalac iz Trbovlja nije imao zapažen rezultat dosad na ovoj trci, pre tri godine je bio 58. po redu, ali je ove trenutno u izvrsnoj formi, pa se očekuje da Zmajček poleti do najvišeg stepenika podijuma, kao što je nekad uspešno leteo na skijama.

Tri trke u 2019. je završio kao pobednik, osim one nižeg ranga u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, trijumfovao je na smotri Tireno-Adriatiko, a pre desetak dana je klasu dokazao na Trci kroz Romandiju u Švajcarskoj, što jasno govori ko je prvi favorit i na nastupajućoj Grend tur trci!

Za početak će zajedno sa kolegama polagati kolokvijum na uvodnoj rundi koja se u univerzitetskom gradu, Bolonji, vozi u formi individualne hronometarske trke u dužini od osam kilometara, čemu se raduje jer je pre tri godine baš na Điru pobedio štopericu ostvarivši jedini etapni trijumf, a ukoliko bude imao dovoljno znanja i snage pobednički pehar će 2. juna poljubiti u Veroni, gradu ljubavi, takođe u etapi koja će biti vožena kao pojedinačni hronometar.

Iz Holandije pravo u krug favorita doleće Tom Dimolen, popularni Leptir iz Mastrihta.

Pobednik Đira iz 2017. godine, prošlogodišnji vicešampion za svoj prioriteni cilj odabrao je baš italijanski ciklo-open, to u prevodu znači da će jurišati na tron, predispozicije za tako nešto nesumnjivo poseduje.

Četiri etapne pobede, jedna prošle godine, na Apeninima dobijao i hronometarske i ostale etape, valjda su te pobede dovoljan su pokazatelj da najbolje lale mogu biti ružičaste boje.

Istina je da je u tekućoj godini nema vrhunski rezultat (4. na Tireno-Adriatiko, 6. na UAE turu), međutim, vozač Sanveba je, ipak, drugoplasirani na svetskoj rang listi Međunarodne biciklističke unije (UCI), a ne može baš svako biti kotiran tako visoko.

Britanac Sajmon Jejts (Mičelton-Skot, 8. na UCI listi) je trijumfom na Vuelti letos uživao u kaljosu, trku je okončao na 1. mestu a da li će mu prijati i špageti?

Tri etapne pobede na 101. Điru dale bi potvrdan odgovor, no, podatak da je trku završio na 21. mestu daju signal da je pobeda u generalnom plasmanu za nekadašnjeg svetskog prvaka u vožnji na pisti, pobednika UCI Svetskog tura 2018. krupan zalogaj, mada ne i nesavladiv.

U tekućoj sezoni ima jednu etapnu pobedu u boju vođenom na relaciji Pariz-Nica, zelenu majicu je poneo kući kao najuspešniji brdski vozač na “putovanju” kroz Andaluziju, ali je Điro svrstan u viši rang u odnosu na navedena nadmetanja.

Najbolji biciklisti s južnoameričkog tla predstavljaju Kolumbiju, tako je i sada.

Svoju zemlju i tim Astana reprezentovaće trećeplasirani i najbolji mladi vozač na Điru prošle godine Migel Anhel Lopez i Egan Bernal.

Ne zovu mladića iz Peske bez razloga Supermen, biciklističke moći svakako poseduje, ušta je auditorijum zaljubljen u pedaliranje uverio i na Vuelti 2018. godine, pošto su njegova stopala ostavila trag na najnižem nivou pobedničkog postolja.

Posle slavlja na trci nižeg ranga, Kroz Kataloniju i Kroz Kolumbiju, žarko želi da na velikoj sceni demonstrira nadljudske moći, a u taj pohod kreće sa 12. mesta svetske rang liste.

Egan Bernal bi da bude glavni Kafeteros na ovoj trci, ne samo zbog toga što je rođen u glavnom gradu Kolumbije, već zato što je u 2019. ostvario vrlo dobre rezultate, pa ni podatak da je 33. na tabeli najuspešnijih vozača u tekućoj sezoni ne umanjuje njegove mogućnosti i ambicije.

Najbrže je okretao pedale na prestižnoj “ekskurziji” Pariz-Nica, po pristizanju na krajnje odredište na Azurnoj obali nije se okupao jer je obukao i belu majicu namenjenu najboljem mladom vozaču, na trci Kroz Kataloniju dočepao se 3. pozicije, a na istom mestu se našao i u nacionalnom šampionatu u borbi protiv hronometra, što nam govori da 22-godišni biciklista iz zemlje banana, član INEOS-a (doskorašnji Tim Skaj), zna i na super-kratkim deonicama “oguli” konkurente, mada će u Italiji imati muke stvrdokornijim protivnicima.

Uprkos tome što je u veteranskom stroju, na starim zaslugama baštini svoju nadu u uspeh 34-godišnji Italijan Vinćenco Nibali, jedan od sedmorice “jahača” u istoriji s peharima sa tri najbitnije trke u ovom sportu. Čovek koji je dva puta Điro okončao iznad ostalih (sedam etapnih pobeda uz još dve timske) vreba iz potaje, mada bi retko ko uložio novac na njega.

Ajkula iz Mesine ugrizla je u sezoni treće mesto na Alpskom turu, 15. je bio na Tireno-Adriatiko, uz još par dobrih nastupa na klasicima, a to je u zbiru dovoljno za 69. poziciju na UCI listi.

Italijan se uzda i u tradiciju. U istoriji ove trke, 41 Azur je pokupio 69 trofeja namenjenih pobedniku u ukupnom plasmanu, a dvojica od trojice najuspešnijih pojedinaca sa pet šampionskih zvezdica su sa “čizme” - Alfredo Binda i Fausto Kopi, uz rame im stoji Belgijanac Edi Merks, ali su njihovi podvizi stvar istorije. Sadašnjost je druga dimenzija!

Titula zvana Julija čeka svog Romea koji joj dolazi na biciklu. U Veroni, a gde bi drugo?

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar