Читаоница дијаспоре и Медији на длану

Удружење грађана Епомена, уз подршку Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, реализовало је пројекте Читаоноца дијаспоре и Медији на длану, чији циљ је био јачање библиотечких капацитета припадника српске заједнице у региону и дијаспори и очувању српског језика.

Србија 09.05.2019 | 19:45
Читаоница дијаспоре и Медији на длану
Идеја оба пројекта била је да библиотеке, културни центри или удружења у којима се окупљају припадници српског народа у региону и дијаспори својим корисницима, током шест мјесеци трајања пројекта, омогуће приступ архивама штампаних и електронских медија, односно неограничено претраживање, читање, преузимање и гледање богатог материјала на српском језику.

Тако су корисници били у прилици да унаприједе своје знање уз активну употребу, учење и чување српског језика, као и чување и његовање српског језичког иднтитета.

Једноставно претражив архив штампаних меидја садржи преко 3,1 милион текстова прикупљених од 2003. године.

Овако конципиран новински архив са својом грађом од преко три милиона текстова предтсавља највећи дигитални корпус модерног српског језика и драгоцјен је за употребу и учење, као и чување и његовање српког језичког идентитета.

Пројекат је финансиран из буџета Србије, односно Министарства спољних послова Србије.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар