Čitaonica dijaspore i Mediji na dlanu

Udruženje građana Epomena, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, realizovalo je projekte Čitaonoca dijaspore i Mediji na dlanu, čiji cilj je bio jačanje bibliotečkih kapaciteta pripadnika srpske zajednice u regionu i dijaspori i očuvanju srpskog jezika.

Srbija 09.05.2019 | 19:45
Čitaonica dijaspore i Mediji na dlanu
Ideja oba projekta bila je da biblioteke, kulturni centri ili udruženja u kojima se okupljaju pripadnici srpskog naroda u regionu i dijaspori svojim korisnicima, tokom šest mjeseci trajanja projekta, omoguće pristup arhivama štampanih i elektronskih medija, odnosno neograničeno pretraživanje, čitanje, preuzimanje i gledanje bogatog materijala na srpskom jeziku.

Tako su korisnici bili u prilici da unaprijede svoje znanje uz aktivnu upotrebu, učenje i čuvanje srpskog jezika, kao i čuvanje i njegovanje srpskog jezičkog idntiteta.

Jednostavno pretraživ arhiv štampanih meidja sadrži preko 3,1 milion tekstova prikupljenih od 2003. godine.

Ovako koncipiran novinski arhiv sa svojom građom od preko tri miliona tekstova predtsavlja najveći digitalni korpus modernog srpskog jezika i dragocjen je za upotrebu i učenje, kao i čuvanje i njegovanje srpkog jezičkog identiteta.

Projekat je finansiran iz budžeta Srbije, odnosno Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar