Албанци говоре немогуће ствари

- Албанци су успели да свакодневним понављањем о свом националном уједињењу то постане нормално и да нико више на то не реагује, рекао је Александар Вучић.

Србија 09.05.2019 | 07:44
Албанци говоре немогуће ствари
"Они говоре немогуће ствари и навикли су на то целу Европу", рекао је председник Вучић после разговора са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини у Тирани.

Он је Могеринијевој изразио незадовољство, како је рекао, чудним дешавањима између Тиране и Приштине, каква је и прича о националном уједињавању албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија.

"Не предстоји нама непосредна опасност од тога, они то раде због унутрашњих ствари, али од тога стварају и нову нормалност, да то није ништа страшно, а страшно је што сам ја рекао да нећемо признати КИМ", истакао је Вучић, иако је то, како је подсетио, наша политика, била и остала, и није то први и једини пут рекао.

Каже да ако би он говорио о српском националном уједињењу реаговало би 15 слузби ЕУ и најмање 15 министара спољних послова.

На констатацију новинара да је у разговору Раме и Тачија о националном уједињену било речи и о припајању три општине на југу Србије тзв. Косову, Вучић је иронично узвратио питањем "само три?".

Он је рекао да од тога нема ништа, али да је реч о томе да Албанци понављањем таквих прича "успостављају нову нормалност".

Нико није реаговао на то, рекао је, нити је о томе било речи у разговору са Могерини.

"Није Федерика за то, али није нико рекао ниста", рекао је Вучић.

"Они говоре немогуће ствари и навикли су на то целу Европу", а Србија ће, каже, то да има на уму, али је најважније да се понаша одговорно и сталожено, јер на тај начин може рачунати на веће разумевање.

Шта мисли о разговору Раме и Тачија рећи ће сутра албанском председнику Иљиру Мети, па и Тачију, са којима ће се видети током састанка Процеса Брдо Бриони, али сумња да ће успети да им објасни колико је то лоше, опасно и погубно за регион.

Чини се, међутим, каже Вучић, да Албанци не желе да чују ни оне који су за њих много важнији и прихватјивији него он.

Постоје чудна дешавања и приче између Приштине и Тиране

Председник Србије Александар Вучић поручио је из Тиране након састанка са Могерини да постоје чудна дешавања и приче између Приштине и Тиране.

Прича о "мини Шенгену" између Приштине и Тиране је немогућа и суманута, каже, али, када се једном народу, другом по величини на Западном Балкану, после српског народа, допусти да говоре о националном уједињавању, онда то није само отварање Пандорине кутије, него је много опасније.

Кад је реч о "мини Шенгену", истиче председник Вучић, Албанци се стално позивају на Европу, што користе као покриће, а такво правило у Европи не постоји, нити је могуће, јер нико у Европи то не може да подржи.

Према његовим речима, све то показује да Албанци од Самита у Софији не осећају подршку европских сила као раније, пре свега због француске резервисаности према проширењу Уније, што код Албанаца ствара нервозу, а нама и свима другима прави проблеме.

"То за нас није лака позиција и ситуација", истакао је Вучић.

Са Могерини о европском путу Србије

Вучић је навео и да је са Могерини разговарао о европском путу Србије и неким стварима из домена владавине права, а да по завршетку европских избора очекује повољније оцене, те и могућност отварања нових поглавља.

"У складу са тим ми ћемо разматрати како да реагујемо у будућности. Ја мислим да је најважније да се понашамо мирно и сталожено. Разговарали смо и о европском путу Србије и о унутрашњим стварима које треба да завршимо", навео је Вучић.

Он каже да је данас недвосмислено рекао да укидање такси није никакав поклон Србији.

"Србија је већ изгубила 300 милиона евра, да скачемо од среће што су нам то отели, то би било неодговорно са наше стране. Када имате некога ко има тако снажна леђа, као што су Албанци, и то не зато што су много паметни и што имају више новца. Њихова дијаспора у Америци држи многе конгресмене, а када имате такве људе јасно је да наш посао није лак. Србија добром политиком и политиком нормалности може да сачува своје интересе", истакао је Вучић.

Говорећи о протестима у Тирани Вучић каже да нигде није видео Аљбина Куртија.

"Неће Аљбин Курти да ми одређује где сам персона нон грата. Мене брину муке које се дешавају у региону, а економија је на доброј и утабаној стази", казао је председник Србије у Тирани.

 (Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сиктер

09.05.2019 06:08

Знамо ми о ком једињењу мислис али нецес успјети.Боље ти је прави уједињење у својој Србији а у Босни непрузај прсте,ј.те рудоња а ти њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар не?

09.05.2019 06:12

Па и срби причају немогуће ствари, значи научили од вас... Јбг како ви према другима тако и други према вама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ади

09.05.2019 07:00

Небих да поредим, али бих само једну историјску цињеницу. Ко год да је у својој глави, а касније и пренио на свој народ, мислио и говорио о великим земљама, обило му се о главу. Зато, освајати, цртати карте, расељавати људе (нецу реци протјеривати), је несто сто није и никада неце проци. Нароцито сада у 21 вијеку, гдје информација и технологија је на сваком педљу. Мозда се прије и могло слагати народу како су угрозени, како су надврста, итд., али сада свака ријец, сваки гест, све је документовано. Сједите за стол, подијелите хљеб неслани заједно, прогујтате кнедлу, признајте како сте лоси кувари, и онда це се доци до сланијег хљеба, гутацете нормално и постацете признати и добри кувари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они

09.05.2019 11:33

говоре оно сто ти мислис...и не прдуцкај...кад си се унахакаретио до за врат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди

10.05.2019 00:46

МРС СТОКО ЛАЗНА

ОДГОВОРИТЕ