Albanci govore nemoguće stvari

- Albanci su uspeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno i da niko više na to ne reaguje, rekao je Aleksandar Vučić.

Srbija 09.05.2019 | 07:44
Albanci govore nemoguće stvari
"Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu", rekao je predsednik Vučić posle razgovora sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Tirani.

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, čudnim dešavanjima između Tirane i Prištine, kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

"Ne predstoji nama neposredna opasnost od toga, oni to rade zbog unutrašnjih stvari, ali od toga stvaraju i novu normalnost, da to nije ništa strašno, a strašno je što sam ja rekao da nećemo priznati KIM", istakao je Vučić, iako je to, kako je podsetio, naša politika, bila i ostala, i nije to prvi i jedini put rekao.

Kaže da ako bi on govorio o srpskom nacionalnom ujedinjenju reagovalo bi 15 sluzbi EU i najmanje 15 ministara spoljnih poslova.

Na konstataciju novinara da je u razgovoru Rame i Tačija o nacionalnom ujedinjenu bilo reči i o pripajanju tri opštine na jugu Srbije tzv. Kosovu, Vučić je ironično uzvratio pitanjem "samo tri?".

On je rekao da od toga nema ništa, ali da je reč o tome da Albanci ponavljanjem takvih priča "uspostavljaju novu normalnost".

Niko nije reagovao na to, rekao je, niti je o tome bilo reči u razgovoru sa Mogerini.

"Nije Federika za to, ali nije niko rekao nista", rekao je Vučić.

"Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu", a Srbija će, kaže, to da ima na umu, ali je najvažnije da se ponaša odgovorno i staloženo, jer na taj način može računati na veće razumevanje.

Šta misli o razgovoru Rame i Tačija reći će sutra albanskom predsedniku Iljiru Meti, pa i Tačiju, sa kojima će se videti tokom sastanka Procesa Brdo Brioni, ali sumnja da će uspeti da im objasni koliko je to loše, opasno i pogubno za region.

Čini se, međutim, kaže Vučić, da Albanci ne žele da čuju ni one koji su za njih mnogo važniji i prihvatjiviji nego on.

Postoje čudna dešavanja i priče između Prištine i Tirane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Tirane nakon sastanka sa Mogerini da postoje čudna dešavanja i priče između Prištine i Tirane.

Priča o "mini Šengenu" između Prištine i Tirane je nemoguća i sumanuta, kaže, ali, kada se jednom narodu, drugom po veličini na Zapadnom Balkanu, posle srpskog naroda, dopusti da govore o nacionalnom ujedinjavanju, onda to nije samo otvaranje Pandorine kutije, nego je mnogo opasnije.

Kad je reč o "mini Šengenu", ističe predsednik Vučić, Albanci se stalno pozivaju na Evropu, što koriste kao pokriće, a takvo pravilo u Evropi ne postoji, niti je moguće, jer niko u Evropi to ne može da podrži.

Prema njegovim rečima, sve to pokazuje da Albanci od Samita u Sofiji ne osećaju podršku evropskih sila kao ranije, pre svega zbog francuske rezervisanosti prema proširenju Unije, što kod Albanaca stvara nervozu, a nama i svima drugima pravi probleme.

"To za nas nije laka pozicija i situacija", istakao je Vučić.

Sa Mogerini o evropskom putu Srbije

Vučić je naveo i da je sa Mogerini razgovarao o evropskom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava, a da po završetku evropskih izbora očekuje povoljnije ocene, te i mogućnost otvaranja novih poglavlja.

"U skladu sa tim mi ćemo razmatrati kako da reagujemo u budućnosti. Ja mislim da je najvažnije da se ponašamo mirno i staloženo. Razgovarali smo i o evropskom putu Srbije i o unutrašnjim stvarima koje treba da završimo", naveo je Vučić.

On kaže da je danas nedvosmisleno rekao da ukidanje taksi nije nikakav poklon Srbiji.

"Srbija je već izgubila 300 miliona evra, da skačemo od sreće što su nam to oteli, to bi bilo neodgovorno sa naše strane. Kada imate nekoga ko ima tako snažna leđa, kao što su Albanci, i to ne zato što su mnogo pametni i što imaju više novca. Njihova dijaspora u Americi drži mnoge kongresmene, a kada imate takve ljude jasno je da naš posao nije lak. Srbija dobrom politikom i politikom normalnosti može da sačuva svoje interese", istakao je Vučić.

Govoreći o protestima u Tirani Vučić kaže da nigde nije video Aljbina Kurtija.

"Neće Aljbin Kurti da mi određuje gde sam persona non grata. Mene brinu muke koje se dešavaju u regionu, a ekonomija je na dobroj i utabanoj stazi", kazao je predsednik Srbije u Tirani.

 (Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sikter

09.05.2019 06:08

Znamo mi o kom jedinjenju mislis ali neces uspjeti.Bolje ti je pravi ujedinjenje u svojoj Srbiji a u Bosni nepruzaj prste,j.te rudonja a ti njega.

ODGOVORITE
Name

Zar ne?

09.05.2019 06:12

Pa i srbi pričaju nemoguće stvari, znači naučili od vas... Jbg kako vi prema drugima tako i drugi prema vama...

ODGOVORITE
Name

adi

09.05.2019 07:00

Nebih da poredim, ali bih samo jednu istorijsku cinjenicu. Ko god da je u svojoj glavi, a kasnije i prenio na svoj narod, mislio i govorio o velikim zemljama, obilo mu se o glavu. Zato, osvajati, crtati karte, raseljavati ljude (necu reci protjerivati), je nesto sto nije i nikada nece proci. Narocito sada u 21 vijeku, gdje informacija i tehnologija je na svakom pedlju. Mozda se prije i moglo slagati narodu kako su ugrozeni, kako su nadvrsta, itd., ali sada svaka rijec, svaki gest, sve je dokumentovano. Sjedite za stol, podijelite hljeb neslani zajedno, progujtate knedlu, priznajte kako ste losi kuvari, i onda ce se doci do slanijeg hljeba, gutacete normalno i postacete priznati i dobri kuvari.

ODGOVORITE
Name

Oni

09.05.2019 11:33

govore ono sto ti mislis...i ne prduckaj...kad si se unahakaretio do za vrat.

ODGOVORITE
Name

Di

10.05.2019 00:46

MRS STOKO LAZNA

ODGOVORITE