Купци 'Шећеране' поново у игри?

Скупштина повјерилаца бијељинске “Шећеране” у стечају заказана је за 27. мај, а по свему судећи, купци из Турске, који су раније достављали понуде за ову пропалу фабрику, поново се враћају у игру.

Република Српска 08.05.2019 | 17:32
Купци 'Шећеране' поново у игри?
У Окружном привредном суду у Бијељини потврдили су јуче да је Скупштина заказана по приједлогу групе повјерилаца.

- У наведеном приједлогу садржан је и захтјев групе повјерилаца за смјену стечајног управника Небојше Матића - кратко су навели из Окружног привредног суда.

Матић је за “Глас Српске” истакао да ће на Скупштини представити извјештај о свим дешавањима у вези са “Шећераном” у протеклом периоду, те да очекује да ће бити донесена одлука шта и како даље.

- Крајем прошлог мјесеца одржан је састанак са представником турских компанија “Солтист” и “Сариел” Омер Фарук Бозаком, који је желио да разговара о њиховој понуди у износу од 4,25 милиона евра. Међутим, саопштили смо му да је дан прије његовог доласка на састанку повјерилаца донесен закључак да се још неће спуштати цијена испод десет милиона марака - рекао је Матић.

Додао је да су потенцијалном купцу из Турске појаснили да, уколико жели да се врати у трку за “Шећерану”, кориговану понуду треба доставити најкасније седам дана прије заказане Скупштине повјерилаца.

- Заинтересовани купац је обећао да ће кориговати понуду и доставити је у предвиђеном року. Остаје да видимо шта ће се даље дешавати - казао је Матић.

Подсјетио је да су турске компаније и раније биле у трци за куповину “Шећеране” и да су тада нудиле 5,1 милион евра за фабрику, али с обзиром на то да у предвиђеном року нису уплатиле депозит, Скупштина повјерилаца донијела је одлуку да предузеће продаје на лицитацији.

Осим Турака, “Шећерану” већ дуже вријеме мјерка и Бањалучанин Горан Вајкић, који не одустаје од своје понуде која износи 6,9 милиона КМ.

Он је раније истицао да би, уколико успије у својој намјери, поново покренуо производњу и на семберским ораницама засијао око 5.000 хектара шећерне репе, коју би прерађивао у погонима бијељинске фабрике. Вајкић је истицао да би за дизање фабрике на ноге требало још око 40 милиона КМ. Осим њега, за фабрику су једно вријеме били заинтересовани и купци из Вијетнама.

Посљедњи покушај продаје бијељинске Фабрике шећера у стечају пропао је у марту, јер нико није доставио понуду за куповину тог пропалог предузећа.

“Шећерана” зјапи празна већ 12 година, а рђа је већ увелико нагризла опрему. Стечај је покренут прије непуне четири године, а дуговања “Шећеране” износе око 16,5 милиона марака, док је имовина процијењена на око 23 милиона марака.

Коментаришући захтјев групе повјерилаца за његову смјену, Небојша Матић је рекао да је ријеч о њиховим личним разлозима, за које немају никакве доказе.

- Пријава њихових потраживања је предмет истраге и кривичне пријаве против бившег директора “Шећеране” и осталих 84 радника, гдје се испитује основаност њихових потраживања. Те пријаве су настале на основу признатих потраживања, а на рочиштима се нико није појављивао. Сви су могли да траже све, а како се нису појављивали сада су љути због тога. Нису навели ниједан аргумент, па видјећемо одлуку суда - казао је Матић.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Гоогл

08.05.2019 15:43

ДОЦЕ БАТАГОН ИЛИ ТУРЦИ СТО ЈЕ МИЛЕ БИО КОД ЕРДОГАНА НЕЦИЈА ЦЕ ВРИСНУТИ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

икакумон

08.05.2019 15:50

Докле висе испразна прица око ове пропале сецеране? Сијеците ту наказу у старо зељезо, то је пропало све одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2019 07:17

Није то наказа, то је као нуклеарна електрана по вриједности!

Name

Директ

09.05.2019 10:39

Ако буду озбиљни као сто су били кад су долазили први пут, писи пропало.

ОДГОВОРИТЕ