Kupci 'Šećerane' ponovo u igri?

Skupština povjerilaca bijeljinske “Šećerane” u stečaju zakazana je za 27. maj, a po svemu sudeći, kupci iz Turske, koji su ranije dostavljali ponude za ovu propalu fabriku, ponovo se vraćaju u igru.

Republika Srpska 08.05.2019 | 17:32
Kupci 'Šećerane' ponovo u igri?
U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini potvrdili su juče da je Skupština zakazana po prijedlogu grupe povjerilaca.

- U navedenom prijedlogu sadržan je i zahtjev grupe povjerilaca za smjenu stečajnog upravnika Nebojše Matića - kratko su naveli iz Okružnog privrednog suda.

Matić je za “Glas Srpske” istakao da će na Skupštini predstaviti izvještaj o svim dešavanjima u vezi sa “Šećeranom” u proteklom periodu, te da očekuje da će biti donesena odluka šta i kako dalje.

- Krajem prošlog mjeseca održan je sastanak sa predstavnikom turskih kompanija “Soltist” i “Sariel” Omer Faruk Bozakom, koji je želio da razgovara o njihovoj ponudi u iznosu od 4,25 miliona evra. Međutim, saopštili smo mu da je dan prije njegovog dolaska na sastanku povjerilaca donesen zaključak da se još neće spuštati cijena ispod deset miliona maraka - rekao je Matić.

Dodao je da su potencijalnom kupcu iz Turske pojasnili da, ukoliko želi da se vrati u trku za “Šećeranu”, korigovanu ponudu treba dostaviti najkasnije sedam dana prije zakazane Skupštine povjerilaca.

- Zainteresovani kupac je obećao da će korigovati ponudu i dostaviti je u predviđenom roku. Ostaje da vidimo šta će se dalje dešavati - kazao je Matić.

Podsjetio je da su turske kompanije i ranije bile u trci za kupovinu “Šećerane” i da su tada nudile 5,1 milion evra za fabriku, ali s obzirom na to da u predviđenom roku nisu uplatile depozit, Skupština povjerilaca donijela je odluku da preduzeće prodaje na licitaciji.

Osim Turaka, “Šećeranu” već duže vrijeme mjerka i Banjalučanin Goran Vajkić, koji ne odustaje od svoje ponude koja iznosi 6,9 miliona KM.

On je ranije isticao da bi, ukoliko uspije u svojoj namjeri, ponovo pokrenuo proizvodnju i na semberskim oranicama zasijao oko 5.000 hektara šećerne repe, koju bi prerađivao u pogonima bijeljinske fabrike. Vajkić je isticao da bi za dizanje fabrike na noge trebalo još oko 40 miliona KM. Osim njega, za fabriku su jedno vrijeme bili zainteresovani i kupci iz Vijetnama.

Posljednji pokušaj prodaje bijeljinske Fabrike šećera u stečaju propao je u martu, jer niko nije dostavio ponudu za kupovinu tog propalog preduzeća.

“Šećerana” zjapi prazna već 12 godina, a rđa je već uveliko nagrizla opremu. Stečaj je pokrenut prije nepune četiri godine, a dugovanja “Šećerane” iznose oko 16,5 miliona maraka, dok je imovina procijenjena na oko 23 miliona maraka.

Komentarišući zahtjev grupe povjerilaca za njegovu smjenu, Nebojša Matić je rekao da je riječ o njihovim ličnim razlozima, za koje nemaju nikakve dokaze.

- Prijava njihovih potraživanja je predmet istrage i krivične prijave protiv bivšeg direktora “Šećerane” i ostalih 84 radnika, gdje se ispituje osnovanost njihovih potraživanja. Te prijave su nastale na osnovu priznatih potraživanja, a na ročištima se niko nije pojavljivao. Svi su mogli da traže sve, a kako se nisu pojavljivali sada su ljuti zbog toga. Nisu naveli nijedan argument, pa vidjećemo odluku suda - kazao je Matić.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Googl

08.05.2019 15:43

DOCE BATAGON ILI TURCI STO JE MILE BIO KOD ERDOGANA NECIJA CE VRISNUTI.....

ODGOVORITE
Name

ikakumon

08.05.2019 15:50

Dokle vise isprazna prica oko ove propale secerane? Sijecite tu nakazu u staro zeljezo, to je propalo sve odavno.

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2019 07:17

Nije to nakaza, to je kao nuklearna elektrana po vrijednosti!

Name

Direkt

09.05.2019 10:39

Ako budu ozbiljni kao sto su bili kad su dolazili prvi put, pisi propalo.

ODGOVORITE