С буџета бјеже приватницима

Помоћник министра у Влади РС има 200 КМ већу плату од багеристе у приватној компанији, НК радник у приватној термоелектрани има већу плату од правника у управи, а неки конобари могу да зараде готово као љекари.

Република Српска 08.05.2019 | 07:29
С буџета бјеже приватницима
Ове примјере у посљедње вријеме све чешће истичу у Синдикату управе, али и поједини приватни послодаваци, који тврде да држава због закованих примања у јавном сектору остаје без кадра који „носи државу на леђима“.

– Влада РС је 2007. године за све запослене у јавној управи обједнила плату, топли оброк и регрес у примање. То је урађено законома и платама, а ми тражимо да се то „распакује“ и да се тачно зна колико шта износи. Довели смо се у ситуацију да држава сада нема програмера, квалитетног правника и сертификованог књиговође. Људи су прешли у приватне компаније или су отишли у иностранство – истиче Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС.

Каже да ће примјеном општег колективног уговора, који је усаглашен, радници у привреди имати већа права од радника који примају плате из буџета.

Конфедерација синдиката РС, у оквиру којег дјелује Синдикат управе, припрема меморандум са Владом који ће се односити на измјену неколико закона који се односе на повећање плата.

– Тражићемо повећање неопорезивог дијела плате, повећање најниже плате, а све у циљу повећања плата и сузбијања сиве зоне у којој се, по процјенама, врти пуно пара приликом исплата дјела плата на руке – наводи Марић.

Он додаје да ће од наредне године наши грађани без радне визе моћи да иду у Њемачку што ће, како каже, додатно погоршати ситуацију на нашем тржишту рада.

– Мислим да је крајње вријеме за промјене, јер је неодрживо да, рецимо, наш љекар има плату од 1.329 КМ, а НК радник у приватној компанији и више од тога  – поручује Марић. 

Приватни послодавац Саша Тривић сматра да ће држава морати што прије да „одблокира“ плате у цијелом јавном сектору онима који имају дефицитарна занимања, али и другим квалитетним радницима.

– Тренутно имамо тренд да неки људи који су изутено битни за државу, прелазе у приватне компаније. Држава више не може да има програмера, јер нуди мале плате, а преко приватника га плаћа пет пута скупље. Постоји велико незадовољство код најквалитетнијих људи који раде за државу, оних који нису функционери, а они фактички државу носе на леђима – каже Тривић.

Он сматра да је потребно и повећање платама носиоцима власти у Републици Српској. Њихова ограничена примања, која су у протеклом периоду смањена за 20-30 одсто, су, оцјењује Тривић, заправо лимитирала примања осталих у јавном сектору.

– Мислим да су у Влади препознали тај проблем јер су већ повећали плате за дио запослених у образовању и за униформисане полицајце – наводи Тривић.

Начелници као премијер

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић каже да ће у скоријој будућности бити логичан слијед и повећање плата носилаца власти Републике Српске.

– Има ту доста нелогичности. Рецимо, начелници одјељења у појединим локалним заједницама имају плату готово као премијер, а правници у локалним адиминистрацијама већу плату од помоћника министра. То није нормално и то се мора мијењати – наводи Марић.

(Српскаинфо)

Коментари / 69

Оставите коментар
Name

Марко

08.05.2019 05:34

Процита..... "дрзава остаје без кадра који носи дрзву на ледјима" ! Ако је цијенити по успјеху за који је тај кадар заслузан и у каквим се стању налазу дрзава они су за маља а не да кукају за вецим платама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

08.05.2019 06:23

јадни ови у овој згради треба им удијелити садаку

Name

Зељезницар

08.05.2019 06:59

Ниси разумио поенту. Проблем је нестодтатак радника а нерадника има и превисе. Рецимо ја сам масиновидја. За прослих 8 година преполовљен је број масиноводја. Људи одлазе у пензију а млади одлазе у иностранство. Тако и ја напустам фирму ускоро јер нецу да радим за 900 км(примања) док је Младен Паниц прима плате док је у затвору. То висе није ствар самог новца вец представља и понизавање. Ја да имам плату колико гурају и појединци који цитав дан сједе у канцрларијама и не раде ниста? Нема сансе. Ја дајем отказ и одлазим у иностранство да радим за веце паре а директор нек сидје и вози возове. Тако је са свим радницима у дрзавним фирмама. Група људи која носи посао је плаца исто као и нерадници. То је понизавање рада.

Name

Аууууу...

08.05.2019 07:00

....ста написасе.То се мозе односити само на пар занимања као сто су љекари,програмери и сл.Велика вецина дрзавних слузбеника лелемуда за висе него пристојне плате.Имају паузе,раде у топлој канцеларији,нема продузења рад.времена у задњи цас,слоб.викенди,сви празници,кредит добити никакав проблем,..Сви обуцени као да раде на Вол Стриту,бомбардују фотографијама са путовања по свијету,пуне их басте кафица,редовно обилазе све манифестације да потросе вријемеи разгибају се..Једина им обавеза усликати гласацки листиц и сликати се на скупу који власт организује.Радник у производњи кицму остави у катастрофалним условима,за углавном биједне паре и сад ови фотељаси јос кукају.Фуј !

Name

Т.Т.

08.05.2019 07:10

Ево несто ми их зао, сузе ми низ ледја теку!! Нерадницима у дрзавним институцијама (цаст докторима) треба и то сто имају смањити јер су они најодговорнији за овакво стање у дрзави.

Name

РУГИПП мафија

08.05.2019 07:14

У Геодетској управи-РУГИПП, коју је приватизовао месара Буде Станковића син, сада је систематизовао баснословних 229 чиновника (некад било до 50 кад није било моћних софтвера); совјетника, начелника, пом. дир., замјеника, потпарола, спец савјетника, шефова, европских службеника...као да је у Руској Федерацији. Кредити Свјетске банке и Анђине донације пристижу чим се прве пограбе. Ово не би издражала Њемачка.

Name

ЈОСИП Б. ТИТО

08.05.2019 07:15

ЕВО САОБРАЋАЈНИ ФАКУЛТЕТ У ДОБОЈУ ИЗДАЈЕ СВОЈ ОБЈЕКАТ "ТЛЦ" ПРИВАТНИЦИМА ДА "РАДЕ" ..МОЖЕ СЕ ЗАРАДИТИ ...НАУКА НЕКА "ЧЕКА" хттпс://www.уес.рс.ба/2019/05/07/јавни-позив-за-достављање-понуда-за-давање-у-закуп-пословног-простора/

Name

Нада

08.05.2019 07:20

Ако ниси политичар и политички активан џаба школа, знање, рад и поштење. Радиш а плате примају шефови, саветници, начелници са приватним школама али политички активни. То је наша држава са свакодневним редовима људи испред страних конзулата и амбасада и, саветници иначелници

Name

РУГИПП

08.05.2019 07:26

2013. год. Је Комљеновић устоличен за дир. РУГИПП (4 год.)+Босиљка, укупно 6 год..До данас ништа нису урадили из тзв. годишњиг планова и програма, а утрошили годишње 20 мил. КМ х6 г.= 120 мил. КМ кредита свјетске банке +донације+изворни приходи. Крупни криминал не застарјева брзо, биће ћерања!

Name

Јелена

08.05.2019 08:30

Марко у праву си 100 %

Name

Ре зељезницар

08.05.2019 08:33

Ти разумијес поенту...2016 било вас је запослених 3086 углавном нерадника јер воз продје једном у току дана од ПД до Добоја.Примали сте плате нико ниста није радио,бунили сте се кад за тај нерад касни плата али се нисте бунили да унапредите несто,да премлатите дитектора и објесите за муда заро сто су зељезнице у оваквом стању.Ти ако имас 900 КМ и времена да радис приватни несто колико хоцес,вратицес се ти брзо из Њемацке .Тамо сваки минут морас одрадити,ви спадате у ове из зграде владе,јос те мозда и гори од њих,они су се и неког бојали по некад али ви сте радили ста сте хтјели !!!!

Name

херцеговац

08.05.2019 08:43

Ма да само нису написали једну битну ствар за државу само боранија ради за плату

Name

Коментар

08.05.2019 09:29

А који би то помоцник министра (сто је измисљена функција као и савјетник министра) напустио ту позицију да би постао багериста? Који то конобар има редовну плату као доктор? Ајде не сер...

Name

конкурси у РУГИП

08.05.2019 10:08

Ено Станковић Будо, кум Додиков, тражи нових 100 чиновника у Геодетску управу-РУГИУП, искључиво савјетнике, начелнике одјељења, еуропске координаторе за кредитне и донаторске подстицаје, контролоре путних налога, присуства на послу, кретања возила, прислушкивања и дршифровање непријатељских елемената....

Name

ЈеамБим

08.05.2019 05:35

То није нормално, то је супер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.05.2019 07:27

Шипак добро...то они лобирају за више пара из буџета за ухљебе.

Name

прес

08.05.2019 07:47

КОНАЧНО ЋЕ ПРАВИ РАДНИЦИ БИТИ ПЛАЋЕНИ И МОЋИ ДА ЖИВЕ ОД СВОГ РАДА1НЕРАДНИЦИМА ЈЕ ОДЗВОНИЛО.ЧАСТ ИЗУЗЕТЦИМА, ТЈ. СТРУЧНИМ ЉУДИМА (ДОКТОРИ,ЕКОНОМИСТИ, ПРАВНИЦИ,...) КОЈИ СУ ЗАВРШИЛИ ДРЖАВНЕ ШКОЛЕ И РАДЕ У СТРУЦИ!

Name

ре Прес

08.05.2019 13:52

Да вам је доћи у Бонд агенцију за обезбјеђење? Срето Аничић удбаш је извукао милионе обезбјеђујући државне институције. И даље извлачи захваљујући Бурли. Док му се кћеркица старлета ногата по тргу Крајине и промовише здрав живот

Name

ре

10.05.2019 08:18

Наравно, беже са буџетског паразитизма у приватничку пљачку. Данас кад неко хоће да опљачка државу, ресурсе, државна предузећа, приграби тржиште неке продаје, само региструје приватну фирму и све преко ње иде. Приватлик-мафијашлук је највећи геноцид који је уведен на ове простора у историји БиХ. Због приватлука тог слобдног предузетништва нема озбиљне и моћне привреде, нама научних института кои би управљали развојем високих технологија и индустрије засноване на високим технологијама. Зато ми пропадамо, а за све је крив приватлук који је проглашен носиоцем приведног развоја. Зато нестајемо и зато ћемо настати ако се ништа брзо не предузме. Западни и амерички империјализам освоју империју више не зове империјом него слободним предузетништвом, и они под заставама слободног предзетнуштва, демократије и људских права наступају и шире своји империју, упадају у земље, руше национане привреде, уводи се одмах транзиција, иде шок терапија без анестезија са приватизацијом, уведе се распродаја предизећа. приватлук мафијаплук у спрези са страним инвеститорима се проглашава привредом и као резултат тога имамо државе као БиХ и Србија.

Name

Кнез

08.05.2019 05:39

Ма да треба раднику узети и дати ухљебима као сто си ти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

08.05.2019 05:40

Само лажите људе , тако ће вам и бити ! Има колико хоћеш радника који примају 350-400 марака плату а ви причате о некаквим хиљадама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Брко

08.05.2019 06:57

Браво брко , сустина је ту. У Висеграду Стојановиц ломи кицму радницама за 400 км. А ви глупости прицате. Ово је обицан спин владе .

Name

РАСПУЦХИН

08.05.2019 05:42

У којој то "приватној компанији" у Р. С. НК радник има плату већу од 1.300 КМ? Како вас више није срамота да толико лажете битанге једне бјелосвјетске режимске! Па преквалификуј се , помоћниче министра , па ради као багериста у некој од "компанија". Знам да је тешко сједити и не радити ништа а поред тога , зими добро угријана просторија а љети добро расхлађена. Па досадило и шетање градом у радно вријеме а заболила и стражњица од сједења по кафићима. Тешко је то за вас на "државним јаслама". Сви би ви рађе рмбали код приватника љети на +40 а зими на дебелом минусу и то од јутра до мрака са једним или ниједним слободним даном седмично. За такво лагање се некада дебело плаћало. Тешки циркус уз помоћ циркусаната "послодаваца" и "синдикалаца" који вам помажу у бјесомучном лагању народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.05.2019 06:25

тако је, све саме лажи пласирају, у свакој канцеларији их нагурало по петоро, само чачкају по мобилним тел. и хватају зјале

Name

ре

08.05.2019 07:00

Браво.

Name

Ре

08.05.2019 07:26

У праву си, само се гузлају, а сви неписмени сељаци. Свима отказ па на биро у њихово село, тај сљам бањалуци не треба.

Name

исус христ (лажни профил)

08.05.2019 08:00

Вјеруј да је тешко осам сати провести, а не радити ништа. Не знаш више бил игро пасијанса или зуме.. Дође ти да инсталираш неку пуцачину на рачунар.. ал ти ипак мало безвезе.. Немаш се гдје склонити, канцеларије препуне. Сви гледају, прате сваки твој корак. Чим изађеш из једне канцеларије, пичињу те трачат и тако редом. Кад су избори или опозив начелника, мораш нарочито пазити с ким се дружиш, шта причаш или лајкујеш на фејсу. Директорка ти средњошколка (вд, наранво). Њено мјести жели друга госпоја (ова има неки приватни факултет), па је то онда борба. Једни те шаљу да пратиш шта причају ови други.. Ови други траже да скупиш гласове и да идеш на листу. Све видјео, прошо. Био на државним јаслама. Ово ти из прве руке пишем.

Name

ре исус христ

08.05.2019 09:14

знамо ми то, све је истина шта кажеш али опет сви се држе те исте тако "тешке" позиције, и тако лијепо и бескорисно не радећи ништа чекају први и кад ће плата топли оброк и регрес, стварно ми вас је жао свих вас који сте на народној грбачи

Name

Скептик

08.05.2019 05:45

Међутим, у јавној управи посао је СУГУРАН-НЕМА ОТКАЗА, посао је лак, одмори по закону, боловања колико пожелиш, празницима се не ради, не ради се викендом, цијела плата "на банку ", кредитна способност, регрес, зимница...(има ли краја овом списку?)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наставак списка

08.05.2019 06:53

...ради се маx. 8 сати дневно, плата ВЕЋА него у јавном сектору, плата РЕДОВНА...

Name

ре

08.05.2019 07:00

А не ради се ништа ни радним данима.

Name

Ре

08.05.2019 07:10

Зар по закону не би тако требало бити ко било којег послодавца? Обрнуте тезе... Нека држава натјера приватнике да исто тако раде, одлив ће бити још већи

Name

Б.ЛУКА

08.05.2019 05:55

Начелници у бањалучкој градској управи,сељачићи избјегли у Б.Луку,купили дипломе на БЛЦ-у,НУБЛ-у и у осталим квази факултетима.Сад имају 3,4 миље плату плус уграђивање на тендерима плус разна штелања.УЖАС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.05.2019 06:33

Зато правници, инжињери и остала висока спрема у Градској управи има 1.200 КМ. А потрошачка корпа прешла 2.000 КМ. Многи већ одлазе у иностранство.

Name

Марко

08.05.2019 06:00

Људи градјанска непослусност је једини нацин да се заустави поматитали ненародни резим.Ово сто раде је горе него за вријеме Турака а висе су срба иселили и унистили него НДХ .Раде геноцид над српским народом намети,кане,порези ово је преврсило сваку мјеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

08.05.2019 06:00

Овај Тривиц прави еxперт ...цовек за све...па које он сколе заврси ...на којој катедри код којег професора и с којим колегама...хехехе А просто просирену не зна изговорит....пекар лекар апотекар могао сам бит ја ....и критицар и политицар....итд Итд...ал нисам могао од рокен рола..и од смјеха...хихи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехееехее

08.05.2019 07:23

Тривиц се усаврсио а обогатио и ако падне систем паде и Тривиц !!тако да он мора да се кобајаги јави јавно али дебело партијско застицени тајкун као и Мисицка тако они дјелују а тек Врјовац !!зена му дрзи старацји у Трну и згрце паре на јадним статима а нико не контролисе рад !!!дно дна магијааааа политицко тајјунска увезана хоботница балканска безакоње бахацење у свим институцијама а тек клиницки центар епицентар лоповлука са владом дјајицем стевандицем и осталом багром лоповском

Name

ре

08.05.2019 15:37

Јели то онај власник пекаре Мања? Пропао му посао у Сарајеву,,...

Name

Зора

08.05.2019 06:07

Нормално је да багериста има плату као помоцник министра, је багериста ради, а помоцник министра не ради. Нормално је свако онај који вриједи у управи иде у приватни сектор јер тамо мозе зарадити 5 пута висе него у управи. Ови сто нису компетентни за било какав посао сједе у управи 'нако и примају плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

08.05.2019 06:19

Око 800 људи у МУП-у РС је поднијело захтјев за споразумни прекид радног односа, јос толико је поднијело захтјев за неплацено, цитав тим у специјалној полицији трази споразумни прекид радног односа и одосе у иностранство

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.05.2019 14:02

Ајд не млати?! Читав тим из специјалне полиције поднио захтјев за одлазак у иностранству. Шта би Гаћини специјалци радили тамо? Нема тамо теретане и базена Може их чекати само грађевина

Name

Миле

08.05.2019 06:21

Сто се тице друственог сектора смањите број радника сто сте напримали преко странака и одма мозете повецати плате осталом кадру како вас није срамота Колико вас је по собама у опстини цовек се јадни изненади када трази несто .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мале плате

08.05.2019 06:21

Нпр.Дипломирани економиста са курсевима и спевијализацијом у САД има плату 1300КМ.У праву је Тривиц.Неопходно је повецање плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

08.05.2019 08:13

У праву сте! Ево , ја би му утростручио плату с' тим да није ни обавезан долазити на посао.

Name

тртмрт

08.05.2019 06:24

конацно. тако и треба, јер приватна привреда приврједјује и пуни будзет, а запосленици циновници дрзавни само тросе као паразити. у Европи се увијек боље зарадјивало у приватном сектору, само је у БХ било атрактивније не радити и примати енормне плате , на страну то сто зу плате узимају са стране за разноразне услуге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо Рибник

08.05.2019 06:39

Бјеже они који су квалификовани и нешто знају да раде, па ће их сасвим нормално, приватна компанија добро платити. Остају ухљеби, који нису низашта, они би у "државној" радили и за Џ, јер нису способни за рад, чак их је велика већина упитна и по питању елементарне писмености, пола их је ретардирано. Наравно, сви имају "дипломе", то им је једини квалитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухљеби

08.05.2019 06:48

Па ништа ни не раде багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

08.05.2019 07:08

Први пут овде процита да се са буџета прелази у приватне фирме Мозда отварају своје фирме а остају на буџ ету Каква је то полиција када се мозе отици у иностранство радити пар мјесеци и вратити на посао па узети боловање итд. Ето стигло се до ђабне пемзије да неспомињем Бх као војску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сирокобријезани

08.05.2019 07:40

То су вецином сирокобријески дјаци и студенти. Кадрове треба платити.Резултати рада ових назови кадрова се најбоље виде на терену. Боље је да иду, мозда додје неко сколован, ако вец сви нису отисли преко границе.

Name

Пзд

08.05.2019 07:19

Остаце те Ви и без народа таквом политиком ,али це касно бити кад се сјетите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иффф

08.05.2019 07:48

Смањите број сефова и којекаквих нацелника јер вам сав посао одрадјује средња стручна спрема, Нико не прича о њиховим платама и платама цистацица. У агенцији од 10 људи имате 5 нацелника, е то је проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дује

08.05.2019 08:16

накарадни закон о платама умјесто да сви имају исту плату у дрзавним иституцијама накарада минимална загарантована Плата онда уплате приватници сто по закону морају И онда коверта надокнадјује све остало за плату ако мисли да задрзи радника све експерти а одлази наме раја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

08.05.2019 08:25

Која будала и безобразник ово смисли,дођи у боксит у Милиће па ћеш видјети,од свих привилегија загарантован ти је мртвачки сандук и батине,а остала права су укинута,ето то рече дукић некидан на "економском форуму???? на Јахорини,а да је тако питајте премијера Вишковића који упорно промовише морбидне идеје једног болесника Дукића,а које су већ успјешно имплементиране у бокситу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

08.05.2019 10:10

СРАМОТА МИНИСТРИЦА ПРОСВЈЕТЕ, МИНИСТРА СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА И 80% МИНИСТАРА, ЊИХОВИХ ВАЗАЛА И ДИРЕКТОРА. ДОДИК МИЛЕ И ВИШКОВИЋУ ПРВО ТО СТАЊЕ СРЕДИТЕ, ОБЈЕЛОДАНИТЕ ПА СЕ ПОЈАВИТЕ А ДО ТАДА БЈЕЖИТЕ ИЗА ЗАВЈЕСЕ. СРАМОТА

Name

Грга

08.05.2019 08:41

Браво народе.. Осим једног сто зали струцњака из уса.. Који није могао тамо наци посао... Нека предје у банку имаце 5000 плату... Багериста ради минимално 12 сати а доктори по 2..3 сата зза плату па остатак радног времена по приватним клиникама за паретине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Грга

08.05.2019 09:31

А ти када се разболиш потражи багеристу, шта ће ти доктор који се школовао деценијама.

Name

ЗА РЕ

08.05.2019 10:52

БАГЕРИСТА КОЈИХ НЕМА ВИШЕ ЗАРАЂУЈЕ ПЛАТУ.И ДОКТОРИ СВАКА ЧАСТ ПОЈЕДИНЦИМА ИМАЈУ СУМЉИВЕ ДИПЛОМЕ. СРАМ ВАС БИЛО

Name

Ре "Грга" РАСПУЦХИН

08.05.2019 11:13

Е мој црни "Грга" , прочитајте мало боље (као и остале моје коментаре) па ћете видјети да ја тог "американског стручњака" малчице захебавам.

Name

гиле

08.05.2019 10:53

Ма каква управа, пола их треба позатварати а пола побити колико добро раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

08.05.2019 14:40

Па шта ови напричаше? НК радник има већу плату од љекара. Па која је то приватна фирма која даје такве плате нк радницима. Па ако случајно и има таквих упитајте радника који му је мјесечни фонд радних сати и на коју је основицу пријављен у ПИО-у. Основни мото је, ради оно од чега добро живиш, без обзира које образовање имаш. Па кад је нк радницима тако добро ето прилике да им они са већим образовањем буду конкуренција. Да ли господа зна да у нормалним и развијеним земљама управо они који раде у реалном сектору, за исту сложеност посла, у односу на оне који желе да буду господа у државној админустрасији имају веће плате. Распитајте се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

08.05.2019 15:56

Браво за ком Ауууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.05.2019 16:44

Тацно је све ово али је лицемјерно онда нападати дрзаву када се усваја будзет како пуно иде на јавну потросњу у којој на плате иде 90% будзета а прије тога говорити како треба повецати плате у јавном сектору. Е па не мозе истовремено и паре и јаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акт

08.05.2019 17:47

Истина, са мном је студирала жена од које смо сви преписивали, која нам је давала инструкције, а сада у Водама Српске обавља техничке послове и то годинама већ. Претпостављам због дјеце, здравственог осигурања итд да није потражила другу фирму, како год срамота. Питам се ко је директор те фирме, ко јој је сеф толико глуп да није искористио њене способности. Вјероватно трпају себи паре у џеп и није их брига ста це бити са дрзавом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уравниловка

08.05.2019 18:29

Сви референти са високом струцном спремом у дрзавној управи имају исту плату без обзира који посао обављају или пак не раде ниста.Углавном су сва радна мјеста са високом спремом, мјеста са средњом сколом су у мањини, јер су махом сви покуповали дипломе.Овакво законско рјесење је на стету малог броја струцних и образованих људи са дрзавних факултета, који уједно носе сав посао дрзавне управе.Сума сумарум распад система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страх

09.05.2019 13:30

Сад це нацелник опстине који прима 4 хиљаде узети мој посао од 400 марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЈЕЊАМ

09.05.2019 14:27

МЈЕСТО БАГЕРИСТЕ ЗА БИЛО КОЈЕ МЈЕСТО У ОПСТИНСКОЈ УПРАВИ БИЈЕЉИНА...ПА ДА ОБЕЗБЈЕДИМ И ДЈЕЦУ И ЗЕНУ И КУМОВЕ И ПРИЈЕ И ПРИЈАТЕЉЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИК

09.05.2019 16:54

Како овог Тривица висе није срамота да се појављује на ТВ и пљује раднике...де нек казе колике су плате код њега и дал мозе његов радник стим примањем да прехрани породицу...ало о цему они висе прицају...како их није срамота...ма да смо сви паметни па да станемо са радом... па нек раде они и њихова дјеца...дал је нормално да ови послодавци само размисљају о томе ста цемо ако дрзава стане у заститу радника...уствари ма какви сте ви послодавци да ти својим радницима немозете приустити нормалан зивот достојан цовјека...СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

суперхик

10.05.2019 07:03

Капитализам брале , понуда и потразња на трзисту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.05.2019 08:23

Нигде и никада у историји економије и привреде није било слободног тржиште, увек је свеко тржиште било регулисано и заштићено царинама и квотама и другим облицима заштите. А нас су напраивли будалама, укинули царине за робу из ЕУ према споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ.