Прича: Чејмберлен и ја...

Вилту је било потребно 160 утакмица у плеј-офу да дође до девет трипл-даблова. Николи само 11 да стигне до четири. . .

Кошарка 07.05.2019 | 23:20
Прича: Чејмберлен и ја...
Како је Никола Јокић почео да се пење на лествици НБА лиге, мало по мало је његово име почело да се везује за највећа имена у историји кошарке. Бил Расел, Оскар Робертсон и још многи, да бисмо на крају стигли и до Вила Чејмберлена. И управо је овај последњи, један од најбољих у историји кошарке, постао “мета” Јокићевих бројки. Све више и више су почели да их повезују. Наравно, и даље је то стидљиво, зна се ко је и какав је играч био Вилт, практично непоновљив, али Никола већ на старту каријере прави такву статистику да је поређење, барем на папиру, немогуће избећи.

Одмах треба овде истаћи да је Чејмберлен играо у потпуно другачије време, када статистика није била напредна као данас, да се нису мериле блокаде и украдене лопте, па и ова бројка од његових девет трипл-даблова у плеј-офу није реална. Да не причамо колико је кошарка била другачија. Сигурно би и бројка била и далеко већа. Вероватно би стизао и до квадрипл-даблова Чејмберлен . Али, илустрација да је на 160 утакмица у плеј-офу имао девет трипл-даблова, а да је Јокић стигао до четири трипл-дабла на 11 утакмица много тога казује! Поготово што му је ово први НБА плеј-оф у каријери.

Јокић је јуче против Портланда у четвртој утакмици направио трипл-дабл (21п, 12ск, 11ас) и тако стигао до четвртог трипл-дабла у каријери у плеј-офу мање од 48 сати пошто је провео 65 минута на паркету. Колико је то тешко показује чињеница да их је толико чувени Тим Данкан направио за целу каријеру, а да је још један великан, чувени Бил Расел направио три трипл-дабла у плеј-офу, а одиграо је 165 утакмица у доигравању и освојио 11 НБА престенова. Више него што има прстију на рукама.

И то је од центара и трипл-даблова у доигравању - то. Јокића на овако високу позицију ставља то што за разлику од бројних центара у историји НБА лиге има невероватан осећај за асистенције и то је бројка која је многим центрима недостајала. Дају поене, имају скокове, али асистенције су их кочиле. А Никола доминира у том аспекту, знао је да их има и близу 20.

Јокић је ове сезоне постао тек седми играч са најмање четири трипл-дабла у плеј-офу једне сезоне, а то су пре њега успели да ураде Чејмберлен , Меџик Џонсон, Оскар Робертсон, Леброн Џејмс, Ражон Рондо и Џејсон Кид.

Никола је постао други центар у историји који је у истој плеј-оф серији имао више трипл-даблова. Други је, погађате - Чејмберлен .

Српски кошаркаш је постао тек други играч у историји који је имао најмање 20 поена, 10 скокова и девет асистенција у својих првих 10 утакмица у плеј-офу. Други, је, наравно - Чејмберлен . У сезони 1966/1967.

Дакле, гледајући центре, само је Вилт испред, али са много, много више одиграних утакмица. А гледајући свеукупно, Јокић се са поменута четири трипл-дабла у плеј-офу изједначио са Скотијем Пипеном, Чарлсом Барклијем, Волтом Фрејзером и Дрејмондом Грином. Испред су Оскар Робертсон(8), Расел Вестбрук (8), Чејмберлен (9), Рондо (10), Лери Бирд (10), Џејсон Кид (11), Леброн Џејмс(23) и Меџик Џонсон (30). Вероватно најбољи у историј кошарке ,Мајкл Џордан, имао је само два трипл-дабла у каријери у плеј-офу, а вероватно су ове бројке овакве и због тога што се асистенције мало другачије рачунају.

Како било, када када следећи пут видите да је Јокић био двоцифрен у поенима, скоковима и асистенцијама немојте то узимати здраво за готово. Посебно у постсезони, односно плеј-офу НБА лиге.

Већ у првој утакмици доигравања ове сезоне Јокић је стигао до трипл-дабла и тако постао четврти играч у историји коме је то успело, први од Леброна Џејмса (2006. године).

Када се гледају целе сезоне, највише трипл-даблова у историји имао је Оскар Робертсон (181), а прате га Расел Вестбрук (138), Меџик Џонсон (138), Џејсон Кид (107), Леброн Џејмс (81), ВилЧемерлејн (78)... И то су бројке које ће Никола пробати да стигне, а рецимо Карима Абдул Џабара је већ претекао на коти 21.

Можда Јокић неће достићи Вилтов познати мит о 20.000 жена са којима је „био“, али довољно је за Николу да може барем у исту реченицу са овом истинском легендом светске кошарке. А њихова имена се мало-мало па помињу заједно. И пореде.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар