Priča: Čejmberlen i ja...

Viltu je bilo potrebno 160 utakmica u plej-ofu da dođe do devet tripl-dablova. Nikoli samo 11 da stigne do četiri. . .

Košarka 07.05.2019 | 23:20
Priča: Čejmberlen i ja...
Kako je Nikola Jokić počeo da se penje na lestvici NBA lige, malo po malo je njegovo ime počelo da se vezuje za najveća imena u istoriji košarke. Bil Rasel, Oskar Robertson i još mnogi, da bismo na kraju stigli i do Vila Čejmberlena. I upravo je ovaj poslednji, jedan od najboljih u istoriji košarke, postao “meta” Jokićevih brojki. Sve više i više su počeli da ih povezuju. Naravno, i dalje je to stidljivo, zna se ko je i kakav je igrač bio Vilt, praktično neponovljiv, ali Nikola već na startu karijere pravi takvu statistiku da je poređenje, barem na papiru, nemoguće izbeći.

Odmah treba ovde istaći da je Čejmberlen igrao u potpuno drugačije vreme, kada statistika nije bila napredna kao danas, da se nisu merile blokade i ukradene lopte, pa i ova brojka od njegovih devet tripl-dablova u plej-ofu nije realna. Da ne pričamo koliko je košarka bila drugačija. Sigurno bi i brojka bila i daleko veća. Verovatno bi stizao i do kvadripl-dablova Čejmberlen . Ali, ilustracija da je na 160 utakmica u plej-ofu imao devet tripl-dablova, a da je Jokić stigao do četiri tripl-dabla na 11 utakmica mnogo toga kazuje! Pogotovo što mu je ovo prvi NBA plej-of u karijeri.

Jokić je juče protiv Portlanda u četvrtoj utakmici napravio tripl-dabl (21p, 12sk, 11as) i tako stigao do četvrtog tripl-dabla u karijeri u plej-ofu manje od 48 sati pošto je proveo 65 minuta na parketu. Koliko je to teško pokazuje činjenica da ih je toliko čuveni Tim Dankan napravio za celu karijeru, a da je još jedan velikan, čuveni Bil Rasel napravio tri tripl-dabla u plej-ofu, a odigrao je 165 utakmica u doigravanju i osvojio 11 NBA prestenova. Više nego što ima prstiju na rukama.

I to je od centara i tripl-dablova u doigravanju - to. Jokića na ovako visoku poziciju stavlja to što za razliku od brojnih centara u istoriji NBA lige ima neverovatan osećaj za asistencije i to je brojka koja je mnogim centrima nedostajala. Daju poene, imaju skokove, ali asistencije su ih kočile. A Nikola dominira u tom aspektu, znao je da ih ima i blizu 20.

Jokić je ove sezone postao tek sedmi igrač sa najmanje četiri tripl-dabla u plej-ofu jedne sezone, a to su pre njega uspeli da urade Čejmberlen , Medžik Džonson, Oskar Robertson, Lebron Džejms, Ražon Rondo i Džejson Kid.

Nikola je postao drugi centar u istoriji koji je u istoj plej-of seriji imao više tripl-dablova. Drugi je, pogađate - Čejmberlen .

Srpski košarkaš je postao tek drugi igrač u istoriji koji je imao najmanje 20 poena, 10 skokova i devet asistencija u svojih prvih 10 utakmica u plej-ofu. Drugi, je, naravno - Čejmberlen . U sezoni 1966/1967.

Dakle, gledajući centre, samo je Vilt ispred, ali sa mnogo, mnogo više odigranih utakmica. A gledajući sveukupno, Jokić se sa pomenuta četiri tripl-dabla u plej-ofu izjednačio sa Skotijem Pipenom, Čarlsom Barklijem, Voltom Frejzerom i Drejmondom Grinom. Ispred su Oskar Robertson(8), Rasel Vestbruk (8), Čejmberlen (9), Rondo (10), Leri Bird (10), Džejson Kid (11), Lebron Džejms(23) i Medžik Džonson (30). Verovatno najbolji u istorij košarke ,Majkl Džordan, imao je samo dva tripl-dabla u karijeri u plej-ofu, a verovatno su ove brojke ovakve i zbog toga što se asistencije malo drugačije računaju.

Kako bilo, kada kada sledeći put vidite da je Jokić bio dvocifren u poenima, skokovima i asistencijama nemojte to uzimati zdravo za gotovo. Posebno u postsezoni, odnosno plej-ofu NBA lige.

Već u prvoj utakmici doigravanja ove sezone Jokić je stigao do tripl-dabla i tako postao četvrti igrač u istoriji kome je to uspelo, prvi od Lebrona Džejmsa (2006. godine).

Kada se gledaju cele sezone, najviše tripl-dablova u istoriji imao je Oskar Robertson (181), a prate ga Rasel Vestbruk (138), Medžik Džonson (138), Džejson Kid (107), Lebron Džejms (81), VilČemerlejn (78)... I to su brojke koje će Nikola probati da stigne, a recimo Karima Abdul Džabara je već pretekao na koti 21.

Možda Jokić neće dostići Viltov poznati mit o 20.000 žena sa kojima je „bio“, ali dovoljno je za Nikolu da može barem u istu rečenicu sa ovom istinskom legendom svetske košarke. A njihova imena se malo-malo pa pominju zajedno. I porede.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar