СП: Трамп исковао место у историји!

У Шефилду се ствара елита! После фудбалера Шефилд Јунајтеда, улазак у елиту слави и један снукераш! Свијет има новог шампиона у снукеру! Џад Трамп нови је свјетски првак у снукеру.

Остали спортови 07.05.2019 | 11:15
СП: Трамп исковао место у историји!
На турниру у Шефилду 29-годишњи Енглез освојио је прву титулу након што је у финалу побиједио четвороструког свјетског првака, 43-годишњег Шкота Џона Хигинса са 18:9, пренијела је агенција "Фена".

Трамп, који је некада био први играч на свјетској јакосној листи, у Шефилду је наступио као седми носилац. У првом колу побиједио је Тајланђанина Чепчаија Ун-Нуха, у четвртфиналу је био бољи од Кинеза Динг Ђунхуија, у полуфиналу од Шкота Стивена Мегвајера, док је у полуфиналу побиједио највеће изненађење турнира сународника Герија Вилсона.

Трамп је за побједу и титулу добио 500.000 фунти (скоро 590.000 евра). На свјетском трону је наслиједио Велшанина Марка Вилијамса, којег је у осмини финала елиминисао Енглез Дејвид Гилберт.

Хигинс је за наступ у финалу добио 200.000 фунти (235.000 евра), те додатних 10.000 фунти за највећи "брејк".

Први фаворит, други носилац и прва звијезда тог спорта, Енглез Рони О'Саливен елиминисан је већ у првом колу од аматера и сународника Џејмса Кејхила.

У граду челика, Шефилду, осим гвожђа кују се и  светски шампиони у снукеру, а један од њих данас је постао Енглез Џад Трамп!

Да је шампионат одржан у Озу, можда би чувени “Чаробњак”, Шкот Џон Хигинс, по пети пут пољубио пехар намењен планетарном прваку. Овако је представник домаћина захваљујући убедљивој победи резултатом 18:9 први пут крунисан на овом такмичењу, а истовремено је бивши  број један,  тренутно на седмој позицији светског ренкинга,  своје име уписао на листу играча који су у каријери освојили сва три најважнија турнира у спорту с таком и куглама у модерној ери  (Светско првенство, Мастерс и Отворено првенство Уједињеног Краљевства), што је пре њега  успело десеторици снукераша.

Од самог почетка финалног сусрета било је јасно да нови првак  не жели репризу завршног чина из 2011. године, кад је на истом месту  поражен од Хигинса, па је показао да на младима свет остаје, стекавши предност од два добијена фрејма више од  искуснијег ривала.

Међутим, како је прва сесија одмицала,  све више чаролије је било у Шкотовом штапу, прву четвртину меча окончао је поравнат са Енглезом (4:4), а на старту друге сесије прешао је у вођство.

Троструки вицешампион света, другопласирани на Мундијалу и прошле године, ставио је до знања да “без старца нема ударца”, али је заборавио битну чињеницу - један од Трампових надимака је Кец!

Играч из околине Бристола вешто је скривао “аса” до 10. партије, потом  је испеглао Сукњицу на превисокој температури, па се Хигинсова предност експресно истопила, а затим је снукераш из Вишоуа охлађен и друга сесија окончана је низом од осам добијених фрејмова Џада Трампа. У завршни  дан финала се ушло резултатом 12:5 у корист 29-годишњака.

Трудио се  навијач фудбалских клубова Селтик и Евертон да се врати у меч, али су детелина са четири листа и карамеле биле суђење његовом такмацу, тако да смањење предности Енглеза на пет фрејмова разлике није штрецнуло победника, одмах је узвратио и срушио наде љубитељу покера да ће уписати “пет истих” у своју снукерашку биографију кад је реч о првенству планете. Трамп  је после 22. партије водио 15:7.

Поражени финалиста из петних жила се трудио да одложи инаугурацију још једног Трампа, но исход тог подухвата је био унапред познат. Смањио је Чаробњак из Вишоуа укупан резултат на 15:9, а шампион је ставио тачку на трећу сесију и последњи период игре започео са седам освојених фрејмова више у односу на Хигинса.

На старту закључне четвртине меча је човек ком је један од надимака и Фризура “ошишао” Шкота, дошавши пред врата снукерашког раја, а по завршетку  27. партије осетио је његову топлину, јер је 18:9 убележен у анале као коначан исход овог сусрета.

Чувени становник Шефилда Џо Кокер певао је: “Тако си лепа”. Трамп би додао - титуло!

Извор: моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар