SP: Tramp iskovao mesto u istoriji!

U Šefildu se stvara elita! Posle fudbalera Šefild Junajteda, ulazak u elitu slavi i jedan snukeraš! Svijet ima novog šampiona u snukeru! Džad Tramp novi je svjetski prvak u snukeru.

Ostali sportovi 07.05.2019 | 11:15
SP: Tramp iskovao mesto u istoriji!
Na turniru u Šefildu 29-godišnji Englez osvojio je prvu titulu nakon što je u finalu pobijedio četvorostrukog svjetskog prvaka, 43-godišnjeg Škota Džona Higinsa sa 18:9, prenijela je agencija "Fena".

Tramp, koji je nekada bio prvi igrač na svjetskoj jakosnoj listi, u Šefildu je nastupio kao sedmi nosilac. U prvom kolu pobijedio je Tajlanđanina Čepčaija Un-Nuha, u četvrtfinalu je bio bolji od Kineza Ding Đunhuija, u polufinalu od Škota Stivena Megvajera, dok je u polufinalu pobijedio najveće iznenađenje turnira sunarodnika Gerija Vilsona.

Tramp je za pobjedu i titulu dobio 500.000 funti (skoro 590.000 evra). Na svjetskom tronu je naslijedio Velšanina Marka Vilijamsa, kojeg je u osmini finala eliminisao Englez Dejvid Gilbert.

Higins je za nastup u finalu dobio 200.000 funti (235.000 evra), te dodatnih 10.000 funti za najveći "brejk".

Prvi favorit, drugi nosilac i prva zvijezda tog sporta, Englez Roni O'Saliven eliminisan je već u prvom kolu od amatera i sunarodnika Džejmsa Kejhila.

U gradu čelika, Šefildu, osim gvožđa kuju se i  svetski šampioni u snukeru, a jedan od njih danas je postao Englez Džad Tramp!

Da je šampionat održan u Ozu, možda bi čuveni “Čarobnjak”, Škot Džon Higins, po peti put poljubio pehar namenjen planetarnom prvaku. Ovako je predstavnik domaćina zahvaljujući ubedljivoj pobedi rezultatom 18:9 prvi put krunisan na ovom takmičenju, a istovremeno je bivši  broj jedan,  trenutno na sedmoj poziciji svetskog renkinga,  svoje ime upisao na listu igrača koji su u karijeri osvojili sva tri najvažnija turnira u sportu s takom i kuglama u modernoj eri  (Svetsko prvenstvo, Masters i Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva), što je pre njega  uspelo desetorici snukeraša.

Od samog početka finalnog susreta bilo je jasno da novi prvak  ne želi reprizu završnog čina iz 2011. godine, kad je na istom mestu  poražen od Higinsa, pa je pokazao da na mladima svet ostaje, stekavši prednost od dva dobijena frejma više od  iskusnijeg rivala.

Međutim, kako je prva sesija odmicala,  sve više čarolije je bilo u Škotovom štapu, prvu četvrtinu meča okončao je poravnat sa Englezom (4:4), a na startu druge sesije prešao je u vođstvo.

Trostruki vicešampion sveta, drugoplasirani na Mundijalu i prošle godine, stavio je do znanja da “bez starca nema udarca”, ali je zaboravio bitnu činjenicu - jedan od Trampovih nadimaka je Kec!

Igrač iz okoline Bristola vešto je skrivao “asa” do 10. partije, potom  je ispeglao Suknjicu na previsokoj temperaturi, pa se Higinsova prednost ekspresno istopila, a zatim je snukeraš iz Višoua ohlađen i druga sesija okončana je nizom od osam dobijenih frejmova Džada Trampa. U završni  dan finala se ušlo rezultatom 12:5 u korist 29-godišnjaka.

Trudio se  navijač fudbalskih klubova Seltik i Everton da se vrati u meč, ali su detelina sa četiri lista i karamele bile suđenje njegovom takmacu, tako da smanjenje prednosti Engleza na pet frejmova razlike nije štrecnulo pobednika, odmah je uzvratio i srušio nade ljubitelju pokera da će upisati “pet istih” u svoju snukerašku biografiju kad je reč o prvenstvu planete. Tramp  je posle 22. partije vodio 15:7.

Poraženi finalista iz petnih žila se trudio da odloži inauguraciju još jednog Trampa, no ishod tog poduhvata je bio unapred poznat. Smanjio je Čarobnjak iz Višoua ukupan rezultat na 15:9, a šampion je stavio tačku na treću sesiju i poslednji period igre započeo sa sedam osvojenih frejmova više u odnosu na Higinsa.

Na startu zaključne četvrtine meča je čovek kom je jedan od nadimaka i Frizura “ošišao” Škota, došavši pred vrata snukeraškog raja, a po završetku  27. partije osetio je njegovu toplinu, jer je 18:9 ubeležen u anale kao konačan ishod ovog susreta.

Čuveni stanovnik Šefilda Džo Koker pevao je: “Tako si lepa”. Tramp bi dodao - titulo!

Izvor: mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar