"Надам се сусрету са Вучићем"

- Под насловом "Надам се скором сусрету с Вучићем", Политика у штампаном издању доноси интервју с новим македонским председником Стевом Пендаровским.

Регион 07.05.2019 | 07:44
"Надам се сусрету са Вучићем"
Пендаровски, односе две земље оцењује као врло добре, те додаје да је то обострани интерес.

Подсећа да односи две земље имају дугу, богату и врло позитивну историју, те посебно наглашава културну блискост два народа.

Каже и да верује да позиција његове земље према Косову не оптерећује односе две земље, а лично ће, додаје, учинити све да се ти односи развијају у позитивном правцу.

"Ту обавезно спада и билатерални сусрет са председником Вучићем, којем се надам одмах по преузимању функције председника Републике Северне Македоније", рекао је Пендаровски за Политику.

Објашњава да ће бити председник свих грађана, јер, како каже, председник мора да уједињује грађане, да подрђава дијалог у друштву и да ради на остваривању стратечких циљева државе, а то су чланство у НАТО и ЕУ, што, додаје, подржава већина грађана.

Каже и да ће бити отворен за нове идеје и предлоге, "независно од тога да ли је неки предлог био део политичке платформе мојих противкандидата".

Пендаровски напомиње да је евроатлантска оријентација његове земље властити избор, а не резултат деобе интереса, и тиме одговара на питање какав значај има за Скопље садашња дипломатска равнотежа у свету која је значајно другачија него почетком деведесетих.

"Ту оријентацију подржава велика већина грађана Северне Македоније из свих заједница. Ту оријентацију подржавају Македонци, али и Албанци, Турци, Срби, Роми, Бошњаци, Власи и остали. Ми смо у парламенту још 1993. донели одлуку о чланству у НАТО и ЕУ као циљ наше политике. У том смислу наше чланство у тим организацијама није питање дневне политике већа стратегија коју сви ревелантни плитички чиниоци спроводе", напомиње македонски председник.

Додаје такође да је у свом програму нагласио значај сарадње с Русијом и Кином, те обећава да ће учинити све да се та сарадња даље развија.

Упитан има ли решење за проблем идеолошких, политичких, партијских и патриотских деоба, те сматра ли да је могуће грађане ујединити у погледу Преспанског договора, Пендаровски напомиње да је тај проблем био врло комплексан, констатује да две земље имају истовремено два веома прогресивна премијера Завеа и Ципраса, те објашњава да споразум из Преспе утврђује идентитетска питања македонског народа, попут македонског језика, културе, цивилизације.

Тврди да је јаз међу Македонцима продубила националистичка кампања руководства политичке опозиције и реторика мржње и страха.

"Нажалост видим да су национализам и популизам постали део политичког живота у већини држава Европе, а ни Северна Македонија није изузетак. Најважније је ипак да прогресивне странке нуде кредибилну алтернативу за већину грађана, који, и поред овога, не подржавају политику подела, страха и мржње", закључио је Пендаровски.

 (Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МАКЕДОНАЦ

07.05.2019 11:23

СТАЦЕС ТИ СА ВУЦИЦЕМ?ИМАС ТИ БРАЦУ ТАЦИЈА, ХАРАДИНАЈА И РАМУ СА ЊИМА ПРИЦАЈ.

ОДГОВОРИТЕ