Жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана лица

Реч је о актуелном фацијалном тзв. "вампир" третману, кога промовишу многе звезде. Третман се одзвија тако што се из пацијента узима одређена доза крви.

Здравље 06.05.2019 | 12:51
Жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана лица
Та крв се ставља у центрифугалну машину која извлачи крвну плазму и тромбоците, који се затим ињекцијом убризгавају у кожу лица.

"Вампирским" третманима (енгл. "вампире фациал") популарност порасла након што је Ким Кардашиан 2013. године објавила на свом Инстаграм профилу да је управо била на једном таквом, наводи аустралијски портал Неwс.

Козметичари кажу да је крв богата тромбоцитима погодна за "пеглање" бора због високог удела протеина. Тврде и да има висок ниво колагена који помаже да кожа буде чврста, чиме добија младалачки изглед.

Третман се развија тако што се из пацијента узима одређена доза крви. Та крв се ставља у центрифугалну машину која извлачи крвну плазму и тромбоците, који се затим ињекцијом стављају у кожу лица.

Међутим, козметички захват у "луксузном спа центру" у Албукеркију, за двоје клијената је имао страшне последице.

Две жене су током третмана заражене ХИВ-ом, а званичници у Новом Мексику кажу да "постоји могућност да су се заразиле путем игли које су коришћене током захвата".

Оне су заражене у периоду од маја до септембра прошле године, због чега постоји оправдани страх да оне нису једине заражене овим потенцијално смртоносним вирусом.

Кејти Канкел, портпаролка Здравствене службе Новог Мексика, каже да је клиника под истрагом.

"Више од сто пацијената је већ тестирано. Наша служба чини све да обезбеди тестирање и саветовања за појединце који су прошли оваква третман у клиници. Тестирање је важно за све, јер постоје ефективни третмани за лечење ХИВ-а и многих инфекција", преноси Неwс.

Спа центар је прошлог септембра затворен због забринутости у вези са начином на који се одржавају игле, али и због тога што није било познато да уопште имају лиценцу за "вампирску" процедуру.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар