Žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana lica

Reč je o aktuelnom facijalnom tzv. "vampir" tretmanu, koga promovišu mnoge zvezde. Tretman se odzvija tako što se iz pacijenta uzima određena doza krvi.

Zdravlje 06.05.2019 | 12:51
Žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana lica
Ta krv se stavlja u centrifugalnu mašinu koja izvlači krvnu plazmu i trombocite, koji se zatim injekcijom ubrizgavaju u kožu lica.

"Vampirskim" tretmanima (engl. "vampire facial") popularnost porasla nakon što je Kim Kardašian 2013. godine objavila na svom Instagram profilu da je upravo bila na jednom takvom, navodi australijski portal News.

Kozmetičari kažu da je krv bogata trombocitima pogodna za "peglanje" bora zbog visokog udela proteina. Tvrde i da ima visok nivo kolagena koji pomaže da koža bude čvrsta, čime dobija mladalački izgled.

Tretman se razvija tako što se iz pacijenta uzima određena doza krvi. Ta krv se stavlja u centrifugalnu mašinu koja izvlači krvnu plazmu i trombocite, koji se zatim injekcijom stavljaju u kožu lica.

Međutim, kozmetički zahvat u "luksuznom spa centru" u Albukerkiju, za dvoje klijenata je imao strašne posledice.

Dve žene su tokom tretmana zaražene HIV-om, a zvaničnici u Novom Meksiku kažu da "postoji mogućnost da su se zarazile putem igli koje su korišćene tokom zahvata".

One su zaražene u periodu od maja do septembra prošle godine, zbog čega postoji opravdani strah da one nisu jedine zaražene ovim potencijalno smrtonosnim virusom.

Kejti Kankel, portparolka Zdravstvene službe Novog Meksika, kaže da je klinika pod istragom.

"Više od sto pacijenata je već testirano. Naša služba čini sve da obezbedi testiranje i savetovanja za pojedince koji su prošli ovakva tretman u klinici. Testiranje je važno za sve, jer postoje efektivni tretmani za lečenje HIV-a i mnogih infekcija", prenosi News.

Spa centar je prošlog septembra zatvoren zbog zabrinutosti u vezi sa načinom na koji se održavaju igle, ali i zbog toga što nije bilo poznato da uopšte imaju licencu za "vampirsku" proceduru.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar