Здравље је у чистим рукама

На иницијативу Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације, у 182 државе света и у око 22. 000 здравствених установа, сутра се обележава Светски дан хигијене руку, под слоганом „Чиста нега за све – у твојим је рукама“.

Здравље 06.05.2019 | 12:22
Здравље је у чистим рукама
Превенција и контрола инфекција, укључујући хигијену руку, један је од најважнијих елемената иницијативе „Здравље за све“, јер је то практичан, и на доказима заснован приступ с позитивним утицајем на квалитет неге и безбедност пацијената на свим нивоима здравственог система, наводи се у саопштењу Министарства здравља.
 
Жене чешће перу руке у односу на мушкарце
О важности прања руку, урађен је велики број истраживања. Према подацима истраживања Америчког друштва микробиолога, тек 67 одсто људи пере руке после употребе јавних тоалета, а међу њима је више мушкараца него жена.

У Лондонској школи за хигијену и тропске болести процењују да редовна хигијена руку може преполовити број смртних случајева узрокованих дијарејом, чиме би се сачували милиони живота широм света.

Професор Универзитета у Њу Џерсију, др Доналд Шефнер, водио је истраживање које је показало да температура воде приликом прања руку није важна. Најбитније је, користити сапун и добро истрљати прсте, посебно делове око ноктију, наводи Шефнер и додаје да је препорука трајања прања руку – 20 секунди.

Србија се, као чланица Алијансе, укључила у обележавање овог значајног датума, и то активностима који ће се спроводити током целе године у оквиру Кампање за хигијену руку.

Акцију је до сада подржала 61 болница у Србији, што је највише у региону.

Кампања се спроводи у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, мрежом института и завода за јавно здравље и Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијама.

Хигијена руку у здравственим установама је једна од основних мера превенције болничких инфекција, која се постиже чишћењем руку у право време и на прави начин.

Примена ове најједноставније мере превенције спасава животе и пацијената, и здравствених радника, истиче се у саопштењу.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Саша

06.05.2019 21:36

Радим у школи гдје је професорски тоалет до ђачког и примјећујем да велики број средњошколаца(чак и матураната) не зна како се исправно перу руке.Не желим да их срамотим да их лично учим томе кад су већ, такорећи, зрели људи.Кад сам се обратио педагошко-психолошкој служби, насмијали су се.Алармантно, да не употријебим гору ријеч.

ОДГОВОРИТЕ