Zdravlje je u čistim rukama

Na inicijativu Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije, u 182 države sveta i u oko 22. 000 zdravstvenih ustanova, sutra se obeležava Svetski dan higijene ruku, pod sloganom „Čista nega za sve – u tvojim je rukama“.

Zdravlje 06.05.2019 | 12:22
Zdravlje je u čistim rukama
Prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, jedan je od najvažnijih elemenata inicijative „Zdravlje za sve“, jer je to praktičan, i na dokazima zasnovan pristup s pozitivnim uticajem na kvalitet nege i bezbednost pacijenata na svim nivoima zdravstvenog sistema, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.
 
Žene češće peru ruke u odnosu na muškarce
O važnosti pranja ruku, urađen je veliki broj istraživanja. Prema podacima istraživanja Američkog društva mikrobiologa, tek 67 odsto ljudi pere ruke posle upotrebe javnih toaleta, a među njima je više muškaraca nego žena.

U Londonskoj školi za higijenu i tropske bolesti procenjuju da redovna higijena ruku može prepoloviti broj smrtnih slučajeva uzrokovanih dijarejom, čime bi se sačuvali milioni života širom sveta.

Profesor Univerziteta u Nju Džersiju, dr Donald Šefner, vodio je istraživanje koje je pokazalo da temperatura vode prilikom pranja ruku nije važna. Najbitnije je, koristiti sapun i dobro istrljati prste, posebno delove oko noktiju, navodi Šefner i dodaje da je preporuka trajanja pranja ruku – 20 sekundi.

Srbija se, kao članica Alijanse, uključila u obeležavanje ovog značajnog datuma, i to aktivnostima koji će se sprovoditi tokom cele godine u okviru Kampanje za higijenu ruku.

Akciju je do sada podržala 61 bolnica u Srbiji, što je najviše u regionu.

Kampanja se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama.

Higijena ruku u zdravstvenim ustanovama je jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija, koja se postiže čišćenjem ruku u pravo vreme i na pravi način.

Primena ove najjednostavnije mere prevencije spasava živote i pacijenata, i zdravstvenih radnika, ističe se u saopštenju.

RTS
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Саша

06.05.2019 21:36

Радим у школи гдје је професорски тоалет до ђачког и примјећујем да велики број средњошколаца(чак и матураната) не зна како се исправно перу руке.Не желим да их срамотим да их лично учим томе кад су већ, такорећи, зрели људи.Кад сам се обратио педагошко-психолошкој служби, насмијали су се.Алармантно, да не употријебим гору ријеч.

ODGOVORITE