Зашто млади бјеже из брачне луке?

У посљедње вријеме запажен је тренд одлагања, или потпуног изостанка склапања бракова међу младим људима. Економски моменат највећи је кривац што млади заобилазе ”луди камен”. Ту је и тежња за самосталношћу, а идеал љубави је на великом испиту.

Република Српска 05.05.2019 | 20:34
Зашто млади бјеже из брачне луке?
Традиционално схватање брака мијења се у свијету, али и у земљама Балкана. Уколико и неки брачни пар доживи 50 година заједничког живота, то постаје медијска сензација.

У посљедње вријеме запажен је тренд одлагања, или потпуног изостанка склапања бракова међу младим људима. Економски моменат највећи је кривац што млади заобилазе ”луди камен”. Ту је и тежња за самосталношћу, а идеал љубави је на великом испиту: 

- Сматрам да прво треба да се запосли па тек онда да се удаје или жени. 

- Нису довољно финансијски обезбјеђени, нису запослени, немају стан гдје би живјели.

- Како смо у кораку са временом, људи стварају нове импресије о свијету и тако млади желе да се више посвете каријери, а не породици.  

- Сматрам да идеал љубави није толико јак и да се толико супружници не цијене и не поштују. Због тога млади имају страх од ступања у брачну заједницу. 



Да је љубав и поштовање главни предуслов за складан брак тврди и Бранко Новић из Дервенте који се у 19. години оженио Милицом са којом је већ 70 година у браку.

"Вољели смо се и тако да смо се узели. И онда све што је некоме сметало, ми смо опраштали. Доказивали смо једно другом шта ваља, шта не ваља, дограђивали се што каже", каже Бранко Новић. 

Чини се да је данас компромис тешко достижан, а праг толеранције све нижи. То са собом носи тежња за самосталношћу.

"Мислим да је ту највише дошло до проблематике које носе са собом жене. Раније је мушкарац био издржавалац цијеле породице док у данашње вријеме жене теже ка некој самосталности и размишјају неколико корака унапријед. У смислу, ако дође до развода брака или неких несугласица да једноставно буду сигурне, да неће остати на улици, већ да могу да збрину себе, евентуално дјецу", објашњава психолог Младенка Перић. 

У директној вези са самосталношћу је и пораст броја развода. Нико не жели да трпи незадовољство када зна да не мора. Зато бракови пуцају због онога што би многе старије генерације назвали „ситницама” и „размаженошћу”.

"Мислим да је неразумијевање и некомуникација главни фактор зашто долази до развода брака. Мислим да једни друге не разумијемо и да се о томе доста не говори. Да се једноставно подразумијева да неко други мора да сноси одговорност", каже Перићева. 

Млади би већином рекли - Боље добар развод, него лош брак. 

А порука осамдесетдеветогодишњег Бранка Новића сасвим је другачија:

"Овим младим људима савјетовао бих да од љубави ништа љепше нема. Не могу схватити младе људе који се ожене па се раставе - као не могу се договорити". 



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Јоја

05.05.2019 18:45

Бјезе зато сто су неспособни за зивот , неспособни за било ста . Некада су парови са 25 имали формиране породице а сада до 35 немају ни формирану лицност... бедници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јоја

05.05.2019 19:22

Јесте, некад су могли зивјети од плате и скуцити се, а данас морају у кредит до гусе ако уопсте добију посао.

Name

Ре

05.05.2019 19:24

Некада су имали стални посао, годисњи одмор, трудницко, боловање, редовну плату. То су осим љубави врло битни фактори за опстанак брака. Данас су јако мале сансе за све то осим ако наравно ниси на будзету. Није им за замјерити...

Name

Млади са пилецим мозгом.

05.05.2019 19:28

Назалост сјете се породице кад им гузица занемоца . Пара нема јер су све протурили кроз гузицу, дјеце нема ,здравља нема а помоц неопходна. За десетак година цемо имати бескуцника за извоз

Name

ре јоја

05.05.2019 19:59

Зато што данашње дјевојке замишљају да су холивудске звијезде,да им нетребају младићи који немају материјални статус,стан, скупа кола велики новац.Данашњи мушкарац је угрожена врста, жалосно је како данашње мушкарце понижавају умишљене фуфице...и кад се удају само троше новац на скупе крпице, шминку,брзу храну,кафићи су им друга кућа јер ту проводе највише времене....о адаме

Name

Кедра

06.05.2019 05:06

Бјезе зато сто брак није "лука" него "свјетионик".

Name

сркс

05.05.2019 18:50

То је све зато што са две плате не можете да достигнете просјечну потрошачку корпу, а гдје тек стан, путовања љетовања итд. па вртић колко кошта, па кредит и некретнина, па пријетње ратом и лоша политика, па национализам и распуштене будале по улици, па лоши узори. и милиарде других чињеница које ометају живот.. нпр дал ћемо у НАТО ил не то просјечном брачном пару није уопште тема а намећу нам то као најбитније. катастрофа општа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

05.05.2019 20:05

ма какве плате да ин дас 4000 месецно опет би иста прица била , све је то го дебил и кукавица ту прицу прицајте неком другом ... мој отац и мати су досли у град да зиве у једној соби један тањир цаса и касика , ја сам се после рата озенио и створио породицу нигде нисмо радили...колико их је данас на будзету па немају породицу.

Name

Скептик

05.05.2019 20:30

Млади бјеже из брачне луке али из Бање Луке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулканизер

05.05.2019 21:00

Неце ни миш увјек у исту рупу, у овом посрнулом друству ко кога висе хоце да трпи и издрзава, нико, свак себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкy

05.05.2019 21:15

Све је то поцело откад су увели вјеронауку у сколе Ми смо били комунисти марксисти Правили смо породицу на здравим основама и без новаца а православна секта је само заснована на лови Ко нема пара не мозе ни умријети

ОДГОВОРИТЕ
Name

А што ?

05.05.2019 21:46

Шта ће ми жена ? Шта ће ми дјеца ? Ја колико видим око себе, 95% дјеце само чека да им старци рикну да преузму имовину. Жена има свакаквих, шта ћу само са једном? Паре више волим да трошим на себе, него на пелене, обданиште и слично. Кад онемоћам, па ваљда ће остат која кинта да платим да се неко брине о мени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пустињски соко

06.05.2019 03:42

Само тражите разлоге у својој неодлучности и неспосовности, Те нема стана, те нема посла, те мала плата, Па и наши прадједови су били под разним зулумом па су имали по 9 дјеце, пола побију усташе и није ци, ал остане опет неко да рађа дјецу, Него запните килавци и стварајте дјецу ил ће вам стварати други, друге расе, И ја сам се женио кад нисам имао ни стан, ни посао, ни богате рођаке а сад имам здраву и ошколовану дјецу, и кућерине и аута, Него упамет жене и рађајте дјецу и престаните користити вибраторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прољеће

06.05.2019 04:02

Људи!!! Времена су тешка за све . За младе и старе. Мисли да се породица уништава на сведском нивоу . И на западу је тако . Млади раде не могу дисат од стреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.05.2019 04:11

Прво родитељима треба одрзати придику зато сто од дјеце праве неспособњаковице јер им удовољавају на сваком мјесту. При томе мало ко уци дјецу да све сто имају од основних ствари неко прије тога мора да запне ледјима и да то обезбиједи породици. Зато имамо ситуацију да помјерила старосна граница у сазријевању младих а поготово у погледу сколовања, запосљавања и формирања породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално гледано

06.05.2019 04:50

Растерети привреду, уведи минималац 1000 КМ гдје су сви доприноси и порези 100 КМ да човјек може 900 КМ добити на руке. То онда значи да двоје на минималцу имају 1800 КМ сваки мјесец, а што је довољно да могу планирати будућност...

ОДГОВОРИТЕ