Zašto mladi bježe iz bračne luke?

U posljednje vrijeme zapažen je trend odlaganja, ili potpunog izostanka sklapanja brakova među mladim ljudima. Ekonomski momenat najveći je krivac što mladi zaobilaze ”ludi kamen”. Tu je i težnja za samostalnošću, a ideal ljubavi je na velikom ispitu.

Republika Srpska 05.05.2019 | 20:34
Zašto mladi bježe iz bračne luke?
Tradicionalno shvatanje braka mijenja se u svijetu, ali i u zemljama Balkana. Ukoliko i neki bračni par doživi 50 godina zajedničkog života, to postaje medijska senzacija.

U posljednje vrijeme zapažen je trend odlaganja, ili potpunog izostanka sklapanja brakova među mladim ljudima. Ekonomski momenat najveći je krivac što mladi zaobilaze ”ludi kamen”. Tu je i težnja za samostalnošću, a ideal ljubavi je na velikom ispitu: 

- Smatram da prvo treba da se zaposli pa tek onda da se udaje ili ženi. 

- Nisu dovoljno finansijski obezbjeđeni, nisu zaposleni, nemaju stan gdje bi živjeli.

- Kako smo u koraku sa vremenom, ljudi stvaraju nove impresije o svijetu i tako mladi žele da se više posvete karijeri, a ne porodici.  

- Smatram da ideal ljubavi nije toliko jak i da se toliko supružnici ne cijene i ne poštuju. Zbog toga mladi imaju strah od stupanja u bračnu zajednicu. 



Da je ljubav i poštovanje glavni preduslov za skladan brak tvrdi i Branko Nović iz Dervente koji se u 19. godini oženio Milicom sa kojom je već 70 godina u braku.

"Voljeli smo se i tako da smo se uzeli. I onda sve što je nekome smetalo, mi smo opraštali. Dokazivali smo jedno drugom šta valja, šta ne valja, dograđivali se što kaže", kaže Branko Nović. 

Čini se da je danas kompromis teško dostižan, a prag tolerancije sve niži. To sa sobom nosi težnja za samostalnošću.

"Mislim da je tu najviše došlo do problematike koje nose sa sobom žene. Ranije je muškarac bio izdržavalac cijele porodice dok u današnje vrijeme žene teže ka nekoj samostalnosti i razmišjaju nekoliko koraka unaprijed. U smislu, ako dođe do razvoda braka ili nekih nesuglasica da jednostavno budu sigurne, da neće ostati na ulici, već da mogu da zbrinu sebe, eventualno djecu", objašnjava psiholog Mladenka Perić. 

U direktnoj vezi sa samostalnošću je i porast broja razvoda. Niko ne želi da trpi nezadovoljstvo kada zna da ne mora. Zato brakovi pucaju zbog onoga što bi mnoge starije generacije nazvali „sitnicama” i „razmaženošću”.

"Mislim da je nerazumijevanje i nekomunikacija glavni faktor zašto dolazi do razvoda braka. Mislim da jedni druge ne razumijemo i da se o tome dosta ne govori. Da se jednostavno podrazumijeva da neko drugi mora da snosi odgovornost", kaže Perićeva. 

Mladi bi većinom rekli - Bolje dobar razvod, nego loš brak. 

A poruka osamdesetdevetogodišnjeg Branka Novića sasvim je drugačija:

"Ovim mladim ljudima savjetovao bih da od ljubavi ništa ljepše nema. Ne mogu shvatiti mlade ljude koji se ožene pa se rastave - kao ne mogu se dogovoriti". 



BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Joja

05.05.2019 18:45

Bjeze zato sto su nesposobni za zivot , nesposobni za bilo sta . Nekada su parovi sa 25 imali formirane porodice a sada do 35 nemaju ni formiranu licnost... bednici

ODGOVORITE
Name

Re joja

05.05.2019 19:22

Jeste, nekad su mogli zivjeti od plate i skuciti se, a danas moraju u kredit do guse ako uopste dobiju posao.

Name

Re

05.05.2019 19:24

Nekada su imali stalni posao, godisnji odmor, trudnicko, bolovanje, redovnu platu. To su osim ljubavi vrlo bitni faktori za opstanak braka. Danas su jako male sanse za sve to osim ako naravno nisi na budzetu. Nije im za zamjeriti...

Name

Mladi sa pilecim mozgom.

05.05.2019 19:28

Nazalost sjete se porodice kad im guzica zanemoca . Para nema jer su sve proturili kroz guzicu, djece nema ,zdravlja nema a pomoc neophodna. Za desetak godina cemo imati beskucnika za izvoz

Name

re joja

05.05.2019 19:59

Zato što današnje djevojke zamišljaju da su holivudske zvijezde,da im netrebaju mladići koji nemaju materijalni status,stan, skupa kola veliki novac.Današnji muškarac je ugrožena vrsta, žalosno je kako današnje muškarce ponižavaju umišljene fufice...i kad se udaju samo troše novac na skupe krpice, šminku,brzu hranu,kafići su im druga kuća jer tu provode najviše vremene....o adame

Name

Kedra

06.05.2019 05:06

Bjeze zato sto brak nije "luka" nego "svjetionik".

Name

srks

05.05.2019 18:50

To je sve zato što sa dve plate ne možete da dostignete prosječnu potrošačku korpu, a gdje tek stan, putovanja ljetovanja itd. pa vrtić kolko košta, pa kredit i nekretnina, pa prijetnje ratom i loša politika, pa nacionalizam i raspuštene budale po ulici, pa loši uzori. i miliarde drugih činjenica koje ometaju život.. npr dal ćemo u NATO il ne to prosječnom bračnom paru nije uopšte tema a nameću nam to kao najbitnije. katastrofa opšta

ODGOVORITE
Name

Joja

05.05.2019 20:05

ma kakve plate da in das 4000 mesecno opet bi ista prica bila , sve je to go debil i kukavica tu pricu pricajte nekom drugom ... moj otac i mati su dosli u grad da zive u jednoj sobi jedan tanjir casa i kasika , ja sam se posle rata ozenio i stvorio porodicu nigde nismo radili...koliko ih je danas na budzetu pa nemaju porodicu.

Name

Skeptik

05.05.2019 20:30

Mladi bježe iz bračne luke ali iz Banje Luke...

ODGOVORITE
Name

Vulkanizer

05.05.2019 21:00

Nece ni miš uvjek u istu rupu, u ovom posrnulom drustvu ko koga vise hoce da trpi i izdrzava, niko, svak sebi

ODGOVORITE
Name

Milky

05.05.2019 21:15

Sve je to pocelo otkad su uveli vjeronauku u skole Mi smo bili komunisti marksisti Pravili smo porodicu na zdravim osnovama i bez novaca a pravoslavna sekta je samo zasnovana na lovi Ko nema para ne moze ni umrijeti

ODGOVORITE
Name

A što ?

05.05.2019 21:46

Šta će mi žena ? Šta će mi djeca ? Ja koliko vidim oko sebe, 95% djece samo čeka da im starci riknu da preuzmu imovinu. Žena ima svakakvih, šta ću samo sa jednom? Pare više volim da trošim na sebe, nego na pelene, obdanište i slično. Kad onemoćam, pa valjda će ostat koja kinta da platim da se neko brine o meni.

ODGOVORITE
Name

Pustinjski soko

06.05.2019 03:42

Samo tražite razloge u svojoj neodlučnosti i nesposovnosti, Te nema stana, te nema posla, te mala plata, Pa i naši pradjedovi su bili pod raznim zulumom pa su imali po 9 djece, pola pobiju ustaše i nije ci, al ostane opet neko da rađa djecu, Nego zapnite kilavci i stvarajte djecu il će vam stvarati drugi, druge rase, I ja sam se ženio kad nisam imao ni stan, ni posao, ni bogate rođake a sad imam zdravu i oškolovanu djecu, i kućerine i auta, Nego upamet žene i rađajte djecu i prestanite koristiti vibratore

ODGOVORITE
Name

Proljeće

06.05.2019 04:02

Ljudi!!! Vremena su teška za sve . Za mlade i stare. Misli da se porodica uništava na svedskom nivou . I na zapadu je tako . Mladi rade ne mogu disat od stresa.

ODGOVORITE
Name

Milan

06.05.2019 04:11

Prvo roditeljima treba odrzati pridiku zato sto od djece prave nesposobnjakovice jer im udovoljavaju na svakom mjestu. Pri tome malo ko uci djecu da sve sto imaju od osnovnih stvari neko prije toga mora da zapne ledjima i da to obezbijedi porodici. Zato imamo situaciju da pomjerila starosna granica u sazrijevanju mladih a pogotovo u pogledu skolovanja, zaposljavanja i formiranja porodice.

ODGOVORITE
Name

Realno gledano

06.05.2019 04:50

Rastereti privredu, uvedi minimalac 1000 KM gdje su svi doprinosi i porezi 100 KM da čovjek može 900 KM dobiti na ruke. To onda znači da dvoje na minimalcu imaju 1800 KM svaki mjesec, a što je dovoljno da mogu planirati budućnost...

ODGOVORITE