Уставни суд БиХ нема легитимитет

Посљедња одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске је политички акт супротан пракси држава ЕУ и европском праву, а Уставни суд је још једном доказао да је постао инструмент политике, због чега, у очима грађана Републике Српске и БиХ, нема легитимитет, истиче се 21. Извјештају Републике Српске упућеном Савјету безбједности УН.

Босна и Херцеговина 05.05.2019 | 11:46
Уставни суд БиХ нема легитимитет
У Петом дијелу Извјештаја наводи се да је Уставни суд БиХ 29. марта неуставним прогласио актуелни закон Републике Српске о празнику који Српска обиљежава као дан њеног оснивања, упркос чињеници да је овај празник, према закону, потпуно секуларан и добровољан. “Ово питање су на одлучивање упутили делегати Вијећа народа Републике Српске на челу са СДА, странке која води бјесомучну кампању против легитимитета Републике Српске”, наводи се у Извјештају и оцјењује да ова одлука Уставног суда БиХ наглашава ургентну потребу за реформом ове правосудне институције с циљем враћања владавине права и повјерења међу конститутивним народима БиХ.

У најновијем извјештају се наглашава да је основа за овакву одлуку Уставног суда БиХ о Дану Републике правно неодбрањива.

“Дан Републике Српске, којим се обиљежава годишњица рођења Републике Српске, представља прославу њеног постојања које је у потпуности признато и прихваћено у Уставу БиХ као Анексу 4. Дејтонског споразума”, подсјећа се у Извјештају.

У овом документу се наводи да се у одлуци тврди да закон Републике Српске о Дану Републике крши “члан ИИ /4/ Устава БиХ у вези са чланом 1.1 и члан 2.а/ и ц/ Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације и члан 1. Протокола број 12. уз Европску конвенцију о заштити људских права и основних слобода”.

“Члан ИИ /4/ је одредба којом се забрањује дискриминација, слична одредбама које су садржане у уставима многих европских земаља. Уставни суд је наводи у вези са општим одредбама Конвенције о укидању свих облика расне дискриминације и Протокола 12. уз Европску конвенцију о заштити људских права и основних слобода којима се забрањује дискриминација, а које су генерално усвојене у Европи”, наводи се у Петом дијелу Извјештаја.

Међутим, појашњава се у Извјештају, у Републици Српској није познат ниједан примјер из Европе или из свијета уопште гдје је јавни празник забрањен на основу ових одредби којима се забрањује дискриминација.

“Земље широм Европе прослављају јавне празнике којима се обиљежава дан од посебног значаја за припаднике вјерске или етничке групе, готово у свим случајевима, за припаднике најбројније групе у земљи или дијелу земље. /Готово ниједна европска земља јавно не празнује важне исламске празнике или друге нехришћанске вјерске празнике упркос бројној муслиманској мањини/”, наглашава се у овом дијелу Извјештаја.

У документу се наводи и примјер да Аустрија, родна земља високог представника у БиХ Валентина Инцка, слави десет хришћанских празника као државни празник, укључујући и дан Светог Стефана /9. јануар/.

“Тројица страних судија Уставног суда, који су гласали за забрану Дана Републике, долазе из европских земаља у којима се неколико хришћанских празника обиљежава као државни празник. Идеја да су празници којима се обиљежавају дани од посебног значаја за одређену вјерску или етничку групу дискриминаторни нема упориште у европском праву”, истиче се у Извјештају.

У документу се подсјећа да је у студији Европског парламента из 2013. године наведено да је неколико уставних судова, рјешавајући наводно дискриминаторски карактер прописа којима се недјеља и најважнији хришћански празници проглашавају државним празницима одбацили ове предмете сматрајући да одлука законодавца као таква није нерационална с обзиром на вјерску и историјску традицију друштва и чињеницу да су ови празници, временом, попримили секуларно значење.

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Вихор

05.05.2019 10:29

Уставни суд у коме су судије странци сам по себи није легитиман, и потврда је да држава није суверена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.05.2019 11:11

Уставни суд БиХ је дејтонска категорија, странци у уставном суду су исто дејтонска категорија, не можеш из дејтонског мировног споразума узимати само оно што ти се свиђа а оно што ми се не свиђа одбацити и проглашавати за не знам што. Овај извјештај је за крезаво бирачко тијело, дејтонски мировни споразум је јасан, спољни послови су у искључивој надлежности БиХ. Овај извјештај могу послати као обично писмо у УН, да ли ће то ко прочитати, немам појма,знам да нема никакву "тежину". Осим тога и на одлуке тог истог уставног суда се гледа кроз "црно-бијеле" наочале, шта ће мо са стотинама донешених одлука.?? рецимо случај "алумина" Зворник? Онај ко је оштећен нека се на суду у Зворнику позове на овај извјештај.? Можда суд прихвати, можда.?? Дакле извјештај је сврха самом себи, бескористан папир.

Name

Аа

05.05.2019 11:51

Овакве одлуке уставног суда имају за циљ компликовање политицке ситуације, скретање пазње са веома лосе економске ситуације у БиХ а корист од таквих одлука имају једино политицари којима компликована политицка ситуација отвара простор за несметано прибављање веома великих колицина новца кроз врло сумљиве послове

Name

Ре

05.05.2019 12:30

Какав крах политике Додика. Па Уставни суд је уставна категорија која одлучује о уставу Дрзаве и њеног уредјење у свим нивоима. Сто це реци да негирамо властитог Тату. Бизарно

Name

Хехе

05.05.2019 11:24

Па ни у једној држави у европи се не слави дан када је почео прогон становништва са једног дијела територије једне државе. Замислите да Хрватска прогласи “дан олује” празником, и то нерадним. Би ли се то православцима свидјело? Сигурно не би. О истоме се овдје ради. Отворите очи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хаха

05.05.2019 12:14

Па босна и није дрзава.ви славите 1 март кад сте отпочели рат против Срба.колико сте протерали Срба а колико је убијено који су вам вјеровали па остали.Република Српска је створена управо на вас одговор о стварању исламске босне.И славице се још 1000 год без обзира шта злочиначки сарајево уради

Name

Одг за Хехе

05.05.2019 12:54

Олуја се слави нажалост у Хрватској, а то је највећи геноцид и прогон 250 хиљада Срба, гдје су убијали чак и стоку и животиње, ништа не остављајући за собом живо. Ви сте муслимани хтјели НЕЗАКОНИТО неким "референдумом" да се отцјепите од СФРЈ, ми Срби то нисмо хтјели, а у УСТАВУ пише да ако то неће Срби, онда се то не може ни сптовести. Исто тако ако нешто неће муслимани или хрвати, онда се то није могло ЛЕГИТИМНО спровести. А сад се као позивате на неки УСТАВ, квазидржавице БиХ. Ма дајте, молим вас.

Name

Јован

05.05.2019 11:40

Опрости им Бозе, лупетање о недостатку легитимитета Уставног суда БиХ потврђује домете лажи владајуцих коју дрско пласирају УН као да, као Бисерка, појма уопште не разумину знацење овог појма или, у крајњем, новинарско незнање упаковано у "слободу" да се баве темама којим не владају. Наиме, легитимитет је ријец француског поријекла и ознацава законитост, овдје Уставног суда БиХ. Истина да Устав БиХ у чл. ВИ регулише састав, поступак и надлежност Уставног суда а Правилник основе организације и друга питања за рад доказује да ова институција има легитимитет, односно, уставну основу да обавља функцију и одлуцује о питањима из своје надлезности. Дакле, има легитимитет. Друга ствар је да ли су одлуке Уставног суда законите па тиме и легитимне. Према томе могуце је да легитиман орган, какав је Уставни суд БиХ, донесе незакониту/нелегтимну одлуку сто не искљуцује његов легитимитет. То је други пар опанака о коме се мозе расправљати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јусуф

05.05.2019 13:14

По дејтону тај суд и не постоји.то је силом наметнуто ко и остале работе, а које ће се кад тад поништити.

Name

блбл

05.05.2019 12:05

Јос само да Каргановиц и Баја надју некога да процита тај извјестај сто су послали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

05.05.2019 13:13

Овај извјештај не чита нико. Ама баш нико. У УН то не чита ни српско ни руско посланство, а о осталима да се не прича. Тај извјештај не чита ни један министар, ни један члан Владе РС-а, нити њихови помоћници, а ни секретари у министарствима, шефови и подшефови којекаквих агенција, дирекција, комисија, одбора, бироа. Јок, нико од њих. Једино читају они што су га писали, самостални стручни сарадници, по који савјетник. И по који читалац медија у које се пуштају сегменти извјешатаја. Да се створи некакав утиссаак о његовом сзначају и актуелности. Препун је нетачности, формалних и суштинских. Рецимо, у Аустрији свети стефан није 9.јануара већ 13 дана раније (грегор.календар). Све у свему, мантра за неуку публику, популизам. И трошак непотребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баљезгање

05.05.2019 13:32

Какав уставни суд бих није дрзава него протекторат а протецтор валентин инцко бих је колонија аустрије бих никада није била дрзава самостална негоје била за подкусуривање истока И запада какоје коме одговарало затоје И зову тамни вилајет главати господине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк. Yу!

05.05.2019 19:07

Уставни суд, је јавна лазна дистрибуција.

ОДГОВОРИТЕ