Ustavni sud BiH nema legitimitet

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske je politički akt suprotan praksi država EU i evropskom pravu, a Ustavni sud je još jednom dokazao da je postao instrument politike, zbog čega, u očima građana Republike Srpske i BiH, nema legitimitet, ističe se 21. Izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

Bosna i Hercegovina 05.05.2019 | 11:46
Ustavni sud BiH nema legitimitet
U Petom dijelu Izvještaja navodi se da je Ustavni sud BiH 29. marta neustavnim proglasio aktuelni zakon Republike Srpske o prazniku koji Srpska obilježava kao dan njenog osnivanja, uprkos činjenici da je ovaj praznik, prema zakonu, potpuno sekularan i dobrovoljan. “Ovo pitanje su na odlučivanje uputili delegati Vijeća naroda Republike Srpske na čelu sa SDA, stranke koja vodi bjesomučnu kampanju protiv legitimiteta Republike Srpske”, navodi se u Izvještaju i ocjenjuje da ova odluka Ustavnog suda BiH naglašava urgentnu potrebu za reformom ove pravosudne institucije s ciljem vraćanja vladavine prava i povjerenja među konstitutivnim narodima BiH.

U najnovijem izvještaju se naglašava da je osnova za ovakvu odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike pravno neodbranjiva.

“Dan Republike Srpske, kojim se obilježava godišnjica rođenja Republike Srpske, predstavlja proslavu njenog postojanja koje je u potpunosti priznato i prihvaćeno u Ustavu BiH kao Aneksu 4. Dejtonskog sporazuma”, podsjeća se u Izvještaju.

U ovom dokumentu se navodi da se u odluci tvrdi da zakon Republike Srpske o Danu Republike krši “član II /4/ Ustava BiH u vezi sa članom 1.1 i član 2.a/ i c/ Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i član 1. Protokola broj 12. uz Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

“Član II /4/ je odredba kojom se zabranjuje diskriminacija, slična odredbama koje su sadržane u ustavima mnogih evropskih zemalja. Ustavni sud je navodi u vezi sa opštim odredbama Konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Protokola 12. uz Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kojima se zabranjuje diskriminacija, a koje su generalno usvojene u Evropi”, navodi se u Petom dijelu Izvještaja.

Međutim, pojašnjava se u Izvještaju, u Republici Srpskoj nije poznat nijedan primjer iz Evrope ili iz svijeta uopšte gdje je javni praznik zabranjen na osnovu ovih odredbi kojima se zabranjuje diskriminacija.

“Zemlje širom Evrope proslavljaju javne praznike kojima se obilježava dan od posebnog značaja za pripadnike vjerske ili etničke grupe, gotovo u svim slučajevima, za pripadnike najbrojnije grupe u zemlji ili dijelu zemlje. /Gotovo nijedna evropska zemlja javno ne praznuje važne islamske praznike ili druge nehrišćanske vjerske praznike uprkos brojnoj muslimanskoj manjini/”, naglašava se u ovom dijelu Izvještaja.

U dokumentu se navodi i primjer da Austrija, rodna zemlja visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, slavi deset hrišćanskih praznika kao državni praznik, uključujući i dan Svetog Stefana /9. januar/.

“Trojica stranih sudija Ustavnog suda, koji su glasali za zabranu Dana Republike, dolaze iz evropskih zemalja u kojima se nekoliko hrišćanskih praznika obilježava kao državni praznik. Ideja da su praznici kojima se obilježavaju dani od posebnog značaja za određenu vjersku ili etničku grupu diskriminatorni nema uporište u evropskom pravu”, ističe se u Izvještaju.

U dokumentu se podsjeća da je u studiji Evropskog parlamenta iz 2013. godine navedeno da je nekoliko ustavnih sudova, rješavajući navodno diskriminatorski karakter propisa kojima se nedjelja i najvažniji hrišćanski praznici proglašavaju državnim praznicima odbacili ove predmete smatrajući da odluka zakonodavca kao takva nije neracionalna s obzirom na vjersku i istorijsku tradiciju društva i činjenicu da su ovi praznici, vremenom, poprimili sekularno značenje.

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Vihor

05.05.2019 12:29

Ustavni sud u kome su sudije stranci sam po sebi nije legitiman, i potvrda je da država nije suverena.

ODGOVORITE
Name

re

05.05.2019 13:11

Ustavni sud BiH je dejtonska kategorija, stranci u ustavnom sudu su isto dejtonska kategorija, ne možeš iz dejtonskog mirovnog sporazuma uzimati samo ono što ti se sviđa a ono što mi se ne sviđa odbaciti i proglašavati za ne znam što. Ovaj izvještaj je za krezavo biračko tijelo, dejtonski mirovni sporazum je jasan, spoljni poslovi su u isključivoj nadležnosti BiH. Ovaj izvještaj mogu poslati kao obično pismo u UN, da li će to ko pročitati, nemam pojma,znam da nema nikakvu "težinu". Osim toga i na odluke tog istog ustavnog suda se gleda kroz "crno-bijele" naočale, šta će mo sa stotinama donešenih odluka.?? recimo slučaj "alumina" Zvornik? Onaj ko je oštećen neka se na sudu u Zvorniku pozove na ovaj izvještaj.? Možda sud prihvati, možda.?? Dakle izvještaj je svrha samom sebi, beskoristan papir.

Name

Aa

05.05.2019 13:51

Ovakve odluke ustavnog suda imaju za cilj komplikovanje politicke situacije, skretanje paznje sa veoma lose ekonomske situacije u BiH a korist od takvih odluka imaju jedino politicari kojima komplikovana politicka situacija otvara prostor za nesmetano pribavljanje veoma velikih kolicina novca kroz vrlo sumljive poslove

Name

Re

05.05.2019 14:30

Kakav krah politike Dodika. Pa Ustavni sud je ustavna kategorija koja odlučuje o ustavu Drzave i njenog uredjenje u svim nivoima. Sto ce reci da negiramo vlastitog Tatu. Bizarno

Name

Hehe

05.05.2019 13:24

Pa ni u jednoj državi u evropi se ne slavi dan kada je počeo progon stanovništva sa jednog dijela teritorije jedne države. Zamislite da Hrvatska proglasi “dan oluje” praznikom, i to neradnim. Bi li se to pravoslavcima svidjelo? Sigurno ne bi. O istome se ovdje radi. Otvorite oči!!

ODGOVORITE
Name

Re haha

05.05.2019 14:14

Pa bosna i nije drzava.vi slavite 1 mart kad ste otpočeli rat protiv Srba.koliko ste proterali Srba a koliko je ubijeno koji su vam vjerovali pa ostali.Republika Srpska je stvorena upravo na vas odgovor o stvaranju islamske bosne.I slavice se još 1000 god bez obzira šta zločinački sarajevo uradi

Name

Odg za Hehe

05.05.2019 14:54

Oluja se slavi nažalost u Hrvatskoj, a to je najveći genocid i progon 250 hiljada Srba, gdje su ubijali čak i stoku i životinje, ništa ne ostavljajući za sobom živo. Vi ste muslimani htjeli NEZAKONITO nekim "referendumom" da se otcjepite od SFRJ, mi Srbi to nismo htjeli, a u USTAVU piše da ako to neće Srbi, onda se to ne može ni sptovesti. Isto tako ako nešto neće muslimani ili hrvati, onda se to nije moglo LEGITIMNO sprovesti. A sad se kao pozivate na neki USTAV, kvazidržavice BiH. Ma dajte, molim vas.

Name

Jovan

05.05.2019 13:40

Oprosti im Boze, lupetanje o nedostatku legitimiteta Ustavnog suda BiH potvrđuje domete laži vladajucih koju drsko plasiraju UN kao da, kao Biserka, pojma uopšte ne razuminu znacenje ovog pojma ili, u krajnjem, novinarsko neznanje upakovano u "slobodu" da se bave temama kojim ne vladaju. Naime, legitimitet je rijec francuskog porijekla i oznacava zakonitost, ovdje Ustavnog suda BiH. Istina da Ustav BiH u čl. VI reguliše sastav, postupak i nadležnost Ustavnog suda a Pravilnik osnove organizacije i druga pitanja za rad dokazuje da ova institucija ima legitimitet, odnosno, ustavnu osnovu da obavlja funkciju i odlucuje o pitanjima iz svoje nadleznosti. Dakle, ima legitimitet. Druga stvar je da li su odluke Ustavnog suda zakonite pa time i legitimne. Prema tome moguce je da legitiman organ, kakav je Ustavni sud BiH, donese nezakonitu/nelegtimnu odluku sto ne iskljucuje njegov legitimitet. To je drugi par opanaka o kome se moze raspravljati.

ODGOVORITE
Name

Re jusuf

05.05.2019 15:14

Po dejtonu taj sud i ne postoji.to je silom nametnuto ko i ostale rabote, a koje će se kad tad poništiti.

Name

blbl

05.05.2019 14:05

Jos samo da Karganovic i Baja nadju nekoga da procita taj izvjestaj sto su poslali.

ODGOVORITE
Name

Empirija

05.05.2019 15:13

Ovaj izvještaj ne čita niko. Ama baš niko. U UN to ne čita ni srpsko ni rusko poslanstvo, a o ostalima da se ne priča. Taj izvještaj ne čita ni jedan ministar, ni jedan član Vlade RS-a, niti njihovi pomoćnici, a ni sekretari u ministarstvima, šefovi i podšefovi kojekakvih agencija, direkcija, komisija, odbora, biroa. Jok, niko od njih. Jedino čitaju oni što su ga pisali, samostalni stručni saradnici, po koji savjetnik. I po koji čitalac medija u koje se puštaju segmenti izvješataja. Da se stvori nekakav utissaak o njegovom sznačaju i aktuelnosti. Prepun je netačnosti, formalnih i suštinskih. Recimo, u Austriji sveti stefan nije 9.januara već 13 dana ranije (gregor.kalendar). Sve u svemu, mantra za neuku publiku, populizam. I trošak nepotreban.

ODGOVORITE
Name

baljezganje

05.05.2019 15:32

Kakav ustavni sud bih nije drzava nego protektorat a protector valentin incko bih je kolonija austrije bih nikada nije bila drzava samostalna negoje bila za podkusurivanje istoka I zapada kakoje kome odgovaralo zatoje I zovu tamni vilajet glavati gospodine

ODGOVORITE
Name

Mk. Yu!

05.05.2019 21:07

Ustavni sud, je javna lazna distribucija.

ODGOVORITE