ШПА: Дебакл Атлетика, а и ''резервне'' Барсе!

Тим из Барселоне успео је да изненади фаворите и одржи прикључак за места која воде у Европу.  Гигант понижен у Барселони, Атлетику као да се више не игра фудбал! Еспањол се умешао у борбу за Лигу Европе, Јорганџије у потпуности без мотивације, што их је коштало убедљивог пораза - 0:3.  Барса тактизирала, Селта профитирала.  Тим из Вига савладао је комбиновани тим новог-старог првака Шпаније и освојио злата вредне бодове у борби за опстанак.

Фудбал 04.05.2019 | 23:20
ШПА: Дебакл Атлетика, а и ''резервне'' Барсе!
Фудбалери Еспањола победили су Атлетико Мадрид на домаћем терену резултатом 3:0 и на тај начин сачували своје шансе за Лигу Европе наредне сезоне.

Плаво-бели су овим тријумфом нанели најубедљивији пораз свом ривалу ове сезоне, али нису утицали на промену њихове позиције на табели, будући да ће "јорганџије" сигурно завршити првенство на другом месту на табели.

Током првог полувремена гости су били бољи противник на мечу, али је у надокнади тог дела игре постигнут погодак који је окренуо ситуацију на терену. Одлазећи капитен Дијего Годин неспретно је реаговао након доброг продора Педросе по левом боку и послао лопту у свој гол уклизавањем унутар шеснаестерца.

Након тога, Еспањол је кренуо у офанзиву и успео да победи убедљивијим резултатом. Домаћи су имали иницијативу и већ после седам минута игре у наставку успели су да дуплирају своју предност.

Свој први гол у 52. минуту постигао је херој победе свог тима Борха Иглесијас који је искористио сјајан пас Оскара Меленда и лако послао лопту иза леђа Облака.

Домаћи су наставили са нападима, имали су још неколико добрих прилика, а до потпуне потрврде тријумфа дошли су у 89. минуту из пенала. Хуанфран је несмотрено реаговао у свом казненом простору, одгурнуо Пуада, судија је показао на "белу тачку", а сигуран извођач био је поново Иглесијас.

Еспањолу ова победа оставља шансе за такмичење ван Шпаније у следећој сезони, иако су оне мале, и даље постоје. Они сада заостају три бода за Атлетик Билбаом који је на месту које води у Лигу Европе, али имају и одигран сусрет више од својих ривала.

Атлетико остаје на другом месту, они су мислима већ у прелазном року, и спремају се за лето када ће тражити играче за реконструкцију екипе.

Циљ је одавно испуњен, више се није могло ни у једном такмичењу, а чини да је свака врста засићења у овом тренутку присутна у екипи Атлетико Мадрида. Јорганџије је такав став коштао убедљивог пораза у Барселони од Еспањола, који је сјајном игром и освојеним бодовима против великог противника дошао до могућности да се поново бори за излазак на евросцену - 3:0 (1:0).

Каталонци су апсолутно заслужено стигли до победе, искористили су црне минуте у игри екипе Дијега Симеонеа и крунисали их правовременим головима. Први био сплет прилично срећних околности, односно неспретне реакције Дијега Година. Искусни Уругвајац је приликом уклизавања на једну опасну лопту Педросе са левог бока матирао немоћног Јана Облака у првом минуту надокнаде првог полувремена.

Колико су имали среће тада, домаћи играчи су изабрали и идеалан тренутак да дуплирају своју предност. Био је то плод одличног контранапада и правовременог додавања Оскара Меленда после којег је уследила правовремена реакција Борхе Иглесијаса у 52. минуту.

Од тог тренутка Атлетико је тек потпонуо, па је Еспањол био ближи трећем него гости првом поготку. Педроса је у 66. минуту био у прилици да нокаутира госте, али је Облак овога пута био фантастичан. Ипак, све је дошло на своје у 88. минуту, када је Хуанфран на ивици казненог простора срушио Пуада. Одговрност је поново преузео одговорност и био одговоран за једну од убедљивијих победа Еспањола у међусобним окршајима. Последњи пут Еспањол је Јорганџије овим резултатом савладао у априлу 2010. године.

Барса тактизирала, Селта профитирала! Тим из Вига савладао је комбиновани тим новог-старог првака Шпаније и освојио злата вредне бодове у борби за опстанак. Барса играла са 11 резервиста и погурала Селту до опстанка! У Вигу лаганих 2:0...

Серија Барселоне од 23 утакмице без пораза у првенству Шпаније, прекинута је у суботу увече у Вигу!

Како је титула првака већ осигурана, тренер Каталонаца Ернесто Валверде темељно је "промешао карте" између две полуфиналне утакмице Лиге шампиона против Ливерпула, што је Селта искористила да победи резултатом 2:0 (0:0) и удаљи се од зоне испадања.

Макси Гомез сјајно је у 67. минуту реаговао на центаршут Маља и спровео лопту у ближи угао, да би Јаго Аспас два минута пре краја матирао Јаспера Силесена са "беле тачке", након што је Самуел Умтити играо руком у казненом простору.

Валверде је овом приликом променио комплетну стартну поставу од среде увече, када је Ливерпул савладан резултатом 3:0.

Меси, Суарез, Алба, Пике, Роберто и Тер Штеген остали су код куће како би се што више одморили за гостовање на "Енфилду", картоне су "чистили" Бускетс и Ракитић, док су Кутињо, Ленгле и Видал седели на клупи.

Млада и врло "шарена" постава Барсе постала је "на папиру" још слабија када је Осман Дембеле већ у шестом минуту замењен због повреде. Селта није имала разлога да се плаши таквог противника, нападала је, стварала шансе и после поништеног гола због офсајда почетком другог полувремена, ипак успела да освоји сва три бода.

Нови-стари првак Шпаније претходно је у оквиру Примере поражен још 11. новембра, када је било 3:4 против Бетиса у 12. колу. Уследила је грандиозна позитивна серија од 18 победа и пет ремија.

Реванш сусрет Ливерпула и Барселоне игра се у уторак од 21.00 (ТВ Арена спорт 1).

Можда ће се бунити и љутити у Ђирони, Ваљадолиду, Левантеу, Виљареалу... Можда им неће бити право - и сасвим сигурно није право што су они морали да играју против Месија, Суареза, Пикеа, Ракитића и осталих Барселоних суперзвезда, а Селта добила озбиљну повластицу у борби за опстанак - али Ернесто Валверде и Каталонци искористили су своје право да поставе приоритете. А кад си већ одавно шампион и за три дана играш реванш полуфинала Лиге шампиона, онда је ситуација јасна. Други тим Барселоне пао је Вигу, поражен је са 0:2, чиме су момци са Балаидоса направили кључни корак ка опстанку. 

Селта је тренутно на плус пет у односу на први тим у зони испадања. Конкуренти имају по утакмицу мање, али за чету Франа Ескрибе много је важна чињеница да су највећу препреку до краја успешно премостили, односно да у последњем колу играју код куће против Рајо Ваљекана, једног од најслабијих гостију и тима који би тада већ могао да буде без наде за опстанак. 

Тер Штеген, Серђи Роберто, Пике, Ленгле, Алба, Видал, Ракитић, Бускетс, Кутињо, Суарез, Меси. Не, то није данашњи састав Барсе, то је екипа што је истрачала на терен против Ливерпула. Данас нико од њих од првог минута на терену. Само је Видал добио последњих пола сата. Колико год да су моћни, у таквој ситуацији Каталонци нису могли да изађу на крај са далеко, далеко мотивисанијим домаћином. 

Селта је до злата вредних бодова дошла головима Максија Гомеза у 67. минуту - врхунска мајсторија на центаршут Будебуза - односно Јага Аспаса са пенала два минута пре краја. 

Барселону је задесио озбиљан малер у шестом минуту утакмице. Због повреде задње ложе ван игре морао је Усман Дембеле и он вероватно неће бити у могућности да конкурише за реванш са Ливерпулом у уторак.

ПРИМЕРА, 36. коло:

Леванте - Рајо Ваљекано 4:1 (2:0)
/Кампања 14, Весо 43, Ђејсон 85, Барди 90 - Гарсија 71/

Еспањол - Атлетико Мадрид 3:0 (1:0)
/Годин 45+1аг, Иглесијас 52, 89/

Алавес - Реал Сосиједад 0:1 (0:1)
/Вилијан Жозе 24/

Селта - Барселона 2:0 (0:0)
/Гомез 67, Аспас 88п/

одиграно у петак:

Севиља - Леганес 0:3 (0:2)
/Ел Несири 8, Брајтвајт 20, Оскар 82/

недеља:

Хетафе - Ђирона 12.00
Еибар - Бетис 14.00
Реал Мадрид - Виљареал 16.15
Ваљадолид - Атлетик Билбао 18.30
Уеска - Валенсија 20.45

ТАБЕЛА: Барселона 83, Атлетико М. 74, Реал (-1) 65, Хетафе (-1) 55, Севиља 55, Валенсија (-1) 52, Атлетик Б. (-1) 50, Сосиједад 47, Еспањол 47, Алавес 47, Леганес 45, Бетис (-1) 44, Еибар (-1) 43, Селта 40, Виљареал (-1) 40, Леванте 40, Ђирона (-1) 37, Ваљадолид (-1) 35, Рајо Ваљекано 31, Уеска (-1) 30.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар