ŠPA: Debakl Atletika, a i ''rezervne'' Barse!

Tim iz Barselone uspeo je da iznenadi favorite i održi priključak za mesta koja vode u Evropu.  Gigant ponižen u Barseloni, Atletiku kao da se više ne igra fudbal! Espanjol se umešao u borbu za Ligu Evrope, Jorgandžije u potpunosti bez motivacije, što ih je koštalo ubedljivog poraza - 0:3.  Barsa taktizirala, Selta profitirala.  Tim iz Viga savladao je kombinovani tim novog-starog prvaka Španije i osvojio zlata vredne bodove u borbi za opstanak.

Fudbal 04.05.2019 | 23:20
ŠPA: Debakl Atletika, a i ''rezervne'' Barse!
Fudbaleri Espanjola pobedili su Atletiko Madrid na domaćem terenu rezultatom 3:0 i na taj način sačuvali svoje šanse za Ligu Evrope naredne sezone.

Plavo-beli su ovim trijumfom naneli najubedljiviji poraz svom rivalu ove sezone, ali nisu uticali na promenu njihove pozicije na tabeli, budući da će "jorgandžije" sigurno završiti prvenstvo na drugom mestu na tabeli.

Tokom prvog poluvremena gosti su bili bolji protivnik na meču, ali je u nadoknadi tog dela igre postignut pogodak koji je okrenuo situaciju na terenu. Odlazeći kapiten Dijego Godin nespretno je reagovao nakon dobrog prodora Pedrose po levom boku i poslao loptu u svoj gol uklizavanjem unutar šesnaesterca.

Nakon toga, Espanjol je krenuo u ofanzivu i uspeo da pobedi ubedljivijim rezultatom. Domaći su imali inicijativu i već posle sedam minuta igre u nastavku uspeli su da dupliraju svoju prednost.

Svoj prvi gol u 52. minutu postigao je heroj pobede svog tima Borha Iglesijas koji je iskoristio sjajan pas Oskara Melenda i lako poslao loptu iza leđa Oblaka.

Domaći su nastavili sa napadima, imali su još nekoliko dobrih prilika, a do potpune potrvrde trijumfa došli su u 89. minutu iz penala. Huanfran je nesmotreno reagovao u svom kaznenom prostoru, odgurnuo Puada, sudija je pokazao na "belu tačku", a siguran izvođač bio je ponovo Iglesijas.

Espanjolu ova pobeda ostavlja šanse za takmičenje van Španije u sledećoj sezoni, iako su one male, i dalje postoje. Oni sada zaostaju tri boda za Atletik Bilbaom koji je na mestu koje vodi u Ligu Evrope, ali imaju i odigran susret više od svojih rivala.

Atletiko ostaje na drugom mestu, oni su mislima već u prelaznom roku, i spremaju se za leto kada će tražiti igrače za rekonstrukciju ekipe.

Cilj je odavno ispunjen, više se nije moglo ni u jednom takmičenju, a čini da je svaka vrsta zasićenja u ovom trenutku prisutna u ekipi Atletiko Madrida. Jorgandžije je takav stav koštao ubedljivog poraza u Barseloni od Espanjola, koji je sjajnom igrom i osvojenim bodovima protiv velikog protivnika došao do mogućnosti da se ponovo bori za izlazak na evroscenu - 3:0 (1:0).

Katalonci su apsolutno zasluženo stigli do pobede, iskoristili su crne minute u igri ekipe Dijega Simeonea i krunisali ih pravovremenim golovima. Prvi bio splet prilično srećnih okolnosti, odnosno nespretne reakcije Dijega Godina. Iskusni Urugvajac je prilikom uklizavanja na jednu opasnu loptu Pedrose sa levog boka matirao nemoćnog Jana Oblaka u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena.

Koliko su imali sreće tada, domaći igrači su izabrali i idealan trenutak da dupliraju svoju prednost. Bio je to plod odličnog kontranapada i pravovremenog dodavanja Oskara Melenda posle kojeg je usledila pravovremena reakcija Borhe Iglesijasa u 52. minutu.

Od tog trenutka Atletiko je tek potponuo, pa je Espanjol bio bliži trećem nego gosti prvom pogotku. Pedrosa je u 66. minutu bio u prilici da nokautira goste, ali je Oblak ovoga puta bio fantastičan. Ipak, sve je došlo na svoje u 88. minutu, kada je Huanfran na ivici kaznenog prostora srušio Puada. Odgovrnost je ponovo preuzeo odgovornost i bio odgovoran za jednu od ubedljivijih pobeda Espanjola u međusobnim okršajima. Poslednji put Espanjol je Jorgandžije ovim rezultatom savladao u aprilu 2010. godine.

Barsa taktizirala, Selta profitirala! Tim iz Viga savladao je kombinovani tim novog-starog prvaka Španije i osvojio zlata vredne bodove u borbi za opstanak. Barsa igrala sa 11 rezervista i pogurala Seltu do opstanka! U Vigu laganih 2:0...

Serija Barselone od 23 utakmice bez poraza u prvenstvu Španije, prekinuta je u subotu uveče u Vigu!

Kako je titula prvaka već osigurana, trener Katalonaca Ernesto Valverde temeljno je "promešao karte" između dve polufinalne utakmice Lige šampiona protiv Liverpula, što je Selta iskoristila da pobedi rezultatom 2:0 (0:0) i udalji se od zone ispadanja.

Maksi Gomez sjajno je u 67. minutu reagovao na centaršut Malja i sproveo loptu u bliži ugao, da bi Jago Aspas dva minuta pre kraja matirao Jaspera Silesena sa "bele tačke", nakon što je Samuel Umtiti igrao rukom u kaznenom prostoru.

Valverde je ovom prilikom promenio kompletnu startnu postavu od srede uveče, kada je Liverpul savladan rezultatom 3:0.

Mesi, Suarez, Alba, Pike, Roberto i Ter Štegen ostali su kod kuće kako bi se što više odmorili za gostovanje na "Enfildu", kartone su "čistili" Buskets i Rakitić, dok su Kutinjo, Lengle i Vidal sedeli na klupi.

Mlada i vrlo "šarena" postava Barse postala je "na papiru" još slabija kada je Osman Dembele već u šestom minutu zamenjen zbog povrede. Selta nije imala razloga da se plaši takvog protivnika, napadala je, stvarala šanse i posle poništenog gola zbog ofsajda početkom drugog poluvremena, ipak uspela da osvoji sva tri boda.

Novi-stari prvak Španije prethodno je u okviru Primere poražen još 11. novembra, kada je bilo 3:4 protiv Betisa u 12. kolu. Usledila je grandiozna pozitivna serija od 18 pobeda i pet remija.

Revanš susret Liverpula i Barselone igra se u utorak od 21.00 (TV Arena sport 1).

Možda će se buniti i ljutiti u Đironi, Valjadolidu, Levanteu, Viljarealu... Možda im neće biti pravo - i sasvim sigurno nije pravo što su oni morali da igraju protiv Mesija, Suareza, Pikea, Rakitića i ostalih Barselonih superzvezda, a Selta dobila ozbiljnu povlasticu u borbi za opstanak - ali Ernesto Valverde i Katalonci iskoristili su svoje pravo da postave prioritete. A kad si već odavno šampion i za tri dana igraš revanš polufinala Lige šampiona, onda je situacija jasna. Drugi tim Barselone pao je Vigu, poražen je sa 0:2, čime su momci sa Balaidosa napravili ključni korak ka opstanku. 

Selta je trenutno na plus pet u odnosu na prvi tim u zoni ispadanja. Konkurenti imaju po utakmicu manje, ali za četu Frana Eskribe mnogo je važna činjenica da su najveću prepreku do kraja uspešno premostili, odnosno da u poslednjem kolu igraju kod kuće protiv Rajo Valjekana, jednog od najslabijih gostiju i tima koji bi tada već mogao da bude bez nade za opstanak. 

Ter Štegen, Serđi Roberto, Pike, Lengle, Alba, Vidal, Rakitić, Buskets, Kutinjo, Suarez, Mesi. Ne, to nije današnji sastav Barse, to je ekipa što je istračala na teren protiv Liverpula. Danas niko od njih od prvog minuta na terenu. Samo je Vidal dobio poslednjih pola sata. Koliko god da su moćni, u takvoj situaciji Katalonci nisu mogli da izađu na kraj sa daleko, daleko motivisanijim domaćinom. 

Selta je do zlata vrednih bodova došla golovima Maksija Gomeza u 67. minutu - vrhunska majstorija na centaršut Budebuza - odnosno Jaga Aspasa sa penala dva minuta pre kraja. 

Barselonu je zadesio ozbiljan maler u šestom minutu utakmice. Zbog povrede zadnje lože van igre morao je Usman Dembele i on verovatno neće biti u mogućnosti da konkuriše za revanš sa Liverpulom u utorak.

PRIMERA, 36. kolo:

Levante - Rajo Valjekano 4:1 (2:0)
/Kampanja 14, Veso 43, Đejson 85, Bardi 90 - Garsija 71/

Espanjol - Atletiko Madrid 3:0 (1:0)
/Godin 45+1ag, Iglesijas 52, 89/

Alaves - Real Sosijedad 0:1 (0:1)
/Vilijan Žoze 24/

Selta - Barselona 2:0 (0:0)
/Gomez 67, Aspas 88p/

odigrano u petak:

Sevilja - Leganes 0:3 (0:2)
/El Nesiri 8, Brajtvajt 20, Oskar 82/

nedelja:

Hetafe - Đirona 12.00
Eibar - Betis 14.00
Real Madrid - Viljareal 16.15
Valjadolid - Atletik Bilbao 18.30
Ueska - Valensija 20.45

TABELA: Barselona 83, Atletiko M. 74, Real (-1) 65, Hetafe (-1) 55, Sevilja 55, Valensija (-1) 52, Atletik B. (-1) 50, Sosijedad 47, Espanjol 47, Alaves 47, Leganes 45, Betis (-1) 44, Eibar (-1) 43, Selta 40, Viljareal (-1) 40, Levante 40, Đirona (-1) 37, Valjadolid (-1) 35, Rajo Valjekano 31, Ueska (-1) 30.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar