ЛЕ: Костић и Јовић "отворили" Челси, али је Трап јунак!

Јовићев гол недовољан за победу – одлука о финалисти пада у Лондону. . .  Фудбалери Ајнтрахта из Франкфурта одиграли су без победника са Челсијем, 1:1, у првом мечу полуфинала Лиге Европе.  Наши фудбалери начели су одбрану ривала у 23. минуту у Франкфурту, али ће свима у том граду бити драго што се утакмица завршила нерешеним исходом. У Лондону су се затресле три пута до полувремена, потом ниједном.  Ајнтрахту и Србима свака част, али Челси и мајстор Педро морају у финале.  Плавци однели из Франкфурта 1:1 после првог меча полуфинала Лиге Европе и оставили само танку наду Бундеслигашу.

Фудбал 02.05.2019 | 23:20
ЛЕ: Костић и Јовић "отворили" Челси, али је Трап јунак!
Српски фудбалер Лука Јовић постигао је једини погодак на мечу за домаћи састав. Костић је у 23. минуту сјајно асистирао ка младом нападачу, који је још лепше главом савладао Кепу.

Добар меч одиграо је и трећи српски фудбалер Мијат Гаћиновић, који је одиграо деведесет минута, баш као и Кости и Јовић.

На другој страни стрелац био је Педро у 45. минуту. Челси је био много бољи протовник у већем делу утакмице и заслужено су изборили реми.

Лофтус-Чик, који је одиграо сјајан меч, крајем првог полувремена асистирао је Шпанцу, овај је успео да се намести на шут и левом ногом савлдао је Трапа. Са резултатом 1:1 отишло се на петнаестоминутну паузу.

На старту другог периода игре гости из Лондона били су много бољи противник. Стварали су шансу за шансом, али нису успели да искористе иницијативу.

Најбољу прилику имао је Давид Луис, који је у 60. минуту погодио пречку. Бразилц сјајно је шутирао из слободног ударца, али није имао среће.

Ајнтрахт је деловео веома лоше, било је питање тренутка када ће Челси доћи до предности, међутим успели су да одоле. Преко потребну енергију домаћи састав енергију добио је уласком Пасијенсије.

Кренули су да стварају шансе, веома добру имао је Абрахам у 85. минуту, али је шутирао главом преко гола.

У завршници дуела екипе нису ризиковале, као да су биле задовољне резултатом 1:1, што значи да ће у Лондону бити све отворено. Реванш утакмица игра се за недељу дана.

Мијат Гаћиновић одиграо је одлично, Филип Костић забележио асистенцију, а Лука Јовић постигао једини гол за Ајнтрахт пред 50.000 навијача на "Валдштадиону", али је јунак прве полуфиналне утакмице Лиге Европе био њихов голман, Кевин Трап.

Немац је у неколико наврата овог четвртка увече "вадио лопту из мреже" после удараца фудбалера Челсија и сачувао екипи танак, али одличан резултат пред реванш наредног четвтка на "Стамфорд бриџу" где ће тимови наставити при нерешеном резултату из "првих 90 минута".

Поставио га је Педро Родригез у последњем минуту игре првог полувремена након што је Рубен Лофтус-Чик пожртвовано освојио лопту у дуелу са дефанзивцима "орлова" и асистирао ветерану евро-купова за, испоставиће се, Ајнтрахт - Челси 1:1 (1:1).

Адолф Хитер одлучио се за навалу са тројицом српских репрезентативаца у формацији 3-4-3, уверен да је то решење за уморни састав Мауриција Сарија у ком међу стартерима није било прве звезде клуба, Едена Азара. 

Он је са клупе за резерве могао да ужива у акцији наших из 23. минута, коју је 26. голом у сезони завршио један до најтраженијих нападача Европе, Јовић.

Била је то савршена контра домаћих, у којој је Јовић из средине одиграо спољном на страну за Костића, наш крилни нападач освојио велики простор у спринту и онда послао центаршут у срце шеснаестерца, где је 22-годишња гол сензација из Бијељине увелико била спремна.

Трзајем главом, Јовић је успео лопту која је ишла мало иза њега да проследи право поред најскупљег голмана свих времена, Кепе Аризабалаге и деветим голом у овом такмичењу разгали већину од 50.000 на "Валштадиону".

Младом ас је вечерас пети пут погодио мрежу у мечевима Лиге Европе при резултату 0:0.

Када су издржали почетни налет, освајачи овог такмичења из 2013. године искористили су неадекватну реакцију одбране Хитеровог тима и изједначили у 45. минуту преко Родригеза. Бивши ас Барселоне левом ногом са 15-ак метара успео је у наизглед немогућем - пронашао пут до мреже поред Трапа - и наградио пожртвованог Лофтус-Чика асистенцијом за нерешен исход.

Сари је у 61. минуту увео у игру Азара уместо недореченог Вилијана, што је Челси учинило само још опаснијим тимом у завршници, али је Трап и пре и после уласка Белгијанца био довољно добар за све покушаје Оливијеа Жируа и упорног Давида Луиза који је "тукао" из свих позиција - главом после корнера, десном из слободњака, сваки пут близу...

На крају, однос удараца износио је 3:15 што отприлике говори о томе ко је задовољнији ремијем.

Хитер због повреда није могао да рачуна на нападаче Себастијана Алера и Антеа Ребића, док је Сари морао да саставља тим без Антонија Ридигера и тешко повређеног Калума Хадсон-Одоија.

Свака част Ајнтрахту за све што је учинио у Лиги Европе ове сезоне, али полуфинале је, изгледа, крајњи лимит за овај симпатични тим. Превише су истрошени момци из Франкфурта, немају снаге да ову циљну равницу у сезони извуку мушки, а Челси и са комбинованим саставом (без Азара, Игуаина, Ковачића, Алонса, Ридигера) у овом тренутку је знатно бољи, што је и показао вечерас на Валдштадиону ремијем у првом мечу полуфинала Лиге Европе - 1:1 (1:1).

Наравно, има и реванш у Лондону за седам дана, нико у редовима бундеслигаша сигурно не пристаје унапред на капитулацију, али су услови и утисак од вечерас да је Ајнтрахт зелен за финале и борбу за трофеј и Лигу шампиона у Бакуу. Није ни било реално да прете домаћи Плавцима уочи овог меча, посебно након сазнања да ће играти без Алеа и Ребића. Испоставило се да је без њих двојице Ајнтрахт знатно безазленији нападачки и да усамљени Лука Јовић мало тога може да уради у шпицу.

На страну мајсторски потез главом у 23. минуту и погодак Србина на центаршут Костића, који је разгалио домаћу публику, све од тог тренутка па до краја меча фудбалски је за заборав када је реч о Ајнтрахту. Челси их је надиграо, доминирао на терену, упркос чињеници да је Маурицио Сари извео комбинаваани тим без прве звезде Едена Азара која је одмарала за важнији изазов у Премијер лиги где Плавци такође јуре место у топ 4 и Лигу шампиона. 

Вечерас су у игри Челсија предњачила два човека - Педро и Рубен Лофтус Чик. Шпанац који је постао тата-мата у Лиги Европе овог пролећа пошто сваки пут што голом, што асистенцијом, омогући свом тиму победу (фактички је сам избацио Славију у претходној рунди), поново је био на врхунском нивоу, а после два промашаја њега и Лофтус Чика, успео је да донесе изједначење Плавцима у завршници првог полувремена.

Челси је добро одговорио на вођство Ајнтрахта, није био шокиран због поготка Јовића, већ је наставио да притиска уморног домаћина, а после корнера и немоћи Орлова да избаце лопту из 16 метара, успео је лепим шутем левицом да изненади Трапа и ућутка Франкфурт.

Тај детаљ као да је убио у Ајнтрахту вољу за игром у наставку. Могуће је да су се већ на паузи помирили да ће бити тешко урадити било шта у гостима после примљеног гола код куће, што се видело по игри у другом полувремену. Ајнтрахт је само једном шутнуо на гол у других 45 минута, а Кевин Трап као на стрелишту покушавао да сачува мрежу у већем делу игре.

Одолевали су домаћи колико су могли, имали и среће јер је Давид Луиз погодио пречку из слободњака у 59. минуту, само неколико минута након што је већ споменути сјајни Лофтус Чик пропустио изгледну шансу. Штета што се енглески везиста није уписао у стрелце вечерас, заслужио је у потпуности то приказаном партијом и уз стрелца Педра сигурно је био најбољи појединац у редовима Плаваца.

Играо се Челси фудбала и када је у последњих 20-ак минута у игру ушао Азар, креирао неколико добрих прилика за саиграче, али нису успели да крунишу теренску надмоћ крунишу победом. Пробао је Ајнтрахт у последњих десетак минута да учини нешто, тражио и пенал (који није постојао) имао шансе преко капитена Абрахама после корнера и резервисте Пасијенсије, али је Челси успео да се одбрани. 

Што се тиче Срба у редовима Ајнтрахта вечерас, Лука је испунио задатак и постигао гол, Костић забележио (стандардну) асистенцију, док се Мијат Гаћиновић борио колико је могао. Видело се да везном реду Ајнтрахта недостаје свежине, да Челси има већи избор играча у ротацији и да ће због тога вероватно у реваншу чекирати визу за финале Лиге Европе које је на програму 29. маја у престоници Азербејџана Бакуу.

АЈНТРАХТ - ЧЕЛСИ 1:1 (1:1)
/Јовић 23 - Педро 45/

Стадион: Валдштадион у Франкфурту.
Гледалаца: 50.000.
Судија: Дел Серо (Шпанија).

АЈНТРАХТ (3-4-2-1): Трап - Абрахам, Хинтерегер, Фалет - Да Коста, Хасебе, Фернандеш (од 73. Пасијенсија), Костић - Роде, Гаћиновић (од 90. Вилемс) - Јовић. 

ЧЕЛСИ (4-3-3): Кепа - Аспиликуета, Кристенсен, Давид Луиз, Емерсон - Канте, Жоржињо, Лофтус Чик (од 82. Ковачић) - Педро, Жиру, Вилијан (од 61. Азар).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар