LE: Kostić i Jović "otvorili" Čelsi, ali je Trap junak!

Jovićev gol nedovoljan za pobedu – odluka o finalisti pada u Londonu. . .  Fudbaleri Ajntrahta iz Frankfurta odigrali su bez pobednika sa Čelsijem, 1:1, u prvom meču polufinala Lige Evrope.  Naši fudbaleri načeli su odbranu rivala u 23. minutu u Frankfurtu, ali će svima u tom gradu biti drago što se utakmica završila nerešenim ishodom. U Londonu su se zatresle tri puta do poluvremena, potom nijednom.  Ajntrahtu i Srbima svaka čast, ali Čelsi i majstor Pedro moraju u finale.  Plavci odneli iz Frankfurta 1:1 posle prvog meča polufinala Lige Evrope i ostavili samo tanku nadu Bundesligašu.

Fudbal 02.05.2019 | 23:20
LE: Kostić i Jović "otvorili" Čelsi, ali je Trap junak!
Srpski fudbaler Luka Jović postigao je jedini pogodak na meču za domaći sastav. Kostić je u 23. minutu sjajno asistirao ka mladom napadaču, koji je još lepše glavom savladao Kepu.

Dobar meč odigrao je i treći srpski fudbaler Mijat Gaćinović, koji je odigrao devedeset minuta, baš kao i Kosti i Jović.

Na drugoj strani strelac bio je Pedro u 45. minutu. Čelsi je bio mnogo bolji protovnik u većem delu utakmice i zasluženo su izborili remi.

Loftus-Čik, koji je odigrao sjajan meč, krajem prvog poluvremena asistirao je Špancu, ovaj je uspeo da se namesti na šut i levom nogom savldao je Trapa. Sa rezultatom 1:1 otišlo se na petnaestominutnu pauzu.

Na startu drugog perioda igre gosti iz Londona bili su mnogo bolji protivnik. Stvarali su šansu za šansom, ali nisu uspeli da iskoriste inicijativu.

Najbolju priliku imao je David Luis, koji je u 60. minutu pogodio prečku. Brazilc sjajno je šutirao iz slobodnog udarca, ali nije imao sreće.

Ajntraht je deloveo veoma loše, bilo je pitanje trenutka kada će Čelsi doći do prednosti, međutim uspeli su da odole. Preko potrebnu energiju domaći sastav energiju dobio je ulaskom Pasijensije.

Krenuli su da stvaraju šanse, veoma dobru imao je Abraham u 85. minutu, ali je šutirao glavom preko gola.

U završnici duela ekipe nisu rizikovale, kao da su bile zadovoljne rezultatom 1:1, što znači da će u Londonu biti sve otvoreno. Revanš utakmica igra se za nedelju dana.

Mijat Gaćinović odigrao je odlično, Filip Kostić zabeležio asistenciju, a Luka Jović postigao jedini gol za Ajntraht pred 50.000 navijača na "Valdštadionu", ali je junak prve polufinalne utakmice Lige Evrope bio njihov golman, Kevin Trap.

Nemac je u nekoliko navrata ovog četvrtka uveče "vadio loptu iz mreže" posle udaraca fudbalera Čelsija i sačuvao ekipi tanak, ali odličan rezultat pred revanš narednog četvtka na "Stamford bridžu" gde će timovi nastaviti pri nerešenom rezultatu iz "prvih 90 minuta".

Postavio ga je Pedro Rodrigez u poslednjem minutu igre prvog poluvremena nakon što je Ruben Loftus-Čik požrtvovano osvojio loptu u duelu sa defanzivcima "orlova" i asistirao veteranu evro-kupova za, ispostaviće se, Ajntraht - Čelsi 1:1 (1:1).

Adolf Hiter odlučio se za navalu sa trojicom srpskih reprezentativaca u formaciji 3-4-3, uveren da je to rešenje za umorni sastav Mauricija Sarija u kom među starterima nije bilo prve zvezde kluba, Edena Azara. 

On je sa klupe za rezerve mogao da uživa u akciji naših iz 23. minuta, koju je 26. golom u sezoni završio jedan do najtraženijih napadača Evrope, Jović.

Bila je to savršena kontra domaćih, u kojoj je Jović iz sredine odigrao spoljnom na stranu za Kostića, naš krilni napadač osvojio veliki prostor u sprintu i onda poslao centaršut u srce šesnaesterca, gde je 22-godišnja gol senzacija iz Bijeljine uveliko bila spremna.

Trzajem glavom, Jović je uspeo loptu koja je išla malo iza njega da prosledi pravo pored najskupljeg golmana svih vremena, Kepe Arizabalage i devetim golom u ovom takmičenju razgali većinu od 50.000 na "Valštadionu".

Mladom as je večeras peti put pogodio mrežu u mečevima Lige Evrope pri rezultatu 0:0.

Kada su izdržali početni nalet, osvajači ovog takmičenja iz 2013. godine iskoristili su neadekvatnu reakciju odbrane Hiterovog tima i izjednačili u 45. minutu preko Rodrigeza. Bivši as Barselone levom nogom sa 15-ak metara uspeo je u naizgled nemogućem - pronašao put do mreže pored Trapa - i nagradio požrtvovanog Loftus-Čika asistencijom za nerešen ishod.

Sari je u 61. minutu uveo u igru Azara umesto nedorečenog Vilijana, što je Čelsi učinilo samo još opasnijim timom u završnici, ali je Trap i pre i posle ulaska Belgijanca bio dovoljno dobar za sve pokušaje Olivijea Žirua i upornog Davida Luiza koji je "tukao" iz svih pozicija - glavom posle kornera, desnom iz slobodnjaka, svaki put blizu...

Na kraju, odnos udaraca iznosio je 3:15 što otprilike govori o tome ko je zadovoljniji remijem.

Hiter zbog povreda nije mogao da računa na napadače Sebastijana Alera i Antea Rebića, dok je Sari morao da sastavlja tim bez Antonija Ridigera i teško povređenog Kaluma Hadson-Odoija.

Svaka čast Ajntrahtu za sve što je učinio u Ligi Evrope ove sezone, ali polufinale je, izgleda, krajnji limit za ovaj simpatični tim. Previše su istrošeni momci iz Frankfurta, nemaju snage da ovu ciljnu ravnicu u sezoni izvuku muški, a Čelsi i sa kombinovanim sastavom (bez Azara, Iguaina, Kovačića, Alonsa, Ridigera) u ovom trenutku je znatno bolji, što je i pokazao večeras na Valdštadionu remijem u prvom meču polufinala Lige Evrope - 1:1 (1:1).

Naravno, ima i revanš u Londonu za sedam dana, niko u redovima bundesligaša sigurno ne pristaje unapred na kapitulaciju, ali su uslovi i utisak od večeras da je Ajntraht zelen za finale i borbu za trofej i Ligu šampiona u Bakuu. Nije ni bilo realno da prete domaći Plavcima uoči ovog meča, posebno nakon saznanja da će igrati bez Alea i Rebića. Ispostavilo se da je bez njih dvojice Ajntraht znatno bezazleniji napadački i da usamljeni Luka Jović malo toga može da uradi u špicu.

Na stranu majstorski potez glavom u 23. minutu i pogodak Srbina na centaršut Kostića, koji je razgalio domaću publiku, sve od tog trenutka pa do kraja meča fudbalski je za zaborav kada je reč o Ajntrahtu. Čelsi ih je nadigrao, dominirao na terenu, uprkos činjenici da je Mauricio Sari izveo kombinavaani tim bez prve zvezde Edena Azara koja je odmarala za važniji izazov u Premijer ligi gde Plavci takođe jure mesto u top 4 i Ligu šampiona. 

Večeras su u igri Čelsija prednjačila dva čoveka - Pedro i Ruben Loftus Čik. Španac koji je postao tata-mata u Ligi Evrope ovog proleća pošto svaki put što golom, što asistencijom, omogući svom timu pobedu (faktički je sam izbacio Slaviju u prethodnoj rundi), ponovo je bio na vrhunskom nivou, a posle dva promašaja njega i Loftus Čika, uspeo je da donese izjednačenje Plavcima u završnici prvog poluvremena.

Čelsi je dobro odgovorio na vođstvo Ajntrahta, nije bio šokiran zbog pogotka Jovića, već je nastavio da pritiska umornog domaćina, a posle kornera i nemoći Orlova da izbace loptu iz 16 metara, uspeo je lepim šutem levicom da iznenadi Trapa i ućutka Frankfurt.

Taj detalj kao da je ubio u Ajntrahtu volju za igrom u nastavku. Moguće je da su se već na pauzi pomirili da će biti teško uraditi bilo šta u gostima posle primljenog gola kod kuće, što se videlo po igri u drugom poluvremenu. Ajntraht je samo jednom šutnuo na gol u drugih 45 minuta, a Kevin Trap kao na strelištu pokušavao da sačuva mrežu u većem delu igre.

Odolevali su domaći koliko su mogli, imali i sreće jer je David Luiz pogodio prečku iz slobodnjaka u 59. minutu, samo nekoliko minuta nakon što je već spomenuti sjajni Loftus Čik propustio izglednu šansu. Šteta što se engleski vezista nije upisao u strelce večeras, zaslužio je u potpunosti to prikazanom partijom i uz strelca Pedra sigurno je bio najbolji pojedinac u redovima Plavaca.

Igrao se Čelsi fudbala i kada je u poslednjih 20-ak minuta u igru ušao Azar, kreirao nekoliko dobrih prilika za saigrače, ali nisu uspeli da krunišu terensku nadmoć krunišu pobedom. Probao je Ajntraht u poslednjih desetak minuta da učini nešto, tražio i penal (koji nije postojao) imao šanse preko kapitena Abrahama posle kornera i rezerviste Pasijensije, ali je Čelsi uspeo da se odbrani. 

Što se tiče Srba u redovima Ajntrahta večeras, Luka je ispunio zadatak i postigao gol, Kostić zabeležio (standardnu) asistenciju, dok se Mijat Gaćinović borio koliko je mogao. Videlo se da veznom redu Ajntrahta nedostaje svežine, da Čelsi ima veći izbor igrača u rotaciji i da će zbog toga verovatno u revanšu čekirati vizu za finale Lige Evrope koje je na programu 29. maja u prestonici Azerbejdžana Bakuu.

AJNTRAHT - ČELSI 1:1 (1:1)
/Jović 23 - Pedro 45/

Stadion: Valdštadion u Frankfurtu.
Gledalaca: 50.000.
Sudija: Del Sero (Španija).

AJNTRAHT (3-4-2-1): Trap - Abraham, Hintereger, Falet - Da Kosta, Hasebe, Fernandeš (od 73. Pasijensija), Kostić - Rode, Gaćinović (od 90. Vilems) - Jović. 

ČELSI (4-3-3): Kepa - Aspilikueta, Kristensen, David Luiz, Emerson - Kante, Žoržinjo, Loftus Čik (od 82. Kovačić) - Pedro, Žiru, Vilijan (od 61. Azar).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar