Амерички медији о загађености БиХ

Умјесто да се рециклира, већина смећа заврши на импровизираним депонијама и у ријекама, загађујући како земљу тако и воду. На Дрини, која тече између Црне Горе, Србије и Босне, тона смећа се заглавила у близини локалне хидроелектране формирајући огромна острва смећа која плутају на површини. Мјештани кажу да се сваке године из Дрине извуче око 800. 000 тона смећа, пише Клиx.

Босна и Херцеговина 02.05.2019 | 16:13
Амерички медији о загађености БиХ
“Ју-Ес-Еј тудеј“, један од најзначајнијих медија у САД-у, недавно је писао о проблему загађења вода у БиХ које, како пише у тексту, достиже алармантне размјере. 

Како стоји у чланку, БиХ и друге земље Западног Балкана нису учиниле много на изградњи ефикасног система одлагања смећа и заштите животне средине, упркос формалном тражењу уласка у Европску унију и усвајању неких закона и прописа ЕУ.

Занемарен током ратова 90-их година, проблем управљања отпадом у БиХ је порастао током година достигавши алармантне размјере у региону гдје су незапосленост и сиромаштво широко распрострањени и гдје корупција рутински зауставља провођење реформских закона, напомиње се у чланку.

Умјесто да се рециклира, већина смећа заврши на импровизираним депонијама и у ријекама, загађујући како земљу тако и воду. На Дрини, која тече између Црне Горе, Србије и Босне, тона смећа се заглавила у близини локалне хидроелектране формирајући огромна острва смећа која плутају на површини. Мјештани кажу да се сваке године из Дрине извуче око 800.000 тона смећа, пише Клиx. 

– Ово је катастрофа, вјерујте ми, катастрофа! Људи бацају све у ријеку, не само пластику. Ту су и лешеви мртвих животиња, бурад, тамо можете наћи било шта – изјавио је Александар Младић, становник Вишеграда.

Ресорни министри из Србије и Црне Горе састали су се у априлу обећавајући да ће заједно радити на рјешавању овог проблема. Активисти и становници, међутим, мало вјерују да ће се потребне акције догодити ускоро, јер дјелотворно управљање отпадом захтијева дугогодишње планирање и значајне инвестиције.

Анес Подић, предсједник еколошке групе Еко Акција, изјавио је да се у БиХ дневно баци од 100 до 200 тона пластичног смећа те је ову бројку назвао огромном.

– Влада није успјела ријешити један од својих основних задатака, а то је прикупљање и управљање отпада – казао је Подић.

На обалама ријеке Босне, чији је извор у близини Сарајева, а протиче централно кроз земљу, могу се видјети мртве рибе које избијају дуж обале. Ријечне обале су јако загађене смећем, које виси на гранама дрвећа на сваком малом завоју у ријеци, наводи се у тексту “Ју-Ес-Еј тудеј“.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Васке

02.05.2019 14:17

То је само до нас самих!!! Исувише је медју нама бахатих и не образованих,у смислу очувања природе,да се то нећw искоренити још вјековима унапријед... На жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕФА

03.05.2019 07:07

Моји Босанци то сто нам је подарио нас или вас Бог такве природне љепоте само Босна има.Они који немогу оцистити своје двористе виде назалост само код другог неред.Будуце генерације и наси унуци То нам неце ОПРОСТИТИ.

Name

греен Wаy

02.05.2019 14:19

Не знамо да цијенимо природу коју имамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

02.05.2019 14:19

Јос мало па це се преко Дрине моци преко фласа ици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хас

02.05.2019 14:56

Не бране нам странци,да оцистимо, околину,да не бацамо смеце поред пута,опстине ниста не цине,бар неке, КНЕЗЕВО,од смеца поред пута,главног, Блуке-Кнезево,дивље депоније,никога,нацелници,и остали у комуналној слузнице није брига,а примају плате,теско је поставити контејнере,смеце је Олицење Власти,од најлошијег Додика па до нацелника

Name

страсно

02.05.2019 14:21

И јесмо вала гурсузи да нас нема вецих нигдје на свијету. Није само сто смо гурсузи вец и стетоцине сто униставамо своја добра и природне љепоте.Ово нема нигдје.Лијепизакон ко не цисти своје и испред свог двориста казна брале. Доце људи и оцистице али це зато и да наплате па ко воли нек изволи да баца смеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

03.05.2019 05:14

Баш тако. Само што ће код нас тај новац што се прикупи отићи политичарима у дзепове за нове виле и зграде.

Name

Од срца

02.05.2019 14:24

Пластина амбалазе се пресује, пакује у бале и продаје у рециклазу. На западу је то уносан бизнис, а код нас је срамота радити са смецем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Екологије

02.05.2019 14:25

Само кажњавати фирме и физичка лица која загадјују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

02.05.2019 14:48

То је права реклама за привлацење туриста знаци уз праву загадену природу имамо и све остале негативне ствари који се неказњавају посто се немозе доци до поциниоца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спиелберг

02.05.2019 14:53

Није до смеца, вец до менталитета... Неки дан у возу гдје је забрањено пусење, зена пуси и казе: Јос се није родио тај који це мени забранити да пусим... и? О цему ви прицате? А тек ове кесе, фласе, итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

02.05.2019 15:58

Влада није успела ресити ни један проблем са одпадом. Зато знају ресавати тендере и борити се за градњу путева

ОДГОВОРИТЕ
Name

вилим дрехер

02.05.2019 16:59

Шта се они чуде-па они су први унели употребу најлон кеса,па су натерали да их ми користимо а они си зарадили на томе .Као дете увек сам ишао у радњу са плетеном корпом од прућа а роба пакована у Новинску хартију,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2019 18:27

Ма да а наш народ тешко натјерати на западне новотарије

Name

Тиито

02.05.2019 18:52

Амери дођите и ослободите нас, овог смећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудри

02.05.2019 21:36

Ово вјероватно Сорошевци раде...да дискредитују власт у РС. Јадан ..глуп и некултуран ...и са оваквим ђиканима је осуђен на истребљење и исељење и пропаст.

ОДГОВОРИТЕ