ЛШ: Меси ''појео'' Ливерпул!

Меси бацио Ливерпул "на конопце" – Барса једном ногом у финалу Лиге шампиона! Фудбалери Барселоне савладали су Ливерпул са 3:0 у првом полуфиналном сусрету Лиге шампиона на Камп Ноу и направили крупан корак ка пласману у финале.  Барса и Ливерпул: Разлика једна, али огромна - МЕСИ! Не може се рећи да је један фудбалер Ливерпула одиграо лоше, чак ни просечно, не може се рећи ни да је Барса играла бољи фудбал ове вечери, али може се рећи да је све лакше када имате њега. Каталонци су надомак финала Лиге шампиона! Два црна тренутка за Редсе и чудо Лионела Месија: Превише је Ливерпул промашио да би се надао финалу.  Екипа Јиргена Клопа платила данак великог броја пропуштених прилика, али је имала и ту несрећу да невероватни Аргентинац буде овако распожен у кључној утакмици сезоне - 3:0.

Фудбал 01.05.2019 | 23:20
ЛШ: Меси ''појео'' Ливерпул!
Фудбалери Барселоне савладали су Ливерпул на Камп Ноу резултатом 1:0 у првом полуфиналном сусрету Лиге шампиона. Утакмица је играна у високом темпу, од самог почетка. Ливерпул је покушавао да збуни Барселону високим пресингом, али су домаћи успевали да то реше без већих проблема.

Барса је створила неколико квалитетних прилика у првих 15 минута, али није била довољно конкретна, па је Алисонова мрежа мировала. Све до 26. минута. Тада се Луис Суарес веома лепо убацио иза леђа одбране, добио фантастично додавање и пласирао лопту у небрањени део мреже. Барса је повела са 1:0.

Тај гол као да је тргао из сна изабранике Јиргена Клопа, који су моментално кренули са агресивнијом игром, додуше и стартови су им били агресивнији, али се све то некако исплатило пошто је Ливерпул постао озбиљнији противник.

Иако се минималним вођством Барселоне прво полувреме завршило, Ливерпул није одустајао, други период су почели још агресивније, рискирали су још више, али нису користили своје прилике.

Обично тако то у фудбалу бива, када своје прилике не користите, искористи их ваш противник. Луис Суарес се поново сјајно убацио, добио правовремен пас и погодио пречку, па је Меси прихватио лопту и ушетао се у гол Ливерпула за предност од 2:0.

Након прекршаја Фабиња над Месијем на неких 30 метара од гола Ливерпула, Меси је преузео одговорност, шутирао на гол и погодио саме рашље што Алисон није никако могао да одбрани и сада је на семафору писало 3:0.

Одмах по извођењу лопте са центра, Ливерпул је имао колосалну шансу да постигне гол у гостима, али је након ударца Манеа један од дефанзиваца Барселоне одлично реаговао и склонио лопту са гол линије, а она се одбила до Салаха који са непуних пет метара погађа стативу.

До краја утакмице није било превише узбуђења, Барса је додуше имала две солидне прилике али је Дембеле оба пута био прилично непрецизан, па се резултат није мењао. Барселона је са ових 3:0 направила крупан корак ка одласку у финале Лиге шампиона, а да ли ће се тамо и наћи видећемо после реванш меча који је на програму за шест дана у Ливерпулу.

Како знате да гледате страшан фудбал?

То је лако уочљиво ако не смете да трепнете, и истовремено "треперите" као да сте се управо заљубили, чак и док лопту имају дефанзивци и додају се далеко од противничког гола, пошто грешка од једног милиметра може све да промени…

Управо тако је било ове вечери на "Ноу Кампу" где су Барселона и Ливерпул одиграли невероватно напет меч од ког подилазе жмарци, а разлика је била у само једном човеку!

Лионел Меси је био тај "тас на ваги" између две екипе и док је Ливерпул бриљирао у другом полувремену и био надомак изједначења резултата, најбољи фудбалер света, стварно више тај епитет не можемо да пишемо уз име Луке Модрића, постигао је два гола у 75. и 82. минуту којима су Каталонци надомак пласмана у финале Лиге шампиона.

Ако на то додамо да је Суарез (26') у гол претворио највећу шансу из првог полувремена, док је Тер Штеген "скинуо" три шансе и имао среће да четврту Салах шутне само у стативу…

Наслућује се нови финалиста Лиге шампиона, иако Барселона не сме да потцени Ливерпул који је ове вечери пред 90.000 навијача у највећем делу играо и бољи фудбал, али "редси" имају само шест дана да се опораве од оваквог шока.

Био би можда још већи да је Усман Дембеле шутнуо било где сем у голмана у четвртом минуту надокнаде, после перфектне контре, коју је схватио олако:

БАРСЕЛОНА - ЛИВЕРПУЛ 3:0 (1:0)
/Суарез 26, Меси 75, 82/

Оба тренера наредила су својим играчима да од старта наметну жесток ритам са високим пресингом, у чему се у почетку боље сналазио Ливерпул, који је својим брзим играчима (Мане и Салах) константно стварао "један на један" против дефанзиваца Барселоне. Помогло је и убацивање Вајналдума из другог плана на позицију "лажне деветке", али много тога променило се после изласка Набија Кеите из игре у 24. минуту када га је заменио Џордан Хендерсон.

Капитен "редса" је у одличној форми, пријала му је промена позиције на "осмицу", имао је неколико добрих додавања по уласку, али није могао да парира подједнако у пресингу.

То није било од пресудног значаја у 26. минуту када је Луис Суарез, као што само то он уме, "ускочио" између Матипа и Ван Дајка и клизећим стартом савладао Алисона Бекера за вођство Барселоне, али јесте у остатку полувремена.

"Отворило се" левом беку Ђордију Алби, који је био и асистент за гол Суареза, Бускетс је лакше слао вертикална додавања, Кутињо је имао више простора после изношења лопте...

Заплесали су тако играчи Барселоне, али су и даље имали доста проблема на својој половини када су без лопте пошто су Салах и Мане "кидисали" на највећем терену у Лиги шампиона, а управо после комбинације њих двојице Сенегалац је ушао у савршену шансу, да би шутирао преко гола.

Тер Штеген је тако био без посла за читаво прво полувреме, да би га Милнер сјајним ударцем у даљи угао, натерао на велику одбрану, па још бољу када је Салах опробао шут по земљи!

Нигде није било Барселоне у првих петнаестак минута другог дела и Ернесто Валверде је морао да реагује када је Тер Штеген и трећи пут сачувао његов тим, после новог шута Џејмса Милнера, тако да је у игру увео Нелсона Семеда уместо Филипеа Кутиња и променио формацију у 4-4-2.

Није то много помогло Каталонцима, Ливерпул је имао "више од игре" и мирисало је на њихов гол, а онда Лионел Меси и 75. минут.

Аргентинац је прошао кроз средину, лопту му је избио из ногу Фабињо и она је некако стигла до Суареза који је коленом погодио пречку, да би Меси пратио лет лопте и с њом се ушетао у празну мрежу немоћног Алисона Бекера.

Већ у 82. минуту били су "очи у очи", само на 30 метара удаљености, када је Меси перфектно извео слободан ударац за велико славље домаћих навијача!

Скрхано је деловао Ливерпул у том тренутку, још више након што су минут касније имали идеалну шансу преко Манеа, чији је шут са гол-линије избацио Ракитић, да би Салах после тога погодио стативу из још боље ситуације...

Могло је да буде боље по Ливерпул, заслужили су да дају гол, али могло је и горе пошто је Дембеле промашио савршену шансу у контри.

У другом полуфиналу састали су се Тотенхем и Ајакс, а Холанђани су први меч добили резултатом 1:0. Реванш вечерашње утакмице заказан је за наредни уторак (7. мај), док ће се сусрет у Амстердаму играти у наредну среду (8. мај).

Финале Лиге шампиона игра се 1. јуна у Мадриду.

Ливерпул је био храбар, напао је Барселону и направио јој много проблема на Ноу Кампу, али је скупо платио два црна тренутка ове вечери, док у трећем нико на свету у овом тренутку не би мога ништа. Барселона је била лукава онда када је требало, силна када је притисак противника био најжешћи, искористила је своје прилике, а онда велемајсторијом Лионела Месија дошла до недостижног капитала пред одлазак на Енфилд - 3:0 (1:0).

Редси су пропустили превише изразитих шанси у овако важној утакмици да би могли да се надају пласману у финале. Нису искористили три одличне прилике с почетка другог полувремена, када је трајала игра "мачке и миша" пред голом фантастичног Тер Штегена, а онда ни ону последњу при резултату 3:0, када су Фирмино, а потом и Салах промашили непромашиво!

Фантастични Аргентинац је у 82. минуту на изванредан начин начин својим 600. голом у каријери још једном свима показао какав је фудбалски чаробњак, али и да је у потпуности решен да у овој сезони пети пут у каријери подигне пехар најквалитетнијег клупоског такмичења.

Ливерпулу у реваншу не преостаје ништа друго осим да истим рецептом покуша да сатера Барселону у ћошак, а онда уз неку невероватну ефикасност проба да стигне до чуда. Али, велико је питање да ли би и чудо могло да му помогне да купи карту за одлазак у Мадрид 1. јуна.

Много важан тренутак утакмице представљао је први погодак домаћег тима. Тада је Луис Суарез по ко зна који пут показао да је кључни фактор овог тима. Фантастично је реаговао на убачену лопту Ђордија Албе и потезом из прве пребацио Алисона Бекера.

То је омогућило екипи Ернеста Валвердеа да вреба другу прилику за постизање гола, али сигурно није планирала онако да се повуче у другом полувремену. Редси су озбиљно кидисали, претио је Салах, потом је у још изгледнијој ситуацији био Милнер, али је Тер Штеген све бранио. Били су то тренуци који су прилично уморили упорне госте.

Домаћин је тада дошао до даха, сачекао је прави тренутак да ухвати противника на спавању и то се коначно догодило у 75. минуту. Поново су главни виновници догађаја били Суарез и Меси. Уругвајац је коленом послао лопту на пречку Алисоновог гола, а на правом месту да пошаље одбитак у мрежу био је Меси.

Аргентинцу је то био 599. гол у каријери, па је онај јубиларни морао да буде спектакуларан. Гости су направили фаул у опасној зони, мада није деловало да је могуће тако погодити са удаљености од преко 25 метара. Меси је показао да за њега не постоје немогуће позиције за постизање гола.

Могло је вече да буде још горе за Ливерпул, пошто су промашаји Милнера и Салаха могли да буду кажњени у петом минуту надокнаде. Меси је тада све омогућио Усману Дембелеу, оставио га самог пред голом Алисона, али је уследила катастрофална реакција, пошто је Француз буквално додао Бразилцу лопту у руке.

Ипак, четврти погодак би дефинитивно представљао превелику казну за Клопов тим, који је заслужио све само да не доживи катастрофу на вечерашњој утакмици и тако сачува какву-такву наду за реванш који је на програму следећег уторака на Енфилду.

ЛИГА ШАМПИОНА, ПОЛУФИНАЛЕ, ПРВА УТАКМИЦА

БАРСЕЛОНА - ЛИВЕРПУЛ 2:0 (1:0)
/Суарез 26, Меси 75/

Стадион: Ноу Камп
Капацитет: 99.000
Судија: Бјорн Кујперс (Холандија).

БАРСЕЛОНА (4-3-3): Тер Штеген - Роберто (од 91. Алења), Пике, Ленгле, Алба - Ракитић, Бускетс, Видал - Меси, Суарез (од 91. Дембеле), Кутињо (пд 60. Семедо).

ЛИВЕРПУЛ (4-3-3): Алисон - Гомез, Матип, Ван Дајк, Робертсон - Милнер, Фабињо, Кеита (од 24. Хендерсон) - Салах, Мане, Вајналдум (од 79. Фирмино).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар