LŠ: Mesi ''pojeo'' Liverpul!

Mesi bacio Liverpul "na konopce" – Barsa jednom nogom u finalu Lige šampiona! Fudbaleri Barselone savladali su Liverpul sa 3:0 u prvom polufinalnom susretu Lige šampiona na Kamp Nou i napravili krupan korak ka plasmanu u finale.  Barsa i Liverpul: Razlika jedna, ali ogromna - MESI! Ne može se reći da je jedan fudbaler Liverpula odigrao loše, čak ni prosečno, ne može se reći ni da je Barsa igrala bolji fudbal ove večeri, ali može se reći da je sve lakše kada imate njega. Katalonci su nadomak finala Lige šampiona! Dva crna trenutka za Redse i čudo Lionela Mesija: Previše je Liverpul promašio da bi se nadao finalu.  Ekipa Jirgena Klopa platila danak velikog broja propuštenih prilika, ali je imala i tu nesreću da neverovatni Argentinac bude ovako raspožen u ključnoj utakmici sezone - 3:0.

Fudbal 01.05.2019 | 23:20
LŠ: Mesi ''pojeo'' Liverpul!
Fudbaleri Barselone savladali su Liverpul na Kamp Nou rezultatom 1:0 u prvom polufinalnom susretu Lige šampiona. Utakmica je igrana u visokom tempu, od samog početka. Liverpul je pokušavao da zbuni Barselonu visokim presingom, ali su domaći uspevali da to reše bez većih problema.

Barsa je stvorila nekoliko kvalitetnih prilika u prvih 15 minuta, ali nije bila dovoljno konkretna, pa je Alisonova mreža mirovala. Sve do 26. minuta. Tada se Luis Suares veoma lepo ubacio iza leđa odbrane, dobio fantastično dodavanje i plasirao loptu u nebranjeni deo mreže. Barsa je povela sa 1:0.

Taj gol kao da je trgao iz sna izabranike Jirgena Klopa, koji su momentalno krenuli sa agresivnijom igrom, doduše i startovi su im bili agresivniji, ali se sve to nekako isplatilo pošto je Liverpul postao ozbiljniji protivnik.

Iako se minimalnim vođstvom Barselone prvo poluvreme završilo, Liverpul nije odustajao, drugi period su počeli još agresivnije, riskirali su još više, ali nisu koristili svoje prilike.

Obično tako to u fudbalu biva, kada svoje prilike ne koristite, iskoristi ih vaš protivnik. Luis Suares se ponovo sjajno ubacio, dobio pravovremen pas i pogodio prečku, pa je Mesi prihvatio loptu i ušetao se u gol Liverpula za prednost od 2:0.

Nakon prekršaja Fabinja nad Mesijem na nekih 30 metara od gola Liverpula, Mesi je preuzeo odgovornost, šutirao na gol i pogodio same rašlje što Alison nije nikako mogao da odbrani i sada je na semaforu pisalo 3:0.

Odmah po izvođenju lopte sa centra, Liverpul je imao kolosalnu šansu da postigne gol u gostima, ali je nakon udarca Manea jedan od defanzivaca Barselone odlično reagovao i sklonio loptu sa gol linije, a ona se odbila do Salaha koji sa nepunih pet metara pogađa stativu.

Do kraja utakmice nije bilo previše uzbuđenja, Barsa je doduše imala dve solidne prilike ali je Dembele oba puta bio prilično neprecizan, pa se rezultat nije menjao. Barselona je sa ovih 3:0 napravila krupan korak ka odlasku u finale Lige šampiona, a da li će se tamo i naći videćemo posle revanš meča koji je na programu za šest dana u Liverpulu.

Kako znate da gledate strašan fudbal?

To je lako uočljivo ako ne smete da trepnete, i istovremeno "treperite" kao da ste se upravo zaljubili, čak i dok loptu imaju defanzivci i dodaju se daleko od protivničkog gola, pošto greška od jednog milimetra može sve da promeni…

Upravo tako je bilo ove večeri na "Nou Kampu" gde su Barselona i Liverpul odigrali neverovatno napet meč od kog podilaze žmarci, a razlika je bila u samo jednom čoveku!

Lionel Mesi je bio taj "tas na vagi" između dve ekipe i dok je Liverpul briljirao u drugom poluvremenu i bio nadomak izjednačenja rezultata, najbolji fudbaler sveta, stvarno više taj epitet ne možemo da pišemo uz ime Luke Modrića, postigao je dva gola u 75. i 82. minutu kojima su Katalonci nadomak plasmana u finale Lige šampiona.

Ako na to dodamo da je Suarez (26') u gol pretvorio najveću šansu iz prvog poluvremena, dok je Ter Štegen "skinuo" tri šanse i imao sreće da četvrtu Salah šutne samo u stativu…

Naslućuje se novi finalista Lige šampiona, iako Barselona ne sme da potceni Liverpul koji je ove večeri pred 90.000 navijača u najvećem delu igrao i bolji fudbal, ali "redsi" imaju samo šest dana da se oporave od ovakvog šoka.

Bio bi možda još veći da je Usman Dembele šutnuo bilo gde sem u golmana u četvrtom minutu nadoknade, posle perfektne kontre, koju je shvatio olako:

BARSELONA - LIVERPUL 3:0 (1:0)
/Suarez 26, Mesi 75, 82/

Oba trenera naredila su svojim igračima da od starta nametnu žestok ritam sa visokim presingom, u čemu se u početku bolje snalazio Liverpul, koji je svojim brzim igračima (Mane i Salah) konstantno stvarao "jedan na jedan" protiv defanzivaca Barselone. Pomoglo je i ubacivanje Vajnalduma iz drugog plana na poziciju "lažne devetke", ali mnogo toga promenilo se posle izlaska Nabija Keite iz igre u 24. minutu kada ga je zamenio Džordan Henderson.

Kapiten "redsa" je u odličnoj formi, prijala mu je promena pozicije na "osmicu", imao je nekoliko dobrih dodavanja po ulasku, ali nije mogao da parira podjednako u presingu.

To nije bilo od presudnog značaja u 26. minutu kada je Luis Suarez, kao što samo to on ume, "uskočio" između Matipa i Van Dajka i klizećim startom savladao Alisona Bekera za vođstvo Barselone, ali jeste u ostatku poluvremena.

"Otvorilo se" levom beku Đordiju Albi, koji je bio i asistent za gol Suareza, Buskets je lakše slao vertikalna dodavanja, Kutinjo je imao više prostora posle iznošenja lopte...

Zaplesali su tako igrači Barselone, ali su i dalje imali dosta problema na svojoj polovini kada su bez lopte pošto su Salah i Mane "kidisali" na najvećem terenu u Ligi šampiona, a upravo posle kombinacije njih dvojice Senegalac je ušao u savršenu šansu, da bi šutirao preko gola.

Ter Štegen je tako bio bez posla za čitavo prvo poluvreme, da bi ga Milner sjajnim udarcem u dalji ugao, naterao na veliku odbranu, pa još bolju kada je Salah oprobao šut po zemlji!

Nigde nije bilo Barselone u prvih petnaestak minuta drugog dela i Ernesto Valverde je morao da reaguje kada je Ter Štegen i treći put sačuvao njegov tim, posle novog šuta Džejmsa Milnera, tako da je u igru uveo Nelsona Semeda umesto Filipea Kutinja i promenio formaciju u 4-4-2.

Nije to mnogo pomoglo Kataloncima, Liverpul je imao "više od igre" i mirisalo je na njihov gol, a onda Lionel Mesi i 75. minut.

Argentinac je prošao kroz sredinu, loptu mu je izbio iz nogu Fabinjo i ona je nekako stigla do Suareza koji je kolenom pogodio prečku, da bi Mesi pratio let lopte i s njom se ušetao u praznu mrežu nemoćnog Alisona Bekera.

Već u 82. minutu bili su "oči u oči", samo na 30 metara udaljenosti, kada je Mesi perfektno izveo slobodan udarac za veliko slavlje domaćih navijača!

Skrhano je delovao Liverpul u tom trenutku, još više nakon što su minut kasnije imali idealnu šansu preko Manea, čiji je šut sa gol-linije izbacio Rakitić, da bi Salah posle toga pogodio stativu iz još bolje situacije...

Moglo je da bude bolje po Liverpul, zaslužili su da daju gol, ali moglo je i gore pošto je Dembele promašio savršenu šansu u kontri.

U drugom polufinalu sastali su se Totenhem i Ajaks, a Holanđani su prvi meč dobili rezultatom 1:0. Revanš večerašnje utakmice zakazan je za naredni utorak (7. maj), dok će se susret u Amsterdamu igrati u narednu sredu (8. maj).

Finale Lige šampiona igra se 1. juna u Madridu.

Liverpul je bio hrabar, napao je Barselonu i napravio joj mnogo problema na Nou Kampu, ali je skupo platio dva crna trenutka ove večeri, dok u trećem niko na svetu u ovom trenutku ne bi moga ništa. Barselona je bila lukava onda kada je trebalo, silna kada je pritisak protivnika bio najžešći, iskoristila je svoje prilike, a onda velemajstorijom Lionela Mesija došla do nedostižnog kapitala pred odlazak na Enfild - 3:0 (1:0).

Redsi su propustili previše izrazitih šansi u ovako važnoj utakmici da bi mogli da se nadaju plasmanu u finale. Nisu iskoristili tri odlične prilike s početka drugog poluvremena, kada je trajala igra "mačke i miša" pred golom fantastičnog Ter Štegena, a onda ni onu poslednju pri rezultatu 3:0, kada su Firmino, a potom i Salah promašili nepromašivo!

Fantastični Argentinac je u 82. minutu na izvanredan način način svojim 600. golom u karijeri još jednom svima pokazao kakav je fudbalski čarobnjak, ali i da je u potpunosti rešen da u ovoj sezoni peti put u karijeri podigne pehar najkvalitetnijeg kluposkog takmičenja.

Liverpulu u revanšu ne preostaje ništa drugo osim da istim receptom pokuša da satera Barselonu u ćošak, a onda uz neku neverovatnu efikasnost proba da stigne do čuda. Ali, veliko je pitanje da li bi i čudo moglo da mu pomogne da kupi kartu za odlazak u Madrid 1. juna.

Mnogo važan trenutak utakmice predstavljao je prvi pogodak domaćeg tima. Tada je Luis Suarez po ko zna koji put pokazao da je ključni faktor ovog tima. Fantastično je reagovao na ubačenu loptu Đordija Albe i potezom iz prve prebacio Alisona Bekera.

To je omogućilo ekipi Ernesta Valverdea da vreba drugu priliku za postizanje gola, ali sigurno nije planirala onako da se povuče u drugom poluvremenu. Redsi su ozbiljno kidisali, pretio je Salah, potom je u još izglednijoj situaciji bio Milner, ali je Ter Štegen sve branio. Bili su to trenuci koji su prilično umorili uporne goste.

Domaćin je tada došao do daha, sačekao je pravi trenutak da uhvati protivnika na spavanju i to se konačno dogodilo u 75. minutu. Ponovo su glavni vinovnici događaja bili Suarez i Mesi. Urugvajac je kolenom poslao loptu na prečku Alisonovog gola, a na pravom mestu da pošalje odbitak u mrežu bio je Mesi.

Argentincu je to bio 599. gol u karijeri, pa je onaj jubilarni morao da bude spektakularan. Gosti su napravili faul u opasnoj zoni, mada nije delovalo da je moguće tako pogoditi sa udaljenosti od preko 25 metara. Mesi je pokazao da za njega ne postoje nemoguće pozicije za postizanje gola.

Moglo je veče da bude još gore za Liverpul, pošto su promašaji Milnera i Salaha mogli da budu kažnjeni u petom minutu nadoknade. Mesi je tada sve omogućio Usmanu Dembeleu, ostavio ga samog pred golom Alisona, ali je usledila katastrofalna reakcija, pošto je Francuz bukvalno dodao Brazilcu loptu u ruke.

Ipak, četvrti pogodak bi definitivno predstavljao preveliku kaznu za Klopov tim, koji je zaslužio sve samo da ne doživi katastrofu na večerašnjoj utakmici i tako sačuva kakvu-takvu nadu za revanš koji je na programu sledećeg utoraka na Enfildu.

LIGA ŠAMPIONA, POLUFINALE, PRVA UTAKMICA

BARSELONA - LIVERPUL 2:0 (1:0)
/Suarez 26, Mesi 75/

Stadion: Nou Kamp
Kapacitet: 99.000
Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija).

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen - Roberto (od 91. Alenja), Pike, Lengle, Alba - Rakitić, Buskets, Vidal - Mesi, Suarez (od 91. Dembele), Kutinjo (pd 60. Semedo).

LIVERPUL (4-3-3): Alison - Gomez, Matip, Van Dajk, Robertson - Milner, Fabinjo, Keita (od 24. Henderson) - Salah, Mane, Vajnaldum (od 79. Firmino).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar