Посљедњи говор јапанског цара

Јапански цар Акихито, приликом прве у низу церемонија након којих ће у поноћ званично абдицирати, изразио је данас жељу да нова ера његовог сина, будућег цара Нарухита, донесе “мир и срећу” људима у Јапану и широм свијета.  

Свијет 30.04.2019 | 12:41
Посљедњи говор јапанског цара
Акихито је у посљедњем обраћању народу, предајући престолонасљеднику Нарухиту Престо хризантема, изјавио да жели да нова ера буде стабилна и плодна, и да се “моли свим срцем за мир и срећу за све људе у Јапану и широм свијета”, преноси АП.

На свецаности у палати, Акихито је захвалио свом народу на подршци током његове 30-годишње владавине.

Он је додао да је имао срећу то је могао да испуни своје дужности са пуним повјерењем и вјером у свој народ.

Акихито ће званично бити цар до поноћи по локалном времену, односно 17.00 часова у Србији, када ће почети ново доба, у Јапану названо Реива, што у преводу значи “лијепа хармонија”. 

Како преноси АП, Акихитова ера је прва у модерној историји Јапана која је окончана без рата. Овај цар је посветио свој живот да би се искупио за рат који се водио у име његовог оца.

Коначна церемонија абдикације, која ће, како наводи Ројтерс, бити веома кратка и једноставна, биће одржана у Палати и присуствоваће око 300 људи.

Он је први цар који је дошао на позицију под новим Уставним прописима који налажу да цар нема никакву политичку моћ. Цар Јапана за вријеме Другог свјетског рата, Хирохито, имао је божански статус, којег се одрекао након јапанске капитулације.

Акихито је 2016. године изјавио да се плаши да због старости неће моћи да у потпуности извршава своје дужности. Он данас завршава своју три деценије дугу владавину и први је цар који ће абдицирати у посљедњих 200 година, пренио је АП.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

...

30.04.2019 11:46

Јапанци би требали бити узор читавом свијету, по сваком питању.

ОДГОВОРИТЕ