Posljednji govor japanskog cara

Japanski car Akihito, prilikom prve u nizu ceremonija nakon kojih će u ponoć zvanično abdicirati, izrazio je danas želju da nova era njegovog sina, budućeg cara Naruhita, donese “mir i sreću” ljudima u Japanu i širom svijeta.  

Svijet 30.04.2019 | 12:41
Posljednji govor japanskog cara
Akihito je u posljednjem obraćanju narodu, predajući prestolonasljedniku Naruhitu Presto hrizantema, izjavio da želi da nova era bude stabilna i plodna, i da se “moli svim srcem za mir i sreću za sve ljude u Japanu i širom svijeta”, prenosi AP.

Na svecanosti u palati, Akihito je zahvalio svom narodu na podršci tokom njegove 30-godišnje vladavine.

On je dodao da je imao sreću to je mogao da ispuni svoje dužnosti sa punim povjerenjem i vjerom u svoj narod.

Akihito će zvanično biti car do ponoći po lokalnom vremenu, odnosno 17.00 časova u Srbiji, kada će početi novo doba, u Japanu nazvano Reiva, što u prevodu znači “lijepa harmonija”. 

Kako prenosi AP, Akihitova era je prva u modernoj istoriji Japana koja je okončana bez rata. Ovaj car je posvetio svoj život da bi se iskupio za rat koji se vodio u ime njegovog oca.

Konačna ceremonija abdikacije, koja će, kako navodi Rojters, biti veoma kratka i jednostavna, biće održana u Palati i prisustvovaće oko 300 ljudi.

On je prvi car koji je došao na poziciju pod novim Ustavnim propisima koji nalažu da car nema nikakvu političku moć. Car Japana za vrijeme Drugog svjetskog rata, Hirohito, imao je božanski status, kojeg se odrekao nakon japanske kapitulacije.

Akihito je 2016. godine izjavio da se plaši da zbog starosti neće moći da u potpunosti izvršava svoje dužnosti. On danas završava svoju tri decenije dugu vladavinu i prvi je car koji će abdicirati u posljednjih 200 godina, prenio je AP.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

...

30.04.2019 11:46

Јапанци би требали бити узор читавом свијету, по сваком питању.

ODGOVORITE