Југовић отворено: Хај'мо поштено...

Не може свако да буде тренер! Прослављени ас тврди да морамо да будемо поштенији према фудбалу.

Фудбал 30.04.2019 | 19:00
Југовић отворено: Хај'мо поштено...
Љупко Петровић, Ивица Осим, Марчело Липи, Свен-Јеран Ериксон, Ариго Саки... Само неки од легендарних стратега са којима је Владимир Југовић сарађивао током каријере. Требало би да зна о чему прича кад говори о струци. А Југовић у интервјуу за Блиц каже да је струка у Србији запостављена, јер се шанса даје и онима који не планирају озбиљно да се баве тренерским послом. Цени Југовић да Срби умеју да буду непоштени према фудбалу и да није случајно што на репрезентативном нивоу никад нисмо имали претеране успехе. Делом је то и последица нашег односа према струци, сматра Југовић, не само сад, него одувек.

“Ништа није случајно. Звезда је играла само два европска финала, први пут је тренер био Бранко Станковић, други пут Љупко Петровић. Ни то није случајно. Запитајте се зашто су само њих двојица догурали тако далеко? Можда зато што су поштенији од осталих. Нису случајно само Љубинко Друловић и Вељко Пауновић освајали европску и светску титулу са омладинцима Србије“, констатује легендарни везиста на почетку разговора за Блиц.

А онда да се појасни...

“Фудбал је озбиљан посао и озбиљна филозофија. Тренер мора да има интегритет, да патентира и сачува своје идеје, да буде аутономан и да не подлеже притисцима оних који му суфлирају са стране. Нажалост, таквих је мало у Србији и зато смо у озбиљном дефициту са звучним тренерским именима“.

Присећа се Југовић и времена када је он дебитовао за репрезентацију некадашње Југославије код Ивице Осима. За легендарног Штрауса са Грбавице каже да спада у круг стратега који су трпели озбиљне притиске, али су умели да се носе са њима.

“Чак су и њему наметали играче током Светског првенства у Италији и стварали му проблеме око тима. Само што је Осим био мангуп и знао је како да се постави. Замислите онда шта се дешавало са селекторима који нису били мангупи. То је наша бољка, ретко када идемо поштено, тако је и сада. Не зна се да ли састављамо екипу да бисмо нешто направили и освојили или је састављамо да би се некоме учинила услуга. И онда се питамо зашто нема успеха. Па, све има своје. Увек се гледа нечији лични интерес уместо да репрезентација буде изнад свега. Мора поштеније“.

Истиче Југовић да му је много жао што Пауновић и Друловић не раде нигде, не може да прежали што Љупко Петровић никад није водио репрезентацију... А шта каже за садашњег селектора?

“Као навијач морам да верујем у Крстајића и да га подржим на путу ка Европском првенству, али ми је несхватљиво да неко у исто време може да буде председник клуба и да обавља функцију селектора. Тренери се стварају. Допада ми се развојни пут Владана Милојевића. Почео је од омладинаца Звезде, доказао се у Грчкој и вратио на Маракану као зрео тренер. Нису сви млади тренери у истој равни, неки су талентованији. Када неко има визију и идеју, око њега се ствара мрежа, обликује се пројекат, све расте и иде напред. Струка је у Србији запостављена, створила се клима да свако може да буде тренер. Е, па не може свако. Шансу треба дати искључиво онима који су заиста озбиљни у намери да се баве тренерским послом“, категорички ће Југовић за Блиц.

Понављамо, зна о чему прича...

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар