Jugović otvoreno: Haj'mo pošteno...

Ne može svako da bude trener! Proslavljeni as tvrdi da moramo da budemo pošteniji prema fudbalu.

Fudbal 30.04.2019 | 19:00
Jugović otvoreno: Haj'mo pošteno...
Ljupko Petrović, Ivica Osim, Marčelo Lipi, Sven-Jeran Erikson, Arigo Saki... Samo neki od legendarnih stratega sa kojima je Vladimir Jugović sarađivao tokom karijere. Trebalo bi da zna o čemu priča kad govori o struci. A Jugović u intervjuu za Blic kaže da je struka u Srbiji zapostavljena, jer se šansa daje i onima koji ne planiraju ozbiljno da se bave trenerskim poslom. Ceni Jugović da Srbi umeju da budu nepošteni prema fudbalu i da nije slučajno što na reprezentativnom nivou nikad nismo imali preterane uspehe. Delom je to i posledica našeg odnosa prema struci, smatra Jugović, ne samo sad, nego oduvek.

“Ništa nije slučajno. Zvezda je igrala samo dva evropska finala, prvi put je trener bio Branko Stanković, drugi put Ljupko Petrović. Ni to nije slučajno. Zapitajte se zašto su samo njih dvojica dogurali tako daleko? Možda zato što su pošteniji od ostalih. Nisu slučajno samo Ljubinko Drulović i Veljko Paunović osvajali evropsku i svetsku titulu sa omladincima Srbije“, konstatuje legendarni vezista na početku razgovora za Blic.

A onda da se pojasni...

“Fudbal je ozbiljan posao i ozbiljna filozofija. Trener mora da ima integritet, da patentira i sačuva svoje ideje, da bude autonoman i da ne podleže pritiscima onih koji mu sufliraju sa strane. Nažalost, takvih je malo u Srbiji i zato smo u ozbiljnom deficitu sa zvučnim trenerskim imenima“.

Priseća se Jugović i vremena kada je on debitovao za reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije kod Ivice Osima. Za legendarnog Štrausa sa Grbavice kaže da spada u krug stratega koji su trpeli ozbiljne pritiske, ali su umeli da se nose sa njima.

“Čak su i njemu nametali igrače tokom Svetskog prvenstva u Italiji i stvarali mu probleme oko tima. Samo što je Osim bio mangup i znao je kako da se postavi. Zamislite onda šta se dešavalo sa selektorima koji nisu bili mangupi. To je naša boljka, retko kada idemo pošteno, tako je i sada. Ne zna se da li sastavljamo ekipu da bismo nešto napravili i osvojili ili je sastavljamo da bi se nekome učinila usluga. I onda se pitamo zašto nema uspeha. Pa, sve ima svoje. Uvek se gleda nečiji lični interes umesto da reprezentacija bude iznad svega. Mora poštenije“.

Ističe Jugović da mu je mnogo žao što Paunović i Drulović ne rade nigde, ne može da prežali što Ljupko Petrović nikad nije vodio reprezentaciju... A šta kaže za sadašnjeg selektora?

“Kao navijač moram da verujem u Krstajića i da ga podržim na putu ka Evropskom prvenstvu, ali mi je neshvatljivo da neko u isto vreme može da bude predsednik kluba i da obavlja funkciju selektora. Treneri se stvaraju. Dopada mi se razvojni put Vladana Milojevića. Počeo je od omladinaca Zvezde, dokazao se u Grčkoj i vratio na Marakanu kao zreo trener. Nisu svi mladi treneri u istoj ravni, neki su talentovaniji. Kada neko ima viziju i ideju, oko njega se stvara mreža, oblikuje se projekat, sve raste i ide napred. Struka je u Srbiji zapostavljena, stvorila se klima da svako može da bude trener. E, pa ne može svako. Šansu treba dati isključivo onima koji su zaista ozbiljni u nameri da se bave trenerskim poslom“, kategorički će Jugović za Blic.

Ponavljamo, zna o čemu priča...

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar