Јол: Тадић просјечан у Енглеској, а сад је звијезда!

Мартин Јол тренирао је и Тотенхем и Ајакс, па је уочи дуела ова два тима на новом "Лејну" говорио о амстердамском саставу, самим тим и Тадићу.

Фудбал 30.04.2019 | 16:00
Јол: Тадић просјечан у Енглеској, а сад је звијезда!
"Холанђанин сам и нису моји принципи да кажем ово, али Тотенхем мора да заустави Френкија де Јонга. Он је неверовата. Никада нисте видели играча као што је он. Френки је као Јохан Кројф када додаје, али игра доста 'дубље' и ако није у позицији да одигра пас он ће отрчати од вас", рекао је Мартин Јол у разговору за "Гардијан".

"Зато га је Барселона платила 75 милиона евра. Са њим нам је и репрезентација поново јака, победили смо Немачку, победили смо Француску и то је само због њега. Морате да га зауставите. Ако то не урадите, уништиће вас", додао је.

Као човек који је тренирао и Тотенхем и Ајакс, 63-годишњи стручњак из Хага био је одличан саговорник пред прву полуфиналну утакмицу Лиге шампиона коју ће ова два клуба одиграти у уторак од 21 час на новом "Вајт харт лејну". На старом, Јол је водио "певце" у три сезоне до 2007, после чега се кратко задржао у Хамбургу. На лето 2009. прихватио је да замени Марка ван Бастена на клупи "копљаника" и задржао се у Амстердаму сезону и по.

Јол сматра да су успеси Ајакса ове сезоне у Европи, иза којег су остали Реал Мадрид и Јувентус, у великој мери припадају и тренеру Ерику тен Хагу, који је вратио неке основне принципе Јохана Кројфа у игру екипе.

"У Кројфово време Ајакс је играо 4-3-3 са једном 'шестицом' и две 'осмице', али овај састав се мало разликује утолико што је Де Јонг довољно добар да креира из 'дубине' и одатле диктира темпо утакмице. Зато су се одлучили да играју са две 'шестице', Де Јонгом и Ласе Шенеом и једним играчем као 'десетком', Донијем ван де Беком. Гледајте и њега", додао је Јол.

"Имао је 13 година и играо у млађим категоријама када сам био тренер првог тима. Систем је тада био 4-2-3-1 и гледао сам га на утакмицама како игра тог једног нападача. То је као да сте имали 'деветку' и по", присетио се овај ветеран тренерског посла.

Серж Орије, Хари Кејн и Муса Сисоко повређени су, а Ерик Ламела и Хари Винкс ровити пред дуел са Ајаксом, чији тренер од важнијих играча неће моћи да рачуна на Нусера Мазрауија. Утакмицу суди шпански арбитар Антонио Лахоз.

Он се потом окренуо Тен Хаговој навали у којој су ове сезоне импресивни Хаким Зијеш, Давид Нерес и Душан Тадић, који је у првој сезони у клубу већ постигао 34 гола уз 21 асистенцију уз неколико незаборавних игара, управо у Лиги шампиона.

"Зијеш је десно, али он више размишља као везиста. 'Залама' унутра, појављује се у простору и има добар пас. Када је лопта код њега, остали ће нападати простор и појављивати се 'горе'. Давид Нерес, Бразилац који је одличан таленат, долази са леве стране а Душан Тадић, некадашњи играч Саутемптона, игра 'горе'. Иако није класична 'деветка'", приметио је Јол и додао:

"Али, Тадић ће играти на тој позицији и биће веома компликовано за високе штопере као што су Тоби Алдервирелд и Јан Вертонген".

Јол је потом исхвалио Тен Хагову одбрану и најавио да ће 19-годишњи штопер, Матијс де Лигт, већ овог лета отићи за 80 милиона евра у клубове попут Барселоне или Манчестер јунајтеда.

"СТВАР СА АЈАКСОМ ЈЕ ШТО ЊИХ НИЈЕ БРИГА УОПШТЕ"

У среду увече у другом полуфиналу састаће се Барселона и Ливерпул. Реванши су наредне недеље.

"Да сам у Тотенхему, потписао бих Зијеша. Није најснажнији на терену, али се развија у веома доброг играча", рекао је Јол.

"Има једна ствар. Погледајте Тадића. Он је био просечан играч у Премијер лиги, али у Холандији, он је један од најбољих у лиги. У Холандији није толико тешко, као што се људима чини", рекао је.

Потом је и упозорио менаџера Маурисија Покетина да су фудбалера Ајакса васпитани тако да не размишљају о амбијенту, навијачима, снази ривала, а најмање о његовој слави или финансијској моћи.

"Ствар са Ајаксом је у томе што је њих брига за Тотенхем. Или Реал Мадрид. Или Јувентус. И једне и друге су надиграли на њиховим стадионима. Они играју помало као Холандија од пре 25 година. Када су играли против најјачих тимова, били су јако добри јер их није било брига за то", упоредио је Јол екипу Ајакса са тимом у ком су играли Ван Бастен, Руд Гулит, Франк Рајкард, Роналд Куман и остали.

Ајакс је четири пута био шампион Европе: 1971, 1972, 1973. и 1995. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар