Jol: Tadić prosječan u Engleskoj, a sad je zvijezda!

Martin Jol trenirao je i Totenhem i Ajaks, pa je uoči duela ova dva tima na novom "Lejnu" govorio o amsterdamskom sastavu, samim tim i Tadiću.

Fudbal 30.04.2019 | 16:00
Jol: Tadić prosječan u Engleskoj, a sad je zvijezda!
"Holanđanin sam i nisu moji principi da kažem ovo, ali Totenhem mora da zaustavi Frenkija de Jonga. On je neverovata. Nikada niste videli igrača kao što je on. Frenki je kao Johan Krojf kada dodaje, ali igra dosta 'dublje' i ako nije u poziciji da odigra pas on će otrčati od vas", rekao je Martin Jol u razgovoru za "Gardijan".

"Zato ga je Barselona platila 75 miliona evra. Sa njim nam je i reprezentacija ponovo jaka, pobedili smo Nemačku, pobedili smo Francusku i to je samo zbog njega. Morate da ga zaustavite. Ako to ne uradite, uništiće vas", dodao je.

Kao čovek koji je trenirao i Totenhem i Ajaks, 63-godišnji stručnjak iz Haga bio je odličan sagovornik pred prvu polufinalnu utakmicu Lige šampiona koju će ova dva kluba odigrati u utorak od 21 čas na novom "Vajt hart lejnu". Na starom, Jol je vodio "pevce" u tri sezone do 2007, posle čega se kratko zadržao u Hamburgu. Na leto 2009. prihvatio je da zameni Marka van Bastena na klupi "kopljanika" i zadržao se u Amsterdamu sezonu i po.

Jol smatra da su uspesi Ajaksa ove sezone u Evropi, iza kojeg su ostali Real Madrid i Juventus, u velikoj meri pripadaju i treneru Eriku ten Hagu, koji je vratio neke osnovne principe Johana Krojfa u igru ekipe.

"U Krojfovo vreme Ajaks je igrao 4-3-3 sa jednom 'šesticom' i dve 'osmice', ali ovaj sastav se malo razlikuje utoliko što je De Jong dovoljno dobar da kreira iz 'dubine' i odatle diktira tempo utakmice. Zato su se odlučili da igraju sa dve 'šestice', De Jongom i Lase Šeneom i jednim igračem kao 'desetkom', Donijem van de Bekom. Gledajte i njega", dodao je Jol.

"Imao je 13 godina i igrao u mlađim kategorijama kada sam bio trener prvog tima. Sistem je tada bio 4-2-3-1 i gledao sam ga na utakmicama kako igra tog jednog napadača. To je kao da ste imali 'devetku' i po", prisetio se ovaj veteran trenerskog posla.

Serž Orije, Hari Kejn i Musa Sisoko povređeni su, a Erik Lamela i Hari Vinks roviti pred duel sa Ajaksom, čiji trener od važnijih igrača neće moći da računa na Nusera Mazrauija. Utakmicu sudi španski arbitar Antonio Lahoz.

On se potom okrenuo Ten Hagovoj navali u kojoj su ove sezone impresivni Hakim Ziješ, David Neres i Dušan Tadić, koji je u prvoj sezoni u klubu već postigao 34 gola uz 21 asistenciju uz nekoliko nezaboravnih igara, upravo u Ligi šampiona.

"Ziješ je desno, ali on više razmišlja kao vezista. 'Zalama' unutra, pojavljuje se u prostoru i ima dobar pas. Kada je lopta kod njega, ostali će napadati prostor i pojavljivati se 'gore'. David Neres, Brazilac koji je odličan talenat, dolazi sa leve strane a Dušan Tadić, nekadašnji igrač Sautemptona, igra 'gore'. Iako nije klasična 'devetka'", primetio je Jol i dodao:

"Ali, Tadić će igrati na toj poziciji i biće veoma komplikovano za visoke štopere kao što su Tobi Aldervireld i Jan Vertongen".

Jol je potom ishvalio Ten Hagovu odbranu i najavio da će 19-godišnji štoper, Matijs de Ligt, već ovog leta otići za 80 miliona evra u klubove poput Barselone ili Mančester junajteda.

"STVAR SA AJAKSOM JE ŠTO NJIH NIJE BRIGA UOPŠTE"

U sredu uveče u drugom polufinalu sastaće se Barselona i Liverpul. Revanši su naredne nedelje.

"Da sam u Totenhemu, potpisao bih Ziješa. Nije najsnažniji na terenu, ali se razvija u veoma dobrog igrača", rekao je Jol.

"Ima jedna stvar. Pogledajte Tadića. On je bio prosečan igrač u Premijer ligi, ali u Holandiji, on je jedan od najboljih u ligi. U Holandiji nije toliko teško, kao što se ljudima čini", rekao je.

Potom je i upozorio menadžera Maurisija Poketina da su fudbalera Ajaksa vaspitani tako da ne razmišljaju o ambijentu, navijačima, snazi rivala, a najmanje o njegovoj slavi ili finansijskoj moći.

"Stvar sa Ajaksom je u tome što je njih briga za Totenhem. Ili Real Madrid. Ili Juventus. I jedne i druge su nadigrali na njihovim stadionima. Oni igraju pomalo kao Holandija od pre 25 godina. Kada su igrali protiv najjačih timova, bili su jako dobri jer ih nije bilo briga za to", uporedio je Jol ekipu Ajaksa sa timom u kom su igrali Van Basten, Rud Gulit, Frank Rajkard, Ronald Kuman i ostali.

Ajaks je četiri puta bio šampion Evrope: 1971, 1972, 1973. i 1995. godine.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar