Био је трећи најплаћенији фудбалер свијета...!

Никада није играо у Европи, а сада одлази у пензију! Дарио Конка - симбол успона кинеског фудбала!

Фудбал 30.04.2019 | 17:50
Био је трећи најплаћенији фудбалер свијета...!
Само велики заљубљеници у фудбал чули су за Дарија Конку. Аргентинац који никада у каријери није закорачио на европски терен, био је у једном моменту трећи најплаћенији играч света, одмах иза Лионела Месија иКристијана Роналда. И на вест да се повлачи у пензију расплакала је милионе. Зато што је Конка фудбалска икона у – Кини.

Као бомба је експлодирала вест у светском фудбалу те 2011. године да је Дарио Конка, фудбалер бразилског Флуминензеа, прешао у кинески Гвангџоу Евергранде, у трансферу вредном 10.000.000 евра. Али, његова плата је била то о чему се брујало - 12.500.000 евра годишње!

Конка је био тај пионир мегаломанских кинеских трансфера и уговора, за којим су потом кренули Дидије Дрогба, Оскар, Хулк...

Играо је Конка две године за Гвангџоу, па се вратио у Флуминензе, па 2015. се опет отиснуо у Кину, овог пута у Шангај СИПГ.

Иако по квалитету није био на нивоу играча који су касније долазили са европских терена, из највише фудбалске класе, Дарио Конка је стекао култни статус у Кини.

„Он је симбол златног доба кинеског фудбала. Навијачи имају огромно поштовање према њему, Конка је један од тотема кинеске суперлиге“, стоји у тексту Сине Спортс.

Тешка повреда колена успорила је Дарија Конку када је дошао у Шангај. Велики путник каријеру је завршио у САД, где је одиграо само три утакмице за нижеразредни Остин Болд. Схватио је тада да не може даље...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар