Bio je treći najplaćeniji fudbaler svijeta...!

Nikada nije igrao u Evropi, a sada odlazi u penziju! Dario Konka - simbol uspona kineskog fudbala!

Fudbal 30.04.2019 | 17:50
Bio je treći najplaćeniji fudbaler svijeta...!
Samo veliki zaljubljenici u fudbal čuli su za Darija Konku. Argentinac koji nikada u karijeri nije zakoračio na evropski teren, bio je u jednom momentu treći najplaćeniji igrač sveta, odmah iza Lionela Mesija iKristijana Ronalda. I na vest da se povlači u penziju rasplakala je milione. Zato što je Konka fudbalska ikona u – Kini.

Kao bomba je eksplodirala vest u svetskom fudbalu te 2011. godine da je Dario Konka, fudbaler brazilskog Fluminenzea, prešao u kineski Gvangdžou Evergrande, u transferu vrednom 10.000.000 evra. Ali, njegova plata je bila to o čemu se brujalo - 12.500.000 evra godišnje!

Konka je bio taj pionir megalomanskih kineskih transfera i ugovora, za kojim su potom krenuli Didije Drogba, Oskar, Hulk...

Igrao je Konka dve godine za Gvangdžou, pa se vratio u Fluminenze, pa 2015. se opet otisnuo u Kinu, ovog puta u Šangaj SIPG.

Iako po kvalitetu nije bio na nivou igrača koji su kasnije dolazili sa evropskih terena, iz najviše fudbalske klase, Dario Konka je stekao kultni status u Kini.

„On je simbol zlatnog doba kineskog fudbala. Navijači imaju ogromno poštovanje prema njemu, Konka je jedan od totema kineske superlige“, stoji u tekstu Sine Sports.

Teška povreda kolena usporila je Darija Konku kada je došao u Šangaj. Veliki putnik karijeru je završio u SAD, gde je odigrao samo tri utakmice za nižerazredni Ostin Bold. Shvatio je tada da ne može dalje...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar