''Пет година - седам операција, био сам ментално уморан!''

''Новак? Рекао сам му да ће бити први!'' Српски тенисер Јанко Типсаревић је готово пет година покушавао да се врати на терен, после стравичног низа пехова који су му се дешавали.

Тенис 30.04.2019 | 18:30
''Пет година - седам операција, био сам ментално уморан!''
О свему томе је говорио у Тенис подкасту.

"Мој живот је у последње време био мање-више везан за болнице, докторе и операције. За пет година имао сам седам операција ногу. Када је све изгледало у реду и када сам се вратио у најбољих 50, појавили су се проблеми са тетивама. У децембру сам почео да тренира, можда сам раније него што је требало почео сезону, али сам желео да се вратим на терен", рекао је Типсаревић.

Истакао је да поред свега жели да се врати тенису јер и даље има љубави за тај спорт.

"Можда звучи лоше или глупо, али је мени нормално да дам све што имам, да је нормално да покушам, да је нормално да пружим максимум. Сада се више забављам на терену него када сам био осми тенисер света. Тада сам био фаворит против скоро свакога, али сам био млад и имао сам план Б у игри. Сада то немам, мој план А је да играм са основне линије. Научио сам много од Роџера Федерера. Један од разлога за његов успех је то што нема план Б. Због тога, постао је бољи тактичар", истакао је Типсаревић.

Зачетник новог таласа српског тениса је истакао да се 2018. године сусрео са лошим мислима.

"Не могу да кажем да сам размишљао о повлачењу, али сам почео да се осећам ментално уморно. То је била пета година мог покушаја да се вратим и схватио сам да се увек деси нешто што није у мојој контроли и што ме враћа назад. Нисам могао ништа да урадим да осећам мању бол и то се пренело на мене и моју породицу. Не могу то да назовем депресијом, можда у блажој форми. Нисам разговарао ни са ким, моје тело је било на аутопилоту. Не могу да кажем ни да нисам био расположен, једноставно сам био равнодушан, што је потпуно супротно мојој личности", навео је Типсаревић.

Како је истакао, ту ситуацију не може да упореди са моментима са којима се суочавао Новак Ђоковић.

"Многи мисле да је Новак после освајања Ролан Гароса 2017. године доживео ментални слом, као што се десило Ендију Марију када је постао први тенисер света. Неки мисле да је то кривица гуруа, дијете и друга с*ања... Разлог за све то, по мом мишљењу, не знам да ли Новак дели то или не, то је фактор повреде. Када осећате бол и покушавате да урадите нешто невероватно, онда се осећате демотивисано и на крају то изгледа као да полудите. Не можете да направите праве животне одлуке због тог ужасног микса повреда и менталног умора, са чиме се Новак суочавао један кратак период, осам месеци. Кажем, кратак период из мог угла, ја сам био повређен пет година. Ипак, вратио се и постао опет број 1. Научио сам од њега како живети тенис сваки дан. Када сам га срео после операције лакта, видео сам како се понаша и рекао сам му да ће следеће године у то време бити први. Смејао ми се јер је тада био двадесети", навео је Типсаревић.

Јанко је додао и да верује да може да се врати у 50 најбољих тенисера света, да му та ствар неће променити живот, али да ће му значити и бити потврда да снага воље и менталитет непредавања могу да победе све.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар