''Pet godina - sedam operacija, bio sam mentalno umoran!''

''Novak? Rekao sam mu da će biti prvi!'' Srpski teniser Janko Tipsarević je gotovo pet godina pokušavao da se vrati na teren, posle stravičnog niza pehova koji su mu se dešavali.

Tenis 30.04.2019 | 18:30
''Pet godina - sedam operacija, bio sam mentalno umoran!''
O svemu tome je govorio u Tenis podkastu.

"Moj život je u poslednje vreme bio manje-više vezan za bolnice, doktore i operacije. Za pet godina imao sam sedam operacija nogu. Kada je sve izgledalo u redu i kada sam se vratio u najboljih 50, pojavili su se problemi sa tetivama. U decembru sam počeo da trenira, možda sam ranije nego što je trebalo počeo sezonu, ali sam želeo da se vratim na teren", rekao je Tipsarević.

Istakao je da pored svega želi da se vrati tenisu jer i dalje ima ljubavi za taj sport.

"Možda zvuči loše ili glupo, ali je meni normalno da dam sve što imam, da je normalno da pokušam, da je normalno da pružim maksimum. Sada se više zabavljam na terenu nego kada sam bio osmi teniser sveta. Tada sam bio favorit protiv skoro svakoga, ali sam bio mlad i imao sam plan B u igri. Sada to nemam, moj plan A je da igram sa osnovne linije. Naučio sam mnogo od Rodžera Federera. Jedan od razloga za njegov uspeh je to što nema plan B. Zbog toga, postao je bolji taktičar", istakao je Tipsarević.

Začetnik novog talasa srpskog tenisa je istakao da se 2018. godine susreo sa lošim mislima.

"Ne mogu da kažem da sam razmišljao o povlačenju, ali sam počeo da se osećam mentalno umorno. To je bila peta godina mog pokušaja da se vratim i shvatio sam da se uvek desi nešto što nije u mojoj kontroli i što me vraća nazad. Nisam mogao ništa da uradim da osećam manju bol i to se prenelo na mene i moju porodicu. Ne mogu to da nazovem depresijom, možda u blažoj formi. Nisam razgovarao ni sa kim, moje telo je bilo na autopilotu. Ne mogu da kažem ni da nisam bio raspoložen, jednostavno sam bio ravnodušan, što je potpuno suprotno mojoj ličnosti", naveo je Tipsarević.

Kako je istakao, tu situaciju ne može da uporedi sa momentima sa kojima se suočavao Novak Đoković.

"Mnogi misle da je Novak posle osvajanja Rolan Garosa 2017. godine doživeo mentalni slom, kao što se desilo Endiju Mariju kada je postao prvi teniser sveta. Neki misle da je to krivica gurua, dijete i druga s*anja... Razlog za sve to, po mom mišljenju, ne znam da li Novak deli to ili ne, to je faktor povrede. Kada osećate bol i pokušavate da uradite nešto neverovatno, onda se osećate demotivisano i na kraju to izgleda kao da poludite. Ne možete da napravite prave životne odluke zbog tog užasnog miksa povreda i mentalnog umora, sa čime se Novak suočavao jedan kratak period, osam meseci. Kažem, kratak period iz mog ugla, ja sam bio povređen pet godina. Ipak, vratio se i postao opet broj 1. Naučio sam od njega kako živeti tenis svaki dan. Kada sam ga sreo posle operacije lakta, video sam kako se ponaša i rekao sam mu da će sledeće godine u to vreme biti prvi. Smejao mi se jer je tada bio dvadeseti", naveo je Tipsarević.

Janko je dodao i da veruje da može da se vrati u 50 najboljih tenisera sveta, da mu ta stvar neće promeniti život, ali da će mu značiti i biti potvrda da snaga volje i mentalitet nepredavanja mogu da pobede sve.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar