Ф1: Доминација Мерцедеса у Бакуу!

Фетел поново немоћан! Валтери Ботас, возач Мерцедеса, победник је Велике награде Азербејџана – четврте трке овогодишњег шампионата.  Мерцедес "брујао" на улицама Бакуа, Ботас је озбиљан! Луис Хамилтон ће имати великог изазивача у виду клупског колеге који је сада испред њега у генералном пласману. .

Остали спортови 29.04.2019 | 13:15
Ф1: Доминација Мерцедеса у Бакуу!
И у 1001. трци Формуле 1, на највишем подијуму је Финац!

Возач Мерцедеса Валтери Ботас побиједио је у Бакуу у трци за Велику награду Азербејџана у шампионату Формуле 1, што му је други тријумф у сезони, и то узастопни, пошто је претходно славио и у Кини испред клупског колеге.

И овога пута је шампиона Луис Хамилтон био иза њега, док се на трећи степеник попео њемачки возач Себастијан Фетел из Ферарија.

Иза њих завршили су Макс Ферстапен (Ред Бул), Шарл Леклер (Ферари), Серхио Перез (Рејсинг Поинт), односно прву десеторицу комплетирали су Каролос Саинц и Ландо Норис из Мекларена, Ленс Строл из Рејсин Поинта и Кими Раиконен из Алфа Ромеа.

Петом побједом у каријери Ботас је у генералном пласману преузео челну позицију испред Хамилтона са само бодом предности (87-86), док је трећи Фетел са 52.

Шампионат Формуле 1 биће настављен 12. маја трком за Велику награду Шпаније.

Мерцедес је још једном демонстрирао силу, пошто је друго место заузео актуелни шампион Луис Хамилтон.

Трећи је на циљ стигао Себастијан Фетел, који је имао још једно лоше издање, четврти је Макс Ферстапен, пети Шарл Леклер, док првих десет комплетирају Серхио Перес, Ландо Норис, Ленс Строл и Кими Раиконен.

Трка је отворена прилично мирно за стандарде у Бакуу, Хамилтон је покушао у првој кривини да престигне Ботаса, али је Финац одолео нападу и убрзо увећа предност. Фетел је задржао трећу позицију, али је имао лош ритам и возачи Мерцедеса су му брзо побегли.

Други возач Ферарија Шарл Леклер обележио је први део трке, пошто је дуго држао прво место. Француз је кренуо са осмог места, али је рапидно напредовао. Када су водећи отишли у бокс, он је то искористио и дуго се држао. Међутим, утисак је да је предуго остао на стази и да је Ферари требало раније да му замени пнеуматике.

На шеснаест кругова до краја Леклера су обишли водећи, а он је убрзо отишао на промену гума. Ботас је контролисао темпо, Хамилтон се добро држао, као и Фетел и Ферстапен.

До краја нико није успео да угрози двојац Мерцедеса. Хамилтон је у завршници покушао да дође до победе, али погрешио у последњем кругу и Ботас је одбио налет. Финац је овом победом преузео вођство у генералном пласману у односу на Британца.

Генерални пласман:

1. Валтери Ботас (Мерцедес) 87
2. Луис Хамилтон (Мерцедес) 86
3. Себастија Фетел (Ферари) 52
4. Макс Ферстапен (Ред Бул) 51
5. Шарл Леклер (Ферари) 46

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар