Велики преузимају Западни Балкан

"Велики" желе да се сада баве Западним Балканом, и њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон, који нису били увијек јединствени у политици према Балкану, желе сада да буду на једној страни ужета и ставе под контролу неуспјеле преговоре ЕУ, оцјењује експерт за југоисточну Европе Универзитета у Грацу Флориан Бибер у изјави бечком дневнику "Курир" поводом конференције у Берлину.

Регион 29.04.2019 | 12:39
Велики преузимају Западни Балкан
Лист указује да је на самом врху дневног реда дијалог Београда и Приштине, који је блокиран због такси уведених од Приштине на српске производе.

Бечки дневник подсјећа да је прије увођења такси било ријечи о размјени тетиторија као рјешење косовског проблема и да су Аустрија, висока представница ЕУ Федерика Могерини, европски комесар Јоханес Хан, али и Макрон обећали подршку тој идеји, коју је од почетка одбацивала Меркелова.

То отвара Пандорину кутију у региону, увјерени су критичари, наводи "Курир":

Њемачка ће на конференцији у Берлину покушати да једном заувијек избрише планове за подјелу Косова, оцијењује Бибер.

Аустрија није присутна на скупу у Берлину, констатује "Курир", а Бибер истиче да званичан Беч у овом случају не игра важну улогу.

"Поред тога, аустријска спољна политика је под актуелном владом изгубила на тежини у региону", сматра он.

(Курир)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Истина

29.04.2019 10:42

На залост претензије сусједа не јењавају, биједа увијек страда и ниста висе, у поздани лични интереси обуцени у националну политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

29.04.2019 10:47

Где су Британци они су сумњиви имају са Америма план 2 који је гори по Србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

29.04.2019 10:48

Бице окрсаја данас због Косова има Андја Вуцицу нос да натрља, само ако поцне да лазе, рекла је јуце доста је висе, бице : јесил за русе ил за ЕУ ❓ .. ако си за њих да и теби уведемо једну фину дозу санкција, нема љутње, немозес ти дјикане да возас цитаву Еуропу за нос.... ти си сесељев следбеник... Нецес ти Андју висе лагат.. ☝️❗❗

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мј.

29.04.2019 11:21

Сто јој не годи Вуцкова прица а годи јој Руски гас.Мало један то па прави и други.Мој Хари веца је то утакмица него сто ми моземо и замислити.

Name

Милан

29.04.2019 10:53

Никакво цудо сто це нам Косово бити отето када су срби разједињени измедју себе и тако лакси плијен. Најбољи примјер је сто нису на Самит у Берлин хтјели да позову Милорада Додика јер це им он у фацу реци да треба постовати резолуцију Савјета безбиједности УН-а 1244 по којој је Косово саставни дио Србије, вец зову Звиздица који це одмах реци да је Косово дрзава. Нису га позвали јер знају да це се Вуциц бунити у вези независности Косова па веле ако позову Додика који це се против тога бунити да це то бити вец двије дрзаве које се отворено противе независности, па це им покварити идилу у којој треба да се лагано отме Косово од српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.04.2019 11:23

НЕ, нису га позвали зато што је под јавним санкцијама УСА, тајним санкцијама ЕУ и зато што црта неке мапе и прекраја границе на Балкану, то у данашње доба могу радити само тешки болесници.

Name

Мј.

29.04.2019 11:25

Могу прицати ста хоце.Цудан смо ми Срби сој.Пет вјекова није било насе па га повратисмо.Послије сто и несто година опет покусавају да га отму али видјет цемо какав це крај бити.Битно је да се радјају нови Обилици.

Name

Ре милан

29.04.2019 11:35

МД је само ревелантан у РС и даље Нико га не доживљава озбиљно .Због тога није позван на Самит.Свој легалитет може трошити под шатором и испијањем брље са жељезничарима. Озбиљни државници знају са ким имају посла.Цовјек који је под УСА санкцијама није озбиљан суговорник .Има АВ па нек са њим расправља о озбиљним свјетским темама .

Name

Милан 2

29.04.2019 11:01

Која су дјубрад ови из европске уније јер су позвали Звиздица из БиХ да мозе климати главом да је Косово дрзава. Па нека сад неко казе да се не понизавају срби на сваки могуци нацин. Прво нам растуре дрзаву, признају насилно одвајање дијелова Југославије, бомбардују нас, убијају нам дјецу осиромасеним уранијумом, стите злоцинце који су убијали србе и на крају отимају срце Србије. Јос само да додијеле Нобелову награду за мир Тацију и Харадинају и тиме су нас попљували од главе до пете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

29.04.2019 11:18

Ето требали су Додана да позову, зна свијет ко је он и ста ради. Мозе да се спроводи овде али вани нема мјеста за њега. Санкције су цудо бозије.

Name

ре Милан 2

29.04.2019 11:29

Распитај се ко црта границе пред новинарима? знаш ли ти шта то значи? Немој кривити Европу, криви свог шефа Бају који високу политику третира као шведски сто. Резолуција "1244 више не важи" (примјер), тако то иде код Баје, све зависи, оно што му се свиђа то прихвата а оно што је већ потписао и изгласао а то му се не свиђа, он би да тако и свијет размишља а то у свијету не иде баш тако. Бају би било најбоље вратити у РС под шатор, ту је њему мјесто.

Name

Ре Добојлија

29.04.2019 11:29

92-друге сви муслкмани су стали уз свог Алију да би сацували Босну, једино нама није довољно сто нас други сутају и газе па смо и сами поцели да се измедју себе пљујемо. Аферим срби.

Name

гуз

29.04.2019 11:26

Зар има неко да вјерује да је Косово српско?Вуциц је то вец признао,сада гледа како це окривити некога другога за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

29.04.2019 11:56

Нама су битни: Руси, Кинези и Американци. Француз, Немац и остали Европљани се ни за шта не питају. ...Немцима остају: Хрвати, Словенци и остали. ...И никад ми нећемо ући у ЕУ. Ми ћемо само да решимо сва поглавља, и прекопираћемо законе и регулативе од ЕУ, и само ће зато и бити боље. А Република Српска ће да уради све што и Србија, тј. копираће те законе и регулативе од Србије. И онда идемо самостално у будућност, и то без ЕУ и НАТО-а. Али, Американац, Рус и Кинез ће се понашати као да су српске теритрије њихово двориште и њихова зона утцаја. А Косово ће до даљег остати ту где јесте (значи нигде, ни тамо, ни овамо, ни признато, а ни непризнато, без столице у свим међународним институцијама, и биће беда и даље). Еј, И Србију мећу у нов регион: Србија, Румунија, Бигарска и Грчка. А уз ових 4 ће увек бити и Република Српска , јер она се угледа на Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ројс

29.04.2019 12:07

А будале... сваста

Name

Гроф

29.04.2019 12:50

Колонија ће увијек бити.Ко има моћ, имаће их.Мали не могу једни другима помоћи. Шта је Европска унија него колони великих.Западни Балкан је на реду.Ко им засмета,склањају га.Локалним моћницима је одзвонило.Живи били па видели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватро Марx

29.04.2019 19:46

Космет се мора повратити то је Српска свијетиња Србија је без Космета,понизена ,саката слепа и срамна. Сви смо ми са Космета, и несмијемо насу колевку и дубак напустити. Да ниједног Србина нема, наси манастири и цркве нáс везују. Знате ону насу, играле се делије насред земље Србије.

ОДГОВОРИТЕ