Veliki preuzimaju Zapadni Balkan

"Veliki" žele da se sada bave Zapadnim Balkanom, i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, koji nisu bili uvijek jedinstveni u politici prema Balkanu, žele sada da budu na jednoj strani užeta i stave pod kontrolu neuspjele pregovore EU, ocjenjuje ekspert za jugoistočnu Evrope Univerziteta u Gracu Florian Biber u izjavi bečkom dnevniku "Kurir" povodom konferencije u Berlinu.

Region 29.04.2019 | 12:39
Veliki preuzimaju Zapadni Balkan
List ukazuje da je na samom vrhu dnevnog reda dijalog Beograda i Prištine, koji je blokiran zbog taksi uvedenih od Prištine na srpske proizvode.

Bečki dnevnik podsjeća da je prije uvođenja taksi bilo riječi o razmjeni tetitorija kao rješenje kosovskog problema i da su Austrija, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han, ali i Makron obećali podršku toj ideji, koju je od početka odbacivala Merkelova.

To otvara Pandorinu kutiju u regionu, uvjereni su kritičari, navodi "Kurir":

Njemačka će na konferenciji u Berlinu pokušati da jednom zauvijek izbriše planove za podjelu Kosova, ocijenjuje Biber.

Austrija nije prisutna na skupu u Berlinu, konstatuje "Kurir", a Biber ističe da zvaničan Beč u ovom slučaju ne igra važnu ulogu.

"Pored toga, austrijska spoljna politika je pod aktuelnom vladom izgubila na težini u regionu", smatra on.

(Kurir)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Istina

29.04.2019 10:42

Na zalost pretenzije susjeda ne jenjavaju, bijeda uvijek strada i nista vise, u pozdani lični interesi obuceni u nacionalnu politiku.

ODGOVORITE
Name

Pravda

29.04.2019 10:47

Gde su Britanci oni su sumnjivi imaju sa Amerima plan 2 koji je gori po Srbe

ODGOVORITE
Name

Haris

29.04.2019 10:48

Bice okrsaja danas zbog Kosova ima Andja Vucicu nos da natrlja, samo ako pocne da laze, rekla je juce dosta je vise, bice : jesil za ruse il za EU ❓ .. ako si za njih da i tebi uvedemo jednu finu dozu sankcija, nema ljutnje, nemozes ti djikane da vozas citavu Europu za nos.... ti si seseljev sledbenik... Neces ti Andju vise lagat.. ☝️❗❗

ODGOVORITE
Name

Mj.

29.04.2019 11:21

Sto joj ne godi Vuckova prica a godi joj Ruski gas.Malo jedan to pa pravi i drugi.Moj Hari veca je to utakmica nego sto mi mozemo i zamisliti.

Name

Milan

29.04.2019 10:53

Nikakvo cudo sto ce nam Kosovo biti oteto kada su srbi razjedinjeni izmedju sebe i tako laksi plijen. Najbolji primjer je sto nisu na Samit u Berlin htjeli da pozovu Milorada Dodika jer ce im on u facu reci da treba postovati rezoluciju Savjeta bezbijednosti UN-a 1244 po kojoj je Kosovo sastavni dio Srbije, vec zovu Zvizdica koji ce odmah reci da je Kosovo drzava. Nisu ga pozvali jer znaju da ce se Vucic buniti u vezi nezavisnosti Kosova pa vele ako pozovu Dodika koji ce se protiv toga buniti da ce to biti vec dvije drzave koje se otvoreno protive nezavisnosti, pa ce im pokvariti idilu u kojoj treba da se lagano otme Kosovo od srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

re

29.04.2019 11:23

NE, nisu ga pozvali zato što je pod javnim sankcijama USA, tajnim sankcijama EU i zato što crta neke mape i prekraja granice na Balkanu, to u današnje doba mogu raditi samo teški bolesnici.

Name

Mj.

29.04.2019 11:25

Mogu pricati sta hoce.Cudan smo mi Srbi soj.Pet vjekova nije bilo nase pa ga povratismo.Poslije sto i nesto godina opet pokusavaju da ga otmu ali vidjet cemo kakav ce kraj biti.Bitno je da se radjaju novi Obilici.

Name

Re milan

29.04.2019 11:35

MD je samo revelantan u RS i dalje Niko ga ne doživljava ozbiljno .Zbog toga nije pozvan na Samit.Svoj legalitet može trošiti pod šatorom i ispijanjem brlje sa željezničarima. Ozbiljni državnici znaju sa kim imaju posla.Covjek koji je pod USA sankcijama nije ozbiljan sugovornik .Ima AV pa nek sa njim raspravlja o ozbiljnim svjetskim temama .

Name

Milan 2

29.04.2019 11:01

Koja su djubrad ovi iz evropske unije jer su pozvali Zvizdica iz BiH da moze klimati glavom da je Kosovo drzava. Pa neka sad neko kaze da se ne ponizavaju srbi na svaki moguci nacin. Prvo nam rasture drzavu, priznaju nasilno odvajanje dijelova Jugoslavije, bombarduju nas, ubijaju nam djecu osiromasenim uranijumom, stite zlocince koji su ubijali srbe i na kraju otimaju srce Srbije. Jos samo da dodijele Nobelovu nagradu za mir Taciju i Haradinaju i time su nas popljuvali od glave do pete.

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

29.04.2019 11:18

Eto trebali su Dodana da pozovu, zna svijet ko je on i sta radi. Moze da se sprovodi ovde ali vani nema mjesta za njega. Sankcije su cudo bozije.

Name

re Milan 2

29.04.2019 11:29

Raspitaj se ko crta granice pred novinarima? znaš li ti šta to znači? Nemoj kriviti Evropu, krivi svog šefa Baju koji visoku politiku tretira kao švedski sto. Rezolucija "1244 više ne važi" (primjer), tako to ide kod Baje, sve zavisi, ono što mu se sviđa to prihvata a ono što je već potpisao i izglasao a to mu se ne sviđa, on bi da tako i svijet razmišlja a to u svijetu ne ide baš tako. Baju bi bilo najbolje vratiti u RS pod šator, tu je njemu mjesto.

Name

Re Dobojlija

29.04.2019 11:29

92-druge svi muslkmani su stali uz svog Aliju da bi sacuvali Bosnu, jedino nama nije dovoljno sto nas drugi sutaju i gaze pa smo i sami poceli da se izmedju sebe pljujemo. Aferim srbi.

Name

guz

29.04.2019 11:26

Zar ima neko da vjeruje da je Kosovo srpsko?Vucic je to vec priznao,sada gleda kako ce okriviti nekoga drugoga za to.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

29.04.2019 11:56

Нама су битни: Руси, Кинези и Американци. Француз, Немац и остали Европљани се ни за шта не питају. ...Немцима остају: Хрвати, Словенци и остали. ...И никад ми нећемо ући у ЕУ. Ми ћемо само да решимо сва поглавља, и прекопираћемо законе и регулативе од ЕУ, и само ће зато и бити боље. А Република Српска ће да уради све што и Србија, тј. копираће те законе и регулативе од Србије. И онда идемо самостално у будућност, и то без ЕУ и НАТО-а. Али, Американац, Рус и Кинез ће се понашати као да су српске теритрије њихово двориште и њихова зона утцаја. А Косово ће до даљег остати ту где јесте (значи нигде, ни тамо, ни овамо, ни признато, а ни непризнато, без столице у свим међународним институцијама, и биће беда и даље). Еј, И Србију мећу у нов регион: Србија, Румунија, Бигарска и Грчка. А уз ових 4 ће увек бити и Република Српска , јер она се угледа на Србију.

ODGOVORITE
Name

Rojs

29.04.2019 12:07

A budale... svasta

Name

Grof

29.04.2019 12:50

Kolonija će uvijek biti.Ko ima moć, imaće ih.Mali ne mogu jedni drugima pomoći. Šta je Evropska unija nego koloni velikih.Zapadni Balkan je na redu.Ko im zasmeta,sklanjaju ga.Lokalnim moćnicima je odzvonilo.Živi bili pa videli.

ODGOVORITE
Name

Vatro Marx

29.04.2019 19:46

Kosmet se mora povratiti to je Srpska svijetinja Srbija je bez Kosmeta,ponizena ,sakata slepa i sramna. Svi smo mi sa Kosmeta, i nesmijemo nasu kolevku i dubak napustiti. Da nijednog Srbina nema, nasi manastiri i crkve nás vezuju. Znate onu nasu, igrale se delije nasred zemlje Srbije.

ODGOVORITE