Како лијечити упорни кашаљ?

Стални, упорни кашаљ слаби целокупни организам, не да вам да мирно спавате, грло вам чини болним, а неретко може да угрози плућа.

Здравље 29.04.2019 | 11:03
Како лијечити упорни кашаљ?
Стални, упорни кашаљ слаби целокупни организам, не да вам да мирно спавате, грло вам чини болним, а неретко може да угрози плућа. Применом неколико савета можете да га смирите, и то на природан начин.

Испробајте гргољење сланом водом. Овај рецепт се најчешће користи код упале грла, али је користан и код ублажавања кашља, јер со подстиче стварање слузи, што нарочито помаже код сувог кашљуцања. Такође, било би добро да пре спавања попијете шољу биљног чаја без кофеина, заслађеног кашиком меда.

Умиривању кашља посебно помаже чај од корена белог слеза или од жалфије. Знамо да пилећа супа убрзава оздрављење, али уз то поспешује искашљавање слузи, а у случају сувог кашља, смирује га. Једите је умерено топлу, никако врелу, да не бисте надражили дисајне путеве. Карамелизовани шећер одличан је лек за смиривање кашља. На тиху ватру, у шерпицу, ставите две кашике шећера и пустите га да се отопи.

Немојте да мешате, већ само повремено нагињите шерпицу да би се шећер равномерно растопио. Када добије благо смеђу боју (не сме да загори), сипајте два дл млека. У додиру с хладним млеком, шећер ће се стврднути, па кувајте док се поново не растопи и сједини са млеком. Напитак пијте топао, али никако врућ.

Инхалирајте се, јер суви дисајни путеви провоцирају кашаљ. У топлу воду сипајте неколико капи етеричног уља еукалиптуса, нагните се над посуду, главе прекривене пешкиром, и удишите испарења. Ако је кашаљ блажи, уместо еукалиптуса користите чај од камилице.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар