Уносите довољно калцијума

За мишиће, кости и нерве врло су важни минерали. Ако не волите млечне производе, овај минерал обезбедите из поврћа, воћа, сардина.

Здравље 28.04.2019 | 13:35
Уносите довољно калцијума
ЗА изградњу костију, контракцију мишића, преношење нервних сигнала, лучење хормона и ензима неопходан је калцијум. Због тога је важно да ниво овог минерала у организму буде стабилан. Уколико га не уносимо у довољним количинама, он се ослобађа из костију, а уколико такво стање потраје, кости почињу да пропадају.

Густина костију повећава се бављењем физичким активностима у којима кости и мишићи раде "против" гравитације, као што су ходање, трчање и аеробик, док пливање или вожња бицикла не утичу на густину коштане масе. Добри извори калцијума су млеко, сир, јогурт и други млечни производи, али ако из било ког разлога избегавате ове намирнице, постоје други добри извору калцијума, који нису млечног порекла:

БРОКОЛИ

Ово "суперповрће" садржи есенцијалне нутријенте, витамине А-К и минерале, магнезијум, цинк и фосфор, али и изузетно висок садржај калцијума који тело лако апсорбује.

БАДЕМИ

Они су одличан извор калцијума. У 100 грама овог орашастог плода има чак 264 милиграма калцијума.

ПОМОРАНЏА

Једна поморанџа у току дана обезбедиће око 70 милиграма калцијума, а истовремено је пуна и Ц витамина.

СМОКВЕ

Ово воће је богато антиоксидантима и влакнима. Само пет сувих смокава вам обезбеђује 135 милиграма калцијума.

Сардине

Пуне су омега - 3 масних киселина. Једна конзерва сардина има око 350 милиграма калцијума, а "у пакету" добијате и витамине Б12 и Д.

ЛИСНАТО ПОВРЋЕ

Ово поврће има врло мало калорија, нимало масти и висок ниво влакана и калцијума. Кељ је, рецимо, одличан прилог уз ручак или вечеру, а добар извор калцијума је и спанаћ. Ако не волите куван, једите свеж у салати, или као додатак омлету за доручак.

БЕЛИ ПАСУЉ

Пасуљ је богат протеинима, гвожђем и здравим влакнима, али је и одличан извор калцијума. Само 100 грама белог пасуља садржи 15 милиграма овог важног минерала.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар