Храна и празник – умјереност је тајна здравља

Срећу и задовољство многи, посебно за празник, проналазе у храни и пићу, не водећи рачуна о здрављу. А претеривање врло често буде увод у проблеме са желуцем, страдање панкреаса и других органа.

Здравље 28.04.2019 | 13:04
Храна и празник – умјереност је тајна здравља
У време прославе ускршњих празника једе се од пет до десет одсто више него обично. А само један обилан оброк масне хране, превише јаја, која организам тешко вари, може изазвати неподношљиве болове.

„После овог дуготрајног поста који је за нама пацијентима који унесу јаку и тешку храну, најчешће масну као и алкохол, могу се појавити симптоми, као што су бол испод левог ребарног лука, јако стезање, грчеви који се пропагирају ка леђима. Све то доводи до појаве мучнине“, напомиње др Марко Калезић, хирург у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

Проблеми су појачани када је акутни панкреас изазван каменчићима из жучне кесе.

„Има више узрока запаљења гуштераче. Један од најчешћих су каменчићи у жучним путевима који доспевају из жучне кесе. Запаљење гуштераче се не оперише као хитно него је лечење конзервативно, лековима, инфузијама, антибиотицима. Запаљење гуштераче се најчешће оперише када дође до инфекције“, каже проф. др Драган Радовановић, хирур, у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

У Библији пише да је неумереност у јелу и пићу један од смртних грехова. Одувек се знало да је умереност у свему права мера, уметност и начин да се избегну последице.

Тако и лекари за ове празничне дане прописују умереност, благу храну са што мање угљених хидрата, до два јајета и без претеривања са алкохолом.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар