Hrana i praznik – umjerenost je tajna zdravlja

Sreću i zadovoljstvo mnogi, posebno za praznik, pronalaze u hrani i piću, ne vodeći računa o zdravlju. A preterivanje vrlo često bude uvod u probleme sa želucem, stradanje pankreasa i drugih organa.

Zdravlje 28.04.2019 | 13:04
Hrana i praznik – umjerenost je tajna zdravlja
U vreme proslave uskršnjih praznika jede se od pet do deset odsto više nego obično. A samo jedan obilan obrok masne hrane, previše jaja, koja organizam teško vari, može izazvati nepodnošljive bolove.

„Posle ovog dugotrajnog posta koji je za nama pacijentima koji unesu jaku i tešku hranu, najčešće masnu kao i alkohol, mogu se pojaviti simptomi, kao što su bol ispod levog rebarnog luka, jako stezanje, grčevi koji se propagiraju ka leđima. Sve to dovodi do pojave mučnine“, napominje dr Marko Kalezić, hirurg u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Problemi su pojačani kada je akutni pankreas izazvan kamenčićima iz žučne kese.

„Ima više uzroka zapaljenja gušterače. Jedan od najčešćih su kamenčići u žučnim putevima koji dospevaju iz žučne kese. Zapaljenje gušterače se ne operiše kao hitno nego je lečenje konzervativno, lekovima, infuzijama, antibioticima. Zapaljenje gušterače se najčešće operiše kada dođe do infekcije“, kaže prof. dr Dragan Radovanović, hirur, u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

U Bibliji piše da je neumerenost u jelu i piću jedan od smrtnih grehova. Oduvek se znalo da je umerenost u svemu prava mera, umetnost i način da se izbegnu posledice.

Tako i lekari za ove praznične dane propisuju umerenost, blagu hranu sa što manje ugljenih hidrata, do dva jajeta i bez preterivanja sa alkoholom.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar