Савјет Европе о мигрантима у БиХ

Савјет Европе о прихватним центрима у БиХ: Мајке и дјеца се боје да ноћу оду у тоалет.

Босна и Херцеговина 26.04.2019 | 08:46
Савјет Европе о мигрантима у БиХ
Власти Босне и Херцеговине нису показале довољан ниво спремности да се суоче с питањем миграната који су се затекли на њеној територији, истиче се у новом извјештају Савјета Европе, чија је делегација у БиХ боравила крајем јула, а онда опет крајем новембра прошле године.

Бираним и дипломатским рјечником означили су власти на различитим нивоима неприпремљеним или невољним да се на хумани начин побрину за избјеглице које се налазе на њеној територији.

Наглашавају да разни нивои власти одговорност пребацују једни на друге, а да је РС у потпуности одбила да сарађује, те да није дозволила на њеној територији постављање центара за смјештај.

Упозоравају да бројни центри немају адекватне услове за смјештај, да се један број дјеце без родитељског старања налази у лошим условима, изложени су насиљу и злоупотреби, да неки центри немају одвојене дијелове за жене и дјецу од одраслих мушкараца, као и да недостаје хране и остале опреме.

"Посебно нас забрињава правна могућност да дјеца без родитељског старања могу бити притворена, и то у објектима који нису прилагођени за те сврхе", истакнуто је, уз упозорење да би приоритетно ово питање требало бити ријешено, а да Савјет Европе може понудити помоћ.

Много центара, како истичу, није припремљено да могу обезбиједити сигурно окружење за жене и дјецу, а наглашавају да су свједочили ситуацијама гдје се жене, уплашене за своју безбједност и безбједност дјеце, не усуђују користити тоалет у ноћним сатима.

"Чини се да представници власти нису присутни у свим центрима и често се морају ослањати на информације које им обезбјеђују партнери у вези с профилом и бројем корисника", наглашено је, а на једном мјесту су истакли да су малољетна дјеца спавала на улици до новембра 2018. године.

Посебно забрињава, како истичу, често одбијање здравствених установа да пруже здравствену помоћ, а понекад се за ове услуге тражи плаћање. Такође, наводе да постоји проблем гдје мушки пратиоци забрањују женама и дјевојчицама да их прегледају мушки доктори, што додатно усложњава ситуацију.

"Власти показују спорост да преузму одговорност за отварање нових центара како би пронашли рјешења и помогли рјешавању правног статуса миграната и избјеглица, што отежава упражњавање њихових социјалних и економских права", истакнуто је.

Дио дјеце има отежан приступ образовним установама, а дио старијих малољетника је изложен вербалном насиљу.

"Најстигматизованија група су старији дјечаци, јер их посматрају као пријетњу и изложени су притиску кроз политичке предрасуде", наглашено је у извјештају.

Томас Бочек, специјални представник за миграције Секретаријата Савјета Европе, похвалио је БиХ за напоре које је уложила да обезбиједи смјештај и основне услуге великом броју азиланата, али и упозорава да је мигрантима ограничен приступ процедурама за азил.

"Власти би требало боље да координишу помоћ мигрантима и избјеглицама. Они треба да примијене стандарде за адаптиране смјештајне капацитете за жене и дјецу, посебно за дјецу без пратње родитеља", нагласио је он.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

глупост

26.04.2019 06:52

РС нема ниста са мигрантима а кад треба тразит паре од ЕУ... сад це Федерација захтијевати од РС да плаца за мигранте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2019 11:56

Какве ли ти глупости изреце. Какве ли сада везе има Федерација са мигрантима, сем сто је хуманије поступила

Name

глупост

26.04.2019 07:09

Не мозес им дати несто сто немас. Глупост је то и тразити а да прије свега знас колико насих градјана нема кров над главом и колико има оних који у сеперусама зиве и немају ста да једу.Ако им се не свидја нека их они себи приме у своје домове и брину о њима.

ОДГОВОРИТЕ