Заштитимо дјецу од болести

Поводом европске и свјетске седмице имунизације у просторијама Инситута за јавно здравство РС данас је одржана прес конференција на којој је презентовано зашто је неопходна правовремена вакцинација, нарочито код дјеце.

Република Српска 25.04.2019 | 16:15
Заштитимо дјецу од болести
Имунизација је кључна мјера за спречавање заразних болести. Међутим, ово је мјера која се у Српској бар за сада не поштује на очекиваном нивоу. Представници Института за јавно здравство упозоравају да је искључиво због неспровођења имунизације Република Српска тренутно суочена са обољењем малих богиња или морбила.

"Број обољелих од морбила који су пријављени од 1. јануара 2019. укупно 12 случајева. Њих је укупно 7 потврђених, 3 случаја су пријављена само сумњива, само на основу клиничке слике и два случаја гдје чекамо тренутно анализу. Већина случајева је евидентирано у Источној Илиџи, затим ту су Зворник и након тога Бањалука, Дервента и још неколико других градова", рекла је др Нина Родић-Вукмир, начелница Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Републике Српске. 

Из Института наводе да је одзив када су у питању вакцине најмањи управо за морбиле, око 83% у посљедње двије године, те да је неопходан број најмање 95%. Поручују да је све чешћа пракса да се одлаже прва вакцина коју дијете мора примити када напуни годину дана и да то није нимало добро.

"Нажалост, већ је ушло у праксу да се прва доза даје у другој или трећој години. Јако касно. Ја морам овом приликом да скренем пажњу да је то велика грешка. Мала дјеца су заштићена од морбила након рођења антитијелима која добију од своје мајке.

Док год постоје антитијела ми не можемо дати вакцину јер вакцина не би дјеловала. Због тога се ова вакцина даје са годину дана. Ако каснимо, ако вакцину дајемо са 2 или 3 године, то вријеме дијете је потпуно незаштићено од 3 болести које могу бити врло тешке. Оно што је значајно рећи да компликације од морбила код дјеце настају најчешће до 5 година старости", рекла је др Јела Аћимовић, љекар у Служби епидемиологије.  

Осим морбила, Српска је у прва три мјесеца била суочена са повећањем обољелих од грипе, које су такође однијеле десетине људских живота. Према подацима Института забиљежена су 62 смртна случаја због грипа. Најкритичније је било у фебруару.

Тренутна ситуација је добра, а вакцина има довољно, како према плану набавке Института за потребе домова здравља, тако и за све оне који се желе добровољно вакцинисати, поручују из Института.

У Институту не крију да у неким тренуцима дође до несташице неопходне вакцине, али да у посљедње вријеме то није био случај. Између осталог из Института поручују да немају ХПВ вакцину која спречава карцином грлића материце и да та вакцина још увијек није у календару вакцинације, али да се ради да ове вакцине буду доступне у Институту, како би пацијенти могли да их купе.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

слобода

25.04.2019 15:29

Ај не пишите глупости каква имунизација какви морбили каква грипа?! Постоји на хиљаде врста грипе,јел треба да се против сваке вакцинишемо? Глупост!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

25.04.2019 16:57

У Бањалуци два мјесеца нема петовалентне вакцине. Како да вакцинишемо дјецу? Има ли државе? А зна се одбити од сваке плате 20%

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

25.04.2019 18:14

Буди сретан да је нема! Нећеш ваљда дијете тим смећем да трујеш,а садржај вакцине врло упитан,свако мало се појављује аутизам

Name

Маринко

25.04.2019 18:54

Свако има право на мисљење докторе.

Name

Узас

25.04.2019 20:49

Какве вакцине какви бакраци. Имунитет се стице природним путем и једино такав је трајан. Дјеције болести су саставни и природни дио одрастања које углавном пролазе без вецих компликација, а у сваком слуцају компликације су много мање него од посљедица вакцина. За хпв вакцина је теско зло и иста узрокује рак и низ неуролоских поремецаја. Мерцк у САД је на суду са људима који имају велика остецења након употребе хпв вакцина. У Ирској мој пријатељ је примио са 37 година, наговорио га неки несрецник доктор. Цовјек се слогирао након вакцине пала му лијева рука и капак, морао ици на терапије и цисцење од теских метала и отрова из те вакцине. Паметном довољно. Народ који је иоле писмен и образован и влада материјом се уопсте не вакцинисе јер од тога нема никакве користи, вец напротив само стета. Посљедице таквих процедура за малу дјецу са неформираним имунитетом су немјерљиве. У Америци се стопа аутизма од уводјења масовних програма вакцинисања увецала за 1000% и стално расте. Људи се требају информисати а не само стајати у реду ко овце да им фарм. индустрија ували све сто им прави екстра профит.

ОДГОВОРИТЕ