Zaštitimo djecu od bolesti

Povodom evropske i svjetske sedmice imunizacije u prostorijama Insituta za javno zdravstvo RS danas je održana pres konferencija na kojoj je prezentovano zašto je neophodna pravovremena vakcinacija, naročito kod djece.

Republika Srpska 25.04.2019 | 16:15
Zaštitimo djecu od bolesti
Imunizacija je ključna mjera za sprečavanje zaraznih bolesti. Međutim, ovo je mjera koja se u Srpskoj bar za sada ne poštuje na očekivanom nivou. Predstavnici Instituta za javno zdravstvo upozoravaju da je isključivo zbog nesprovođenja imunizacije Republika Srpska trenutno suočena sa oboljenjem malih boginja ili morbila.

"Broj oboljelih od morbila koji su prijavljeni od 1. januara 2019. ukupno 12 slučajeva. Njih je ukupno 7 potvrđenih, 3 slučaja su prijavljena samo sumnjiva, samo na osnovu kliničke slike i dva slučaja gdje čekamo trenutno analizu. Većina slučajeva je evidentirano u Istočnoj Ilidži, zatim tu su Zvornik i nakon toga Banjaluka, Derventa i još nekoliko drugih gradova", rekla je dr Nina Rodić-Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Iz Instituta navode da je odziv kada su u pitanju vakcine najmanji upravo za morbile, oko 83% u posljednje dvije godine, te da je neophodan broj najmanje 95%. Poručuju da je sve češća praksa da se odlaže prva vakcina koju dijete mora primiti kada napuni godinu dana i da to nije nimalo dobro.

"Nažalost, već je ušlo u praksu da se prva doza daje u drugoj ili trećoj godini. Jako kasno. Ja moram ovom prilikom da skrenem pažnju da je to velika greška. Mala djeca su zaštićena od morbila nakon rođenja antitijelima koja dobiju od svoje majke.

Dok god postoje antitijela mi ne možemo dati vakcinu jer vakcina ne bi djelovala. Zbog toga se ova vakcina daje sa godinu dana. Ako kasnimo, ako vakcinu dajemo sa 2 ili 3 godine, to vrijeme dijete je potpuno nezaštićeno od 3 bolesti koje mogu biti vrlo teške. Ono što je značajno reći da komplikacije od morbila kod djece nastaju najčešće do 5 godina starosti", rekla je dr Jela Aćimović, ljekar u Službi epidemiologije.  

Osim morbila, Srpska je u prva tri mjeseca bila suočena sa povećanjem oboljelih od gripe, koje su takođe odnijele desetine ljudskih života. Prema podacima Instituta zabilježena su 62 smrtna slučaja zbog gripa. Najkritičnije je bilo u februaru.

Trenutna situacija je dobra, a vakcina ima dovoljno, kako prema planu nabavke Instituta za potrebe domova zdravlja, tako i za sve one koji se žele dobrovoljno vakcinisati, poručuju iz Instituta.

U Institutu ne kriju da u nekim trenucima dođe do nestašice neophodne vakcine, ali da u posljednje vrijeme to nije bio slučaj. Između ostalog iz Instituta poručuju da nemaju HPV vakcinu koja sprečava karcinom grlića materice i da ta vakcina još uvijek nije u kalendaru vakcinacije, ali da se radi da ove vakcine budu dostupne u Institutu, kako bi pacijenti mogli da ih kupe.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

слобода

25.04.2019 15:29

Ај не пишите глупости каква имунизација какви морбили каква грипа?! Постоји на хиљаде врста грипе,јел треба да се против сваке вакцинишемо? Глупост!!

ODGOVORITE
Name

Marinko

25.04.2019 16:57

U Banjaluci dva mjeseca nema petovalentne vakcine. Kako da vakcinišemo djecu? Ima li države? A zna se odbiti od svake plate 20%

ODGOVORITE
Name

слобода

25.04.2019 18:14

Буди сретан да је нема! Нећеш ваљда дијете тим смећем да трујеш,а садржај вакцине врло упитан,свако мало се појављује аутизам

Name

Marinko

25.04.2019 18:54

Svako ima pravo na misljenje doktore.

Name

Uzas

25.04.2019 20:49

Kakve vakcine kakvi bakraci. Imunitet se stice prirodnim putem i jedino takav je trajan. Djecije bolesti su sastavni i prirodni dio odrastanja koje uglavnom prolaze bez vecih komplikacija, a u svakom slucaju komplikacije su mnogo manje nego od posljedica vakcina. Za hpv vakcina je tesko zlo i ista uzrokuje rak i niz neuroloskih poremecaja. Merck u SAD je na sudu sa ljudima koji imaju velika ostecenja nakon upotrebe hpv vakcina. U Irskoj moj prijatelj je primio sa 37 godina, nagovorio ga neki nesrecnik doktor. Covjek se slogirao nakon vakcine pala mu lijeva ruka i kapak, morao ici na terapije i ciscenje od teskih metala i otrova iz te vakcine. Pametnom dovoljno. Narod koji je iole pismen i obrazovan i vlada materijom se uopste ne vakcinise jer od toga nema nikakve koristi, vec naprotiv samo steta. Posljedice takvih procedura za malu djecu sa neformiranim imunitetom su nemjerljive. U Americi se stopa autizma od uvodjenja masovnih programa vakcinisanja uvecala za 1000% i stalno raste. Ljudi se trebaju informisati a ne samo stajati u redu ko ovce da im farm. industrija uvali sve sto im pravi ekstra profit.

ODGOVORITE