Уколико кашљете прочитајте ово

Хроничнан кашаљ, којем људи имају обичај да тепају - кашљуцкање, никако не смете да занемарујете. У ствари, морате да реагујете одмах, данас

Здравље 25.04.2019 | 01:32
Уколико кашљете прочитајте ово
Ах тај досадни кашаљ! Много људи због кашља посети лекара и у већини случајева његов узрок је бениган или лако излечив, најчешће је реч о лакшем бронхитису, алергији, астми или кашља који изазива гастрички рефлукс. Међутим, хронични кашаљ који траје дуго нимало није наиван.

Константан кашаљ може да укаже на стања опасна по живот, каже Раџа М. Флорес, шеф катедре за грудну хирургију, и Стивен и Ен Ејмс, професори грудне хирургије у медицинској школи Ицхан при Синајској болници у Њујорку.

Уколико кашљете дуже од две недеље - морате да испитате шта је томе узрок. Не мора да буде ништа озбиљно, али у најгорем случају могли бисте да имате једну од ових пет застрашујућих дијагноза.



1. Велики кашаљ

Да, озбиљни смо. Иако је ова болест искорењена 40-их година прошлог века након проналаска вакцине против великог кашља, она се сада враћа јер је велики број људи одбио да се вакцинише. Зато је 2012. забележено близу 50.000 случајева великог кашља, а око 20 људи је умрло.

Будите забринути ако се ваш озбиљан кашаљ завршава свирањем када удишете. Иако почиње као обична прехлада, симптомима попут цурења носа, благог кашља, грознице, након недељу или две напади кашља постају веома учестали и веома интензивни. зато морате да затражите хитну медицинску помоћ јер нелечени велики кашаљ узрокује упалу плућа. Може се открити анализом крви или рендегном и мора да се третира антибиотицима.



2. Рак плућа

Око 65 процената људи оболелих од рака плућа имало је хроничан кашаљ пре него што им је дијагностикована ова болест, каже студија објављена у журналу "Груди". А најчешће је хронични кашаљ једини симптом, каже Флорес. Немојте да се уљуљкате у лажан осећај сигурносзи уколико никада нисте били пушач - истраживања показују да се у 28 одсто случајева рак дијагностикује људима који никада нису дотакли цигарте.

Будите забринути ако ваш кашаљ траје дуже од две недеље, пљујете крв или слуз боје рђе, уколико сте промукли, имате бол при гутању или бол у грудима. Не паничите, понекад је реч о астми, каже Флорес, али свакако је најбоље да одете лекару и урадите скенер јер рендген може да пропусти туморе.



3. Упала плућа

Главни симптом упале плућа јесте упоран суви кашаљ који се погоршава ноћу. Људи често сами третирају кашаљ сирупима за његово сузбијање, али тиме могу само да погоршају ситуацију јер спречавају да плућа сам отпусте слуз и течност, каже Флорес.

Будите забринути ако имате кашаљ праћен другим сиптомима прехладе или грипа који не нестају 10 дана. Посетите лекара и раније уколико тешко дишете, имате болове у грудима, температура вем не пада испод 38,5 Целзијуса, искашљавате зелени, жути или крвави шлајм. Лекар ће вам послушати плућа стетоскопом, урадићета тест крви и евентуално рендгенски снима, а у случају да имате пнеумонију, уз терапију антибиотицима за неколико дана ће вам бити боље.



4. Хронична опструкција плућа

Много људи у свету има хроничну опструкцију плућа, болест која изазива проблематично или отежано дисање.  Постоје две врсте опструкције: бронхитис или упала дисајних путева и емфизем, стање у којем се уништавају и најмањи ваздушни путеви на карају плућа. Често је последица пушења, а учесталост јој је повећана четири пута током протекле три деценије, а према подацима америчке плућне асоцијације, од 2000. у Америци је од овог стања умрло више жена него мушкараца.

Будите забринути ако сте пушач или бивши пушач и ако имате хронични кашаљ који производи много слузи нарочито ујутру. Такође, можете осећати кратак дах и шиштање у грудном кошу. Уколико имате неки од ових симптома, одмах се јавите лекару, јер што се раније дијагностикује опструкција и почне лечење, углавном бронхоинхалаторима, боље су вам и прогнозе. Наравно: одмах престаните да пушите!



5. Туберкулоза

Туберкулозу узрокује бактерија Мyцобацтериум туберцулосис. Већи ризик да се заразе и разболе имају људи са ослабљеним имуносистемом, у које спадају људи заражени ХИВ-ом, дијабетичари и они који имају рак, али и уколико боравите у високоризичним подручјима, на пример у Африци. Најважније је да храном појачате свој имунитет.

Будите забринути ако ваш кашаљ траје дуже од три недеље и притом је праћен болом у грудима, губитком килограма, умором, грозницом, ноћним знојењем и уколико искашљавате крв. Уколико се не лечи, туберкулоза може бити фатзална, може да се шири телом и да оштети кичму, зглобове, мозак, па чак и срце. Дијагнотикује се анализом коже или крви и лечи антибиотицима.

(БН/Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар